Ρεάλ Μαδρίτης: Μια προετοιμασία που γεννά ερωτηματικά

2019-07-29 15:38

 

Η περιπέτεια της Ρεάλ Μαδρίτης στο φετινό διεθνούς φήμης φιλικό τουρνουά International Champions Cup έφτασε στο τέλος της, με τους 13 φορές πρωταθλητές Ευρώπης να γυρνούν στη βάση τους γεμάτοι πληγές. Παρά το γεγονός πως από τα φιλικά παιχνίδια σπάνια βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα, οι κακές εμφανίσεις των Μαδριλένων στα γήπεδα των ΗΠΑ, ο προβληματισμός για την εικόνα πολλών ποδοσφαιριστών, οι πολλοί τραυματισμοί και φυσικά ο διασυρμός με 7-3 από τη συμπολίτισσα Ατλέτικο έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στο στρατόπεδο της “βασίλισσας”, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Ένα κλίμα που έδειχνε να αλλάζει προς το καλύτερο, αφού μετά την περσινή σεζόν που στη Ρεάλ όλοι θέλουν να ξεχάσουν, οι “μερένχες” φρόντισαν να σκορπίσουν και πάλι τον ενθουσιασμό με τις ηχηρές μεταγραφικές τους κινήσεις, δείχνοντας πως είναι έτοιμοι για την αντεπίθεση. Η παρουσία της ομάδας στην προετοιμασία, όμως, μάλλον δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα παρά έδωσε απαντήσεις.

 

Μια Ρεάλ παθητική

 

Τα γνωστά προβλήματα στην άμυνα έκαναν την εμφάνισή τους και στις ΗΠΑ, αφού τίποτα δε φαίνεται να άλλαξε προς το καλύτερο. Στα τρία φιλικά που έδωσαν οι “μερένχες” κόντρα σε Μπάγερν Μονάχου, Άρσεναλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, δεν κατάφεραν να νικήσουν σε κανένα, ενώ δέχθηκαν συνολικά 12 τέρματα, με αποκορύφωμα φυσικά την εξευτελιστική “εφτάρα” από τους “ροχιμπλάνκος”. Ακόμη, φαίνεται πως οι παίκτες δε μπήκαν καθόλου συγκεντρωμένοι σε κανένα παιχνίδι. Σε όλα δέχθηκαν γκολ από τα πρώτα λεπτά, με τον Τολισό να ανοίγει το σκορ για τη Μπάγερν στο 15’, τον Ομπαμεγιάνγκ να σκοράρει για την Άρσεναλ στο 10’ και την Ατλέτικο στο 8ο λεπτό να είναι ήδη μπροστά με 2-0, με γκολ των Κόστα και Φέλιξ.

 

Οι μεταγραφές δεν έκαναν τη διαφορά

 

Στη Μαδρίτη χαρακτηρίζουν ως “revolucion” (επανάσταση) το φετινό καλοκαίρι, αφού η Ρεάλ, όπως αναμενόταν άλλωστε, είναι μία από τις πρωταγωνίστριες του μεταγραφικού παζαριού, δαπανώντας ως τώρα 300 εκατομμύρια ευρώ (ποσό-ρεκόρ στην ιστορία της σε ένα καλοκαίρι) για να ντύσει στα λευκά παίκτες όπως ο Αζάρ, ο Γιόβιτς, ο Μεντί, ο Μιλιτάο και ο Ροντρίγκο. Παρ’ όλα αυτά, οι φίλοι της ομάδας έχουν δει μέχρι τώρα ελάχιστα πράγματα από τα νέα αποκτήματα. Ο Βέλγος σούπερ σταρ ήταν αρκετά δραστήριος στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με τη Μπάγερν αλλά από κει και πέρα κινήθηκε σε ρηχά νερά, ο Γιόβιτς που αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου τον Μπενζεμά στην επίθεση δεν πρόλαβε να δείξει πολλά ενώ στάθηκε και άτυχος (στο ματς με την Άρσεναλ θυσιάστηκε βγαίνοντας ως αλλαγή μετά την αποβολή του Νάτσο μόλις στο 15’ και με την Ατλέτικο τραυματίστηκε), ενώ τα ίδια ισχύουν και για τον Μεντί (κι αυτός τραυματίας). Ίσως οι μόνοι που πραγματικά ενθουσίασαν να ήταν ο Ροντρίγκο (πέτυχε και ένα εξαιρετικό τέρμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο παιχνίδι με τη Μπάγερν) αλλά και ο νεαρός Ιάπωνας, ο Κούμπο, όμως οι δυο τους μάλλον προορίζονται σε πρώτη φάση για τη δεύτερη ομάδα.

 

Το μεγάλο φετινό μεταγραφικό απόκτημα της Ρεάλ, Εντέν Αζάρ, στα πρώτα του παιχνίδια με τη λευκή φανέλα

 

 

Μαρσέλο και Κρόος συνέχισαν από εκεί που έμειναν πέρσι

 

Ήταν δύο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στις σπουδαίες επιτυχίες της Ρεάλ τα τελευταία χρόνια, όμως την περσινή χρονιά οι δυο τους όπως και άλλοι σταρ της “βασίλισσας” (Βαράν, Ράμος, Μόντριτς) κινήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα. Μαρσέλο και Κρόος δεν έδειξαν καμία βελτίωση στα μέχρι τώρα φιλικά προετοιμασίας και άπαντες περιμένουν να επιστρέψουν στα παλιά τους στάνταρ. Άλλωστε ξεκινά μια κρίσιμη χρονιά και για τους δύο, με τον Μαρσέλο να έχει πλέον σοβαρό ανταγωνισμό στη θέση του αριστερού μπακ λόγω της άφιξης του Φερλάν Μεντί και με τον Κρόος να πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει το κέντρο της ομάδας και τα επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που πρόσφατα ανανέωσε μέχρι το 2023.

 

Μπαράζ τραυματισμών

 

Οι πολλοί τραυματισμοί στιγμάτισαν τη φετινή προετοιμασία της Ρεάλ Μαδρίτης. Η αρχή έγινε με τον Μπραχίμ Ντίας, στη συνέχεια ο Μάρκο Ασένσιο διέλυσε τους χιαστούς του στο παιχνίδι με την Άρσεναλ και θα χάσει φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, ακολούθησε ο τραυματισμός του Μεντί που θα τον αφήσει εκτός για ένα μήνα ενώ ο Ζινεντίν Ζιντάν είδε στο φιλικό με την Ατλέτικο και τέταρτο παίκτη του να τραυματίζεται, με τον Γιόβιτς να χτυπά στον αστράγαλο στη σύγκρουση με τον Όμπλακ. Παράλληλα, υπάρχουν προβληματισμοί και για το επίπεδο ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών, με ευθύνες να έχουν καταλογιστεί στο νέο προπονητή φυσικής κατάστασης της Ρεάλ, Γκρεγκορί Ντουπόντ, ο οποίος προηγουμένως δούλευε για την παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική της Γαλλίας.

 

Το θέμα με τους γκολκίπερ

 

Ο Ζιντάν είχε πει στη διάρκεια της περσινής σεζόν πως φέτος δε θα υπάρχουν αμφιβολίες αναφορικά με το ποιος θα είναι ο “νούμερο 1” τερματοφύλακας της Ρεάλ και πράγματι ο Τιμπό Κουρτουά δείχνει να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να είναι ο βασικός γκολκίπερ που θα υπερασπίζεται τα δοκάρια της “βασίλισσας”. Άλλωστε, ο Κέιλορ Νάβας φάνταζε κοντά στην έξοδο πριν από λίγες εβδομάδες, με τα δεδομένα πάντως να αλλάζουν και να μην αποκλείεται να παραμείνει και φέτος ως αναπληρωματικός. Ο Κουρτουά πάντως, που πέρσι προτιμήθηκε ως πιο φτηνή λύση από τον Ντε Χέα και πήγε στη Μαδρίτη ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Μουντιάλ της Ρωσίας, κάθε άλλο παρά ικανοποίησε με τις εμφανίσεις του (δέχθηκε 48 γκολ σε 35 παιχνίδια), ενώ φέτος ήδη έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της κριτικής ειδικά μετά τα πέντε γκολ που δέχθηκε σε ένα ημίχρονο από την Ατλέτικο. Και ο Νάβας πάντως με τη σειρά του δεν εντυπωσίασε, κάνοντας πολλούς να σκεφτούν πως η θέση του τερματοφύλακα θα είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη Ρεάλ και αυτή τη σεζόν.

 

Υπόθεση Μπέιλ

 

Το θέμα της παραμονής ή όχι του Γκάρεθ Μπέιλ έχει γίνει πλέον σήριαλ με πολλά επεισόδια. Ο Ζιντάν έχει κάνει ξεκάθαρο εδώ και καιρό πως δεν υπολογίζει τον Ουαλό, με τη φράση του μετά το παιχνίδι με τη Μπάγερν όταν και ο Μπέιλ δεν έπαιξε να προκαλεί ντόρο: “Και αύριο να έφευγε θα ήταν το καλύτερο”. Αυτό ήταν που προκάλεσε και για μια ακόμη φορά την αντίδραση του μάνατζέρ του, ο οποίος κατηγόρησε τον “Ζιζού” για αχαριστία προς τον πελάτη του. Ο 30χρονος εξτρέμ έπαιξε στο δεύτερο φιλικό με την Άρσεναλ όπου και σκόραρε, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στο ματς-διασυρμό με την Ατλέτικο, όμως είναι φανερό πως είναι ξένο σώμα στην ομάδα, ακόμη και μετά τον τραυματισμό του Ασένσιο, αφού κάποιος θα έλεγε πως θα μπορούσε να παραμείνει για να δώσει λύση στα δεξιά της επίθεσης, εκεί που η Ρεάλ φαίνεται πως έχει θέμα. Πριν λίγες μέρες ο Μπέιλ βρέθηκε πολύ κοντά στην μετακίνησή του στην Κίνα, όμως σύμφωνα με πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, η οικογένεια του παίκτη ήταν αρνητική σε αυτή την εξέλιξη. Έτσι ο Μπέιλ περιμένει πιθανότατα κάποια ομάδα από την Αγγλία να κάνει κίνηση (Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να ενδιαφερθούν), χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο να παραμείνει στη Μαδρίτη.

 

Ο Γκάρεθ Μπειλ δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Ζινεντίν Ζιντάν

 

Απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις βδομάδες μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Ρεάλ κόντρα στη Θέλτα στη Γαλικία και οι “μερένχες” φαίνεται πως έχουν αρκετά ζητήματα ακόμη να λύσουν, εάν θέλουν να πρωταγωνιστήσουν ξανά σε Ισπανία και Ευρώπη. Ξαναλέμε βέβαια πως από τα φιλικά δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα, απλώς βοηθούν στο να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα. Πέρα από τα αγωνιστικά, στη “βασίλισσα” συνεχίζουν να δουλεύουν και τα μεταγραφικά, με τον Πολ Πογκμπά να είναι εδώ και καιρό ο διακαής πόθος του Ζιντάν και το κομμάτι που λείπει για να συμπληρωθεί το παζλ της ομάδας που θέλει να φτιάξει φέτος ο Γάλλος τεχνικός. Στη Ρεάλ δουλεύουν διαρκώς για να ντύσουν στα λευκά τον παγκόσμιο πρωταθλητή και υπάρχει αισιοδοξία πως έστω και την τελευταία στιγμή θα τα καταφέρουν, έστω κι αν συναντούν τις συνεχείς αρνήσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Απ’ την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρεάλ έχει ήδη ξοδέψει 300 εκατομμύρια ευρώ και ενδεχόμενη απόκτηση του Πογκμπά θα της κοστίσει τουλάχιστον άλλα 150, επομένως θα πρέπει να πουλήσει. Οι “μερένχες” έχουν βγάλει από τις πωλήσεις μέχρι στιγμής 115 εκατομμύρια (Κόβασιτς, Γιορέντε, Ντε Τομάς, Τεό Ερναντές) και θέλουν να αυξήσουν τα έξοδά τους, με παίκτες όπως ο Μπέιλ, ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Λούκας Βάσκες ή ο Μαριάνο να είναι οι επικρατέστεροι για να πουληθούν κι αυτοί, αν και ο τραυματισμός του Ασένσιο ίσως αλλάξει τα δεδομένα για κάποιους. Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι έχει ακόμη δρόμο για τη Ρεάλ, λίγο πριν την έναρξη μιας σεζόν που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για τους Μαδριλένους.

 

Πηγή: www.as.com

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

 

Πίσω