Πρωταθλήτριες 2018-19: Μπάγερν Μονάχου

2019-06-13 13:16

Η φετινή Bundesliga είχε για μία ακόμη φορά την ίδια κατάληξη, με τη Μπάγερν να είναι αυτή που πανηγύρισε στο τέλος έναν ακόμη τίτλο εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο την αναμφισβήτητη κυριαρχία της στη Γερμανία και κατακτώντας το έβδομο σερί πρωτάθλημά της. Αυτή τη φορά, όμως, ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ομάδα του Μονάχου πέρασε μια σεζόν με αρκετούς τριγμούς και πίεση κυρίως στο πρώτο μισό, ενώ συνάντησε έναν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, που είχε ως συνέπεια να κριθεί ο τίτλος την τελευταία αγωνιστική.

Η Μπάγερν δεν έκανε καθόλου καλό πρώτο γύρο στη Bundesliga, περνώντας μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης και αμφισβήτησης τόσο στους ποδοσφαιριστές της ομάδας, όσο και-πολύ περισσότερο-στον προπονητή, Νίκο Κόβατς. Μπορεί να ξεκίνησε με τέσσερα στα τέσσερα, όμως η εντός έδρας ισοπαλία με την Άουγκσμπουργκ, οι απανωτές ήττες από Χέρτα και Γκλάντμπαχ κι άλλη μια εντός έδρας ισοπαλία με τη Φράιμπουργκ έκαναν από πολύ νωρίς δύσκολη την κατάσταση για τους Βαυαρούς. Η Μπορούσια έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα βρισκόταν πλέον στην κορυφή, ενώ στο πρώτο «Klassiker» της σεζόν, στο «Βεστφάλεν», επικράτησε με 3-2 δείχνοντας πως αυτή τη χρονιά ίσως είχε έρθει η ώρα να πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2012 και βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τους Βαυαρούς στην εσωστρέφεια. Αμέσως μετά το ντέρμπι, η Μπάγερν ήρθε ισόπαλη 3-3 με τη νεοφώτιστη Φορτούνα Ντίσελντορφ στην «Allianz Arena», βρέθηκε πέμπτη στη βαθμολογία εννέα πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Ντόρτμουντ και όλα έδειχναν πως αυτή τη φορά θα παρέδιδε τα σκήπτρα.

Κάπου εκεί όμως οι παίκτες του Κόβατς γύρισαν τον διακόπτη. Κατάφεραν και «έχτισαν» ένα πολύ μεγάλο σερί νικών (μοναδική παραφωνία η ήττα με 3-1 από τη Λεβερκούζεν) που τους επέτρεψε να μειώσουν αρκετά τη διαφορά από τη Μπορούσια, αφού οι Βεστφαλοί «στραβοπάτησαν» σε αρκετά παιχνίδια. Όταν ήρθε η στιγμή για το μεγάλο μεταξύ τους ντέρμπι στο Μόναχο, η Ντόρτμουντ βρισκόταν στην κορυφή, δύο πόντους πάνω από τη Μπάγερν. Με νίκη ή ισοπαλία είχε τη μεγάλη της ευκαιρία να γίνει το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, όμως οι Βαυαροί επικράτησαν με το εμφατικό 5-0, δείχνοντας καρδιά πρωταθλητή και δίνοντας ένα γερό μάθημα στους ανταγωνιστές τους.

Τρεις στροφές πριν το τέλος, η Ντόρτμουντ έχασε με 4-2 μέσα στην έδρα της από τη Σάλκε στο ντέρμπι της Κοιλάδας του Ρουρ, όμως η Μπάγερν ξέφυγε μόνο με δύο βαθμούς μπροστά, αφού κι εκείνη ήρθε ισόπαλη στην έδρα της Νυρεμβέργης. Η Μπορούσια συνέχισε τις γκέλες, αφού την επόμενη αγωνιστική το υπέρ της 2-0 με τη Βέρντερ έγινε 2-2, επιτρέποντας στη Μπάγερν να πάει τη διαφορά στους τέσσερις και ουσιαστικά να «κλειδώσει» τον τίτλο. Η μαθηματική κατάκτησή του δεν ήρθε την προτελευταία αγωνιστική στη Λειψία (0-0), η Ντόρτμουντ μείωσε στους δύο αλλά αυτό το πρωτάθλημα δε χανόταν για τους Βαυαρούς, οι οποίοι με το πανηγυρικό 5-1 επί της Άιντραχτ στο φινάλε βγήκαν νικητές από αυτή την κούρσα και σήκωσαν τη «σαλατιέρα», την 29η στην ιστορία τους. Η χρονιά μάλιστα ολοκληρώθηκε και με μία ακόμη επιτυχία, καθώς η Μπάγερν κατέκτησε και το Κύπελλο Γερμανίας, νικώντας με 3-0 τη Λειψία στον τελικό.

Ο προπονητής: Νίκο Κόβατς

Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Μπάγερν πέρασε πολλά, αφού αμφισβητήθηκε έντονα κυρίως στο πρώτο μισό της σεζόν, όμως στο τέλος πανηγύρισε το νταμπλ και προσέθεσε αυτήν του την επιτυχία στο Κύπελλο που κατέκτησε με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης πέρσι. Το μέλλον του πάντως συνεχίζει να είναι αβέβαιο, αφού λέγεται πως δεν έχει τη στήριξη των διοικούντων (Χένες και Ρουμενίγκε), ενώ υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να καθοδηγήσει το σύλλογο. Η παρθενική του σεζόν βάσει αποτελεσμάτων πάντως είναι επιτυχημένη.

Ο MVP: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Κέρδισε άλλο ένα «κανονάκι» στη Bundesliga (το βραβείο για τον πρώτο σκόρερ) με τα 22 τέρματα που πέτυχε για τους Βαυαρούς. Σταθερή αξία στο σκοράρισμα εδώ και χρόνια για τη Μπάγερν, φώναξε και πάλι «παρών» όσες φορές τον χρειάστηκε η ομάδα για να δώσει λύση με τα τέρματά του. Ο Πολωνός στράικερ έχει αποδειχθεί η πιο έξυπνη κίνηση του συλλόγου (πήγε στο Μόναχο ως ελεύθερος από τη Ντόρμουντ το 2014) και συγκαταλέγεται ήδη φυσικά στους σπουδαίους επιθετικούς που έχουν φορέσει τη φανέλα της βαυαρικής ομάδας.

Η αποκάλυψη: Σερζ Γκνάμπρι

Ο 23χρονος ακραίος επιθετικός πήρε φέτος την ευκαιρία του στη Μπάγερν, αφού πέρσι είχε δοθεί δανεικός στη Χόφενχαϊμ, και κατάφερε να καθιερωθεί. Πήρε φανέλα βασικού στα περισσότερα παιχνίδια (30 συμμετοχές στη Bundesliga), σκόραρε 10 γκολ, μοίρασε 7 ασίστ και απέδειξε πως οι νταμπλούχοι Γερμανίας μπορούν να βασίζονται πάνω του για το μέλλον, ειδικά μετά την αποχώρηση των Ριμπερί και Ρόμπεν.

Η επόμενη μέρα

Φρανκ Ριμπερί και Άριεν Ρόμπεν αποχαιρέτησαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης την ομάδα και τους οπαδούς, βάζοντας τέλος στη μακρά πορεία τους με τη Μπάγερν (12 χρόνια ο Ριμπερί, 10 ο Ρόμπεν) με την οποία κατέκτησαν τα πάντα και έγιναν θρύλοι για το κλαμπ. Η αποχώρησή τους σηματοδοτεί ασφαλώς ένα τέλος εποχής, ενώ μαζί τους αποχαιρέτησε και ο Ραφίνια. Οι Βαυαροί έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό να προγραμματίζουν την επόμενη μέρα, φροντίζοντας αρχικά να ενισχυθούν στην άμυνα με την απόκτηση των παγκόσμιων πρωταθλητών με τη Γαλλία πέρσι, Μπενζαμίν Παβάρ και Λούκας Ερναντές, με τους οποίους είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια της σεζόν. Το μεγάλο στοίχημα είναι η απόκτηση ενός πρωτοκλασάτου εξτρέμ μετά και την αποχώρηση των «Ρομπερί», με τον Λιρόι Σανέ να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας, όμως η Σίτι φαίνεται πως αξιώνει χρήματα που δύσκολα θα δώσουν οι Βαυαροί, οι οποίοι δε δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς με τα παράλογα ποσά που δαπανώνται τα τελευταία χρόνια. Μεγάλοι στόχοι της Μπάγερν είναι επίσης και οι Κάι Χάβερτς (επίσης η Λεβερκούζεν αξιώνει πολλά χρήματα για να τον δώσει) και Τίμο Βέρνερ, με τον τελευταίο να μένει του χρόνου ελεύθερος από τη Λειψία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω