Σκληρό πόκερ για τα γάντια του Ντε Χέα

2015-07-31 14:18

Πλησιάζουμε σιγά σιγά στο τέλος του Ιουλίου, του δεύτερου από τους τρεις μήνες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, και η υπόθεση της μεταγραφής του Νταβίντ Ντε Χέα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει εξελιχθεί στο μεταγραφικό σήριαλ του καλοκαιριού. Πρόκειται για μία περίπτωση η οποία έδειχνε κλεισμένη όταν άνοιξε η φετινή περίοδος των μεταγραφών, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και κανείς δεν ξέρει ποιά θα είναι η κατάληξή της.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο, ότι δηλαδή η Ρεάλ Μαδρίτης επιθυμεί την απόκτηση του Ισπανού γκολκίπερ, αφού θέλει ο Ντε Χέα να αποτελέσει τον διάδοχο του Ίκερ Κασίγιας κάτω από τα δοκάρια. Η “βασίλισσα” της Ευρώπης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της από τα μέσα σχεδόν της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, ενώ η ταυτόχρονη πεισματική άρνηση του 24χρονου τερματοφύλακα να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που λήγει το επόμενο καλοκαίρι, έδειχνε πως και ο Ντε Χέα είχε πάρει την απόφασή του να αφήσει το “Ολντ Τράφορντ” και να μετακομίσει στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Μετά από τέσσερα χρόνια στο Μάντσεστερ, όπου από ένας απλά ταλαντούχος γκολκίπερ καθιερώθηκε σε έναν από τους κορυφαίους στην Ευρώπη με τις εμφανίσεις του ειδικά την τελευταία διετία, έκρινε και ο ίδιος ότι είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, με την πρόκληση του να αποτελέσει τον βασικό τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης να είναι φυσικά τεράστια. Συν τοις άλλοις, η προοπτική να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να βρίσκεται κοντά στην κοπέλα του, την γνωστή Ισπανίδα τραγουδίστρια Εντούρνε που ζει στη Μαδρίτη, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.

Με τη σειρά της, η Ρεάλ προχώρησε στην αποδέσμευση του εμβληματικού της αρχηγού τα τελευταία χρόνια, του Ίκερ Κασίγιας, ένα ακόμη βήμα που έδειχνε πως προετοιμάζεται το έδαφος για την άφιξη του Ντε Χέα στη Μαδρίτη. Τα σχέδια των “μερένχες” ήθελαν τον 24χρονο τερματοφύλακα να παρουσιάζεται στο “Μπερναμπέου” πριν την περιοδεία της ομάδας για τα φιλικά παιχνίδια και στη συνέχεια να την ακολουθεί σε Αυστραλία και Κίνα, όπου η Ρεάλ θα έδινε παιχνίδια για το International Champions Cup, κάτι όμως που δε συνέβη ποτέ.

Αντίθετα, η υπόθεση αυτή δείχνει να έχει φτάσει σε τέλμα τον τελευταίο καιρό. Αιτία είναι η στάση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού οι άνθρωποι της ομάδας αρνούνται να συναινέσουν στην παραχώρηση του Ντε Χέα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φέρεται να τους το έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να παίξει στη Ρεάλ. Στην αρχή κοστολόγησαν τον 24χρονο πορτιέρο στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ένα τεράστιο ποσό για κάποιον που έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με την ομάδα του, ενώ αργότερα οι δηλώσεις δυσαρέσκειας του Σέρχιο Ράμος και η επιθυμία του να αποχωρήσει από τη Ρεάλ λόγω μη αύξησης των απολαβών του, επιθυμία που εξέφρασε ένα μήνα πριν, φαίνεται πως έδωσαν ένα τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Γιουνάιτεντ.

Οι “κόκκινοι διάβολοι” και ο Λουίς Φαν Χάαλ επιθυμούν όσο τίποτε την απόκτηση του Ισπανού κεντρικού αμυντικού, αφού στο πρόσωπό του βλέπουν τον ηγέτη της άμυνας που ψάχνουν από το περσινό καλοκαίρι. Παρά το ότι σήμερα, ένα μήνα μετά, ο θόρυβος μοιάζει να έχει κοπάσει και άπαντες στη Ρεάλ τονίζουν ότι ο Σέρχιο Ράμος θα παραμείνει στη “βασίλισσα”, αφού προορίζεται πλέον για πρώτος αρχηγός μετά την αποχώρηση του Κασίγιας, στη Γιουνάιτεντ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο 29χρονος παίκτης θέλει να φύγει και μάλιστα φέρεται να ζήτησαν από τον ίδιο να εκφράσει δημόσια την επιθυμία του έτσι ώστε να πιέσει καταστάσεις. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι των “μπέμπηδων” ποντάρουν αφενός στην επιθυμία της Ρεάλ να αποκτήσει τον Ντε Χέα και σε αυτή του Ισπανού πορτιέρο να παίξει για αυτήν, αφετέρου στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Σέρχιο Ράμος, θέλοντας να πετύχουν μία ανταλλαγή των δύο ποδοσφαιριστών.

Την ίδια ώρα, η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε έναν ακόμη τερματοφύλακα, τον Κίκο Κασίγια από την Εσπανιόλ, και αν τελικά η μεταγραφή του Ντε Χέα δε γίνει αυτό το καλοκαίρι, τότε ο 28χρονος πορτιέρο μαζί με τον Κέιλορ Νάβας θα παλέψουν για μία θέση κάτω από τα δοκάρια. Με δεδομένο ότι το συμβόλαιο του Ντε Χέα με τη Γιουνάιτεντ λήγει του χρόνου και αν δεν το ανανεώσει η Ρεάλ θα μπορέσει να συμφωνήσει μαζί του από τον ερχόμενο χειμώνα και να τον πάρει χωρίς να ξοδέψει ούτε ευρώ, θα έλεγε κάποιος πως μπορεί να εμπιστευθεί Νάβας και Κασίγια για βασικούς γκολκίπερ τη χρονιά που έρχεται, έτσι ώστε να μη μπει στη διαδικασία να παίξει το παιχνίδι της Γιουνάιτεντ.

Από την άλλη όμως, μία καλή ομάδα ξεκινάει πάντα από έναν καλό τερματοφύλακα και ο Ντε Χέα μοιάζει ο ιδανικός αντικαταστάτης του Κασίγιας, την ώρα που Νάβας και Κασίγια μπορεί να αξίζουν την ευκαιρία τους, όμως το να μπει η “βασίλισσα” στις φετινές αγωνιστικές της υποχρεώσεις με αυτούς τους δύο σαν επιλογές εμπεριέχει κάποιο ρίσκο. Συν τοις άλλοις, η υπόθεση αυτή που έχει τραβήξει σε μάκρος πάει πίσω τα υπόλοιπα μεταγραφικά της Ρεάλ, η οποία χρειάζεται παίκτες σε μία δύο άλλες θέσεις αλλά δεν έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στο μεταγραφικό παζάρι.

Όσον αφορά τη Γιουνάιτεντ, εκείνη μοιάζει αποφασισμένη να παίξει μέχρι τέλους το παιχνίδι της, αδιαφορώντας για την ώρα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσει σε λίγους μήνες έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους τερματοφύλακες χωρίς αντίτιμο. Σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα, ο Φαν Χάαλ δήλωσε χθες πως θέλει να έχει στη διάθεσή του τον Ντε Χέα στην έναρξη της φετινής Premier League (8/8), ενώ τα ρεπορτάζ τον θέλουν να ξεκινά βασικός στο αποψινό (25/7) μεγάλο φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Μπαρτσελόνα για το ICC, κι ας μην έπαιξε ούτε λεπτό στις δύο προηγούμενες φιλικές αναμετρήσεις της Γιουνάιτεντ με Κλαμπ Αμέρικα και Σαν Χοσέ.

Ακόμη, στο "Ολντ Τράφορντ" φαίνεται πως έχουν πάρει και "πατριωτικά" το όλο θέμα. Μπορεί θεωρητικά οι δύο ομάδες να έχουν καλές σχέσεις, όμως στη Γιουνάιτεντ δεν ξεχνούν πως ό, τι καλύτερο διαθέτουν τα τελευταία χρόνια τις περισσότερες φορές καταλήγει στη Ρεάλ, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τις μεταγραφές των Μπέκαμ, Φαν Νιστελρόι και φυσικά του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όπως αναφέρει άλλωστε ο Miguel Serrano σε σημερινό άρθρο του στην ισπανική Marca, είναι πολύ πιθανό η υπόθεση Ντε Χέα να έχει εξελιχθεί σε ένα ζήτημα τιμής για τους "κόκκινους διάβολους", οι οποίοι θέλουν να κάνουν τη δική τους "επανάσταση" απέναντι στη Ρεάλ μέσω της άρνησης παραχώρησης του Ντε Χέα και του ενδιαφέροντός τους για τον Σέρχιο Ράμος, ένα χρόνο μετά την απόκτηση του Ντι Μαρία από τη "βασίλισσα", μια περίπτωση πάντως που ήταν διαφορετική.

Όπως και να έχει, το “σκληρό πόκερ” ανάμεσα στις δύο ομάδες συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως το σήριαλ Ντε Χέα θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ποιά από τις δύο ομάδες θα καταφέρει στο τέλος να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία δείχνει προκλητική αδιαφορία για τα “θέλω” του παίκτη της και για το ότι μπορεί να τον χάσει του χρόνου τζάμπα έχοντας ως απώτερο σκοπό την απόκτηση του Σέρχιο Ράμος; Ή η Ρεάλ Μαδρίτης, που θέλει να έχει για πολλά χρόνια το κεφάλι της ήσυχο στο τέρμα με την απόκτηση του Ντε Χέα αλλά θέλει να το πετύχει χωρίς παράπλευρες απώλειες; Ίδωμεν...

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω