Ρεάλ και Λίβερπουλ με το βλέμμα στο Κίεβο

2018-05-03 18:31

Αργά χθες το βράδυ, με το σφύριγμα της λήξης μιας ακόμη συναρπαστικής αναμέτρησης φέτος στο Champions League, τον επαναληπτικό ημιτελικό ανάμεσα στη Ρόμα και τη Λίβερπουλ, έγινε γνωστό το ζευγάρι του τελικού της φετινής διοργάνωσης. Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ λοιπόν θα είναι οι δύο ομάδες που θα αναμετρηθούν στο «Ολιμπίσκι» του Κιέβου στις 26 Μαΐου, με το βλέμμα να είναι στραμμένο ήδη στο μεγαλύτερο παιχνίδι της χρονιάς.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος του Champions League. Η «βασίλισσα» της Ευρώπης βρήκε ξανά τον δρόμο για έναν ακόμη τελικό και θα πάει στο Κίεβο με μοναδικό στόχο να υπερασπιστεί το στέμμα της και να φτάσει στην κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τροπαίου, κάτι που φυσικά δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα, αφού πέρσι εκείνη ήταν και η πρώτη που κατάφερε να κερδίσει δύο σερί τίτλους. Τελευταία ομάδα που έφτασε σε μία τέτοια επιτυχία ήταν η Μπάγερν Μονάχου (1974, 1975, 1976), όταν όμως η διοργάνωση ονομαζόταν ακόμη Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ νωρίτερα το είχαν καταφέρει ο Άγιαξ (1971, 1972, 1973) και φυσικά η ίδια η Ρεάλ Μαδρίτης με τα πέντε σερί τρόπαια στις αρχές του θεσμού (1956-60). Από τότε που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Champions League, μόνο η Μίλαν (1993, 1994, 1995) και η Γιουβέντους (1996, 1997, 1998) κατάφεραν να βρεθούν σε τρεις σερί τελικούς, χωρίς να έχουν βέβαια συνεχόμενες κατακτήσεις. Οι «μερένχες» ψάχνουν παράλληλα και το δέκατο τρίτο τους τρόπαιο στην ιστορία της διοργάνωσης καθώς και το τέταρτο μέσα σε πέντε χρόνια, ούτως ώστε να πιστοποιήσουν για άλλη μια φορά πως τα τελευταία χρόνια το Champions League είναι το δικό τους «βασίλειο».

    Στον δρόμο για το 13ο... Οι παίκτες της Ρεάλ πάνε στο Κίεβο με σκοπό να συνεχίσουν να γράφουν ιστορία

 

Η φετινή χρονιά ήταν περίεργη για τη Ρεάλ. Το κακό πρώτο μισό που έκανε είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί από νωρίς εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος αλλά και Κυπέλλου στην Ισπανία, επομένως όλο το βάρος για να θεωρηθεί επιτυχημένη η χρονιά εστιάστηκε στην κατάκτηση του τρίτου σερί Champions League. Τους τελευταίους μήνες, το μόνο που έβλεπε μπροστά της η ομάδα του Ζιντάν ήταν ο τελικός του Κιέβου. Στην πορεία αυτή βρήκε μπροστά της εμπόδια τεράστια, τα οποία όμως τα ξεπέρασε. Απέκλεισε κατά σειρά τις πρωταθλήτριες Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας, κι ας δυσκολεύτηκε. Στις αναμετρήσεις με την Παρί οι περισσότεροι την είχαν ξεγραμμένη, λόγω της εμφάνισης των δύο ομάδων στο πρώτο μισό της χρονιάς. Έδωσε εκκωφαντική απάντηση με δύο νίκες. Στους προημιτελικούς με τη Γιουβέντους κόντεψε να πάθει το κάζο του αιώνα, όμως τελικά βρήκε τον τρόπο με το πέναλτι του Ρονάλντο στις καθυστερήσεις. Και στα ημιτελικά με τη Μπάγερν υπέφερε στα τελευταία λεπτά της ρεβάνς λόγω της πίεσης των Βαυαρών, αλλά τα κατάφερε ξανά. Γενικότερα μπορεί κάποιος να πει πως φέτος παρουσιάστηκε πολύ πιο άνετη στα εκτός έδρας παιχνίδια, μακριά από την πίεση που της ασκεί το «Μπερναμπέου», όμως αυτό που μετράει είναι ότι βρίσκεται και πάλι στον τελικό. Η φανέλα της, τα 12 Κύπελλα Πρωταθλητριών και ο χαρακτήρας που έχει χτίσει με τον Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά ματς, της δείχνουν τον δρόμο. Ο τεχνικός των Μαδριλένων βλέπει τα πάντα να του πηγαίνουν εξαιρετικά στο Champions League και έχει πλέον μεταδώσει στους παίκτες του τη βεβαιότητα πως ό, τι και να γίνει στο τέλος θα τα καταφέρουν. Άλλωστε, δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη ούτε δυόμιση χρόνια από τότε που κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ και ακόμη δεν έχει βρεθεί ομάδα που να τον αποκλείσει στη διοργάνωση, πηγαίνοντας ολοταχώς για το τρίτο σερί του τρόπαιο!

Αντίπαλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης στον τελικό θα είναι η Λίβερπουλ. Έντεκα χρόνια μετά την τελευταία φορά, εκείνο τον χαμένο τελικό του 2007 από τη Μίλαν στην Αθήνα, η ομάδα του Μερσεϊσάιντ είναι ξανά παρούσα στο μεγαλύτερο ραντεβού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι «κόκκινοι» θα κυνηγήσουν το έκτο τους τρόπαιο και πρώτο μετά από εκείνο που κατέκτησαν στον επικό τελικό κόντρα στη Μίλαν το 2005 στην Κωνσταντινούπολη. Η Λίβερπουλ μάλιστα είναι η τελευταία ομάδα που έχει νικήσει σε τελικό τη Ρεάλ, το 1981 στο Παρίσι, και τώρα, 37 χρόνια μετά, οι δυο ομάδες τα ξαναλένε στο φινάλε της διοργάνωσης.

    Έντεκα χρόνια μετά την τελευταία φορά, η Λίβερπουλ είναι και πάλι σε έναν τελικό Champions League και οι παίκτες των "κόκκινων" το πανηγυρίζουν μπροστά στους οπαδούς τους που έκαναν το ταξίδι ως τη Ρώμη

 

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ήταν αυτή που παρουσίασε το καλύτερο ποδόσφαιρο στο φετινό Champions League. Με 40 γκολ από τους ομίλους και μετά και 46 αν βάλουμε μαζί και τα προκριματικά, είναι η ομάδα που έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα σε μια χρονιά στη διοργάνωση, διαθέτοντας και την εξαιρετική τριάδα των Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο οι οποίοι έχουν πετύχει τα 29 από τα 40 γκολ της Λίβερπουλ και έγιναν η τριπλέτα με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν! Το κάθετο και γρήγορο ποδόσφαιρο της φετινής Λίβερπουλ, καθώς και οι εξαιρετικές της επιθετικές επιδόσεις, προκάλεσαν τον θαυμασμό όλου του κόσμου αυτή τη σεζόν, όμως ο τελικός είναι σίγουρα μια διαφορετική υπόθεση. Οι παίκτες των «κόκκινων» δεν έχουν την εμπειρία ενός τέτοιου παιχνιδιού, το οποίο μάλιστα θα διεξαχθεί μακριά από το «Άνφιλντ», εκεί όπου η Λίβερπουλ έκανε τα καλύτερα ματς της φέτος (3-0 τη Σίτι, 5-2 τη Ρόμα). Ο Κλοπ, ο οποίος σημειωτέον έχει και κακή παράδοση σε τελικούς, θα πρέπει στις μέρες που μεσολαβούν να προετοιμάσει την ομάδα του όσο γίνεται καλύτερα για αυτόν τον αγώνα, έχοντας να διορθώσει πολλά, όπως οι μεταπτώσεις στην απόδοση των παικτών του μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχουν στιγμές που η Λίβερπουλ πιάνει εξαιρετικό ρυθμό, όπως στο πρώτο μισάωρο του πρώτου αγώνα με τη Σίτι ή το διάστημα στο οποίο πέτυχε τα πέντε γκολ κόντρα στη Ρόμα, αλλά και στιγμές που η ομάδα «κάθεται», όπως στα τελευταία λεπτά κόντρα στη Ρόμα στο «Άνφιλντ», όταν και δέχθηκε δύο γκολ, αλλά και στο δεύτερο ημίχρονο της ρεβάνς του «Ολίμπικο», όταν και οι Ρωμαίοι πέτυχαν τρία γκολ και έφτασαν το ματς μια ανάσα από την παράταση. Ο Γερμανός τεχνικός ξέρει βέβαια πως η τρομερή επιθετική του «μηχανή» μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τη ζημιά στη Ρεάλ, της οποίας η αμυντική λειτουργία δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, το ίδιο ισχύει όμως και αντίστροφα, καθώς είναι γνωστό πως η άμυνα δεν είναι το δυνατότερο στοιχείο της Λίβερπουλ.

Για πολλούς ο τελικός έχει φαβορί και αουτσάιντερ, λόγω κυρίως της εμπειρίας της Ρεάλ σε τελικούς τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η «βασίλισσα» κερδίζει πάντοτε όταν φτάνει σε τελικό Champions League, έχοντας για την ώρα 6/6 (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017). Η τελευταία ομάδα που την έχει νικήσει σε τελικό, όμως, θέλει να είναι και αυτή που θα της χαλάσει το σερί. Το βράδυ της 26ης Μαΐου θα γνωρίζουμε τι από τα δύο θα ισχύσει, σε κάθε περίπτωση όμως όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος προετοιμάζεται ήδη για έναν πολύ μεγάλο τελικό, αντάξιο της φανέλας και της τεράστιας ιστορίας αυτών των δύο συλλόγων.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω