Σούπερ Καπ, σούπερ... παιχνίδι

2017-08-08 11:57

Τι κι αν ο (περισσότερος) κόσμος βρίσκεται εν μέσω διακοπών και... καλοκαιρινής ραστώνης, άπαντες ανά την υφήλιο απόψε το βράδυ (8/8, 21:45) θα συντονιστούν στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν τη μάχη δύο εκ των σπουδαιότερων ονομάτων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη “Philip II Arena” των Σκοπίων για την 42η έκδοση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, σε μία κόντρα δύο τεράστιων brand names που σηματοδοτεί και την έναρξη της σεζόν 2017-18 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ρεάλ είναι φυσικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας πριν από δύο μήνες στο Κάρντιφ της Ουαλίας το 12ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της και δεύτερο στη σειρά, όντας πλέον η πρώτη ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο από καταβολής Champions League. Απέναντι στη Γιουνάιτεντ, θα διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς και παράλληλα το 4ο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ της, θέλοντας να κάνει μία δυναμική εκκίνηση στη σεζόν. Οι “κόκκινοι διάβολοι” κέρδισαν τον περασμένο Μάη στη Στοκχόλμη το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από τη συλλογή τους, το Europa League, και κυνηγούν απόψε ένα κύπελλο που έχουν να πάρουν από το 1991. Τα φώτα απόψε θα πέσουν λίγο περισσότερο σε κάποιους από τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης, μιας αναμέτρησης που κρύβει από πίσω πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες, όμως πρώτα ας δούμε κάποια στοιχεία για τη διοργάνωση που ονομάζεται Σούπερ Καπ.

 

Η ιστορία του Σούπερ Καπ

Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε το 1971 από τον Άντον Γουίτκαμπ, έναν ρεπόρτερ της ολλανδικής εφημερίδας “De Telegraaf”, ο οποίος, βλέποντας το ολλανδικό ποδόσφαιρο να κυριαρχεί απόλυτα στην Ευρώπη εκείνο τον καιρό, οραματίστηκε την ιδέα μιας διοργάνωσης που θα φέρει κάτι νέο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα αποφασίζει την κορυφαία ομάδα κάθε χρονιάς. Έτσι, προτάθηκε να αγωνίζονται μεταξύ τους ο κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η πρώτη έκδοση της διοργάνωσης διεξήχθη το 1972, όταν ο Άγιαξ αντιμετώπισε σε διπλά παιχνίδια τη Ρέιντζερς, όμως δεν αναγνωρίστηκε επσημως απ΄ την ΟΥΕΦΑ, μιας και οι Σκωτσέζοι ήταν τιμωρημένοι για τα επεισόδια των οπαδών τους στον τελικό του Κυπελλούχων. Για την ιστορία, ο Άγιαξ κατέκτησε εκείνο το τρόπαιο με 6-3 συνολικό σκορ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία άρχισε να αναγνωρίζει επίσημα τη διοργάνωση από την επόμενη κιόλας χρονιά και διεξαγόταν από κει και πέρα σε δύο παιχνίδια, με εξαίρεση τρεις χρονιές (1984, 1986, 1991) για πολιτικούς λόγους, ενώ το 1974, το 1981 και το 1985 δε διεξήχθη καν. Από το 1999, όταν και το Κύπελλο Κυπελλούχων καταργήθηκε, ο νικητής του Champions League καθιερώθηκε να παίζει εναντίον του κατόχου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και μετέπειτα Europa League. Από το 1998 ο νικητής του τροπαίου κρινόταν σε ένα και μόνο παιχνίδι σε ουδέτερο έδαφος και αυτό μέχρι και το 2012 ήταν το “Λουί ΙΙ” του Μονακό, πριν αποφασιστεί οι τελικοί να διεξάγονται σε διαφορετική έδρα κάθε φορά, και μάλιστα σε πόλεις που δεν έχουν την ευκαιρία να φιλοξενούν κάθε χρόνο σπουδαία παιχνίδια (από το 2013 και μετά έχουν διεξαχθεί κατά σειρά σε Πράγα, Κάρντιφ, Τιφλίδα και Τροντχάιμ). Πολυνίκες του θεσμού είναι οι Μπαρτσελόνα και Μίλαν με 5 κατακτήσεις έκαστη.


 

Τα πρόσωπα του τελικού

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην αποψινή αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι προβολείς θα είναι λίγο περισσότερο στραμμένοι σε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα από τις δύο ομάδες. Πάμε να δούμε ποιά θα είναι αυτά:

 

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ των “μερένγκες” έβαλε “φωτιά” στις αρχές του καλοκαιριού με τη διαφαινόμενη επιθυμία του να εγκαταλείψει τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ισπανία, εκνευρισμένος και απογοητευμένος από τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή που ακόμη αντιμετωπίζει. Το γεγονός αυτό θέλησαν να εκμεταλλευτούν φυσικά πολλές μεγάλες ομάδες, ανάμεσα σε αυτές και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία πέρασε έξι χρόνια από την καριέρα του και διατηρώντας ακόμη ισχυρούς δεσμούς. Με τον καιρό βέβαια η κατάσταση εκτονώθηκε, ο Ρονάλντο έχει αποφασίσει πλέον να παραμείνει στη “βασίλισσα” και οι “μπέμπηδες” είδαν για ακόμη ένα καλοκαίρι να μην γίνεται πραγματικότητα το όνειρο της επιστροφής του στο “Ολντ Τράφορντ”. Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής βρίσκεται στην αποστολή του Ζιντάν για το αποψινό παιχνίδι και μένει να δούμε αν και για πόσο θα αγωνιστεί, μιας και ενσωματώθηκε στην προετοιμασία των πρωταθλητών Ευρώπης μόλις στις 5 Αυγούστου, έχοντας έξτρα άδεια λόγω της συμμετοχής του στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών με την Πορτογαλία. Ακόμη και από τον πάγκο όμως, οι κάμερες θα είναι στραμμένες συνεχώς επάνω του.

 

Γκάρεθ Μπέιλ

Η φετινή χρονιά, αν φυσικά παραμείνει στην ομάδα, μοιάζει να είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του να αποδείξει πως μπορεί μια ομάδα σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης να βασιστεί επάνω του. Από το 2013, όταν και η “βασίλισσα” ξόδεψε περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει από την Τότεναμ, ο Ουαλός μεσοεπιθετικός έχει χαρίσει μεν μερικές όμορφες στιγμές στους φίλους της Ρεάλ, όμως αδυνατεί να βρει έναν σταθερό ρυθμό, έχοντας ταλαιπωρηθεί από πολλούς και συχνούς τραυματισμούς, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά. Φέτος, για ένα ακόμη καλοκαίρι, τα σενάρια περί επιστροφής του στην Αγγλία παίζουν δυνατά, με τη σημερινή αντίπαλό του να μοιάζει το φαβορί να τον αποκτήσει σε περίπτωση που ο Μπέιλ θελήσει να αγωνιστεί ξανά στην Premier League και τον Ζοσέ Μουρίνιο να δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου πριν από το παιχνίδι πως αν ο παίκτης θελήσει να φύγει, εκείνος θα τον περιμένει. Ο 28χρονος άσος έμεινε... άσφαιρος στα φιλικά προετοιμασίας και θέλει απόψε να γίνει ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης και να κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα στη νέα σεζόν.

 

Ζοσέ Μουρίνιο

Δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να πέσουν τα φώτα επάνω στον Ζοσέ Μουρίνιο, όμως αυτό το παιχνίδι είναι ξεχωριστό για τον Πορτογάλο τεχνικό. Εκτός του ότι το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ είναι ένα τρόπαιο που λείπει από την πλούσια συλλογή του, ο “Special Oneκοντράρεται απόψε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι με την πρώην του, Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 54χρονος προπονητής βρέθηκε για τρία χρόνια στην τεχνική ηγεσία της “βασίλισσας” (2010-2013) και μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση ενός Champions League, πήρε όμως τρία τρόπαια (πρωτάθλημα, κύπελλο, ισπανικό Σούπερ Καπ), προτού βγει το “διαζύγιό” του με τους “μερένχες”, έχοντας κακές σχέσεις στα αποδυτήρια με τις “βεντέτες” της ομάδας. “Πριν πάω στη Ρεάλ, το κλαμπ έκανε κακές πορείες στο Champions League, όταν ανέλαβα φτάσαμε τρεις σερί χρονιές στα ημιτελικά. Έφυγα με την ηρεμία ότι έδωσα τα πάντα. Περισσότερα από ποτέ”, ήταν τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου.

 

Νταβίντ Ντε Χέα

Την τελευταία μέρα των μεταγραφών, το καλοκαίρι του 2015, πρόβαρε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν έτοιμος να διαδεχθεί τον Ίκερ Κασίγιας κάτω από τα δοκάρια της “βασίλισσας”, αφού τα πάντα ήταν σχεδόν έτοιμα για τη μετακίνησή του από το “Ολντ Τράφορντ” στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Και λέμε σχεδόν γιατί ένα πρόβλημα στο... φαξ δεν επέτρεψε να φτάσουν τα σχετικά έγγραφα πριν από το deadline της μεταγραφικής περιόδου, ώστε να μπορέσει η Ρεάλ να δηλώσει τον ποδοσφαιριστή, σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά φιάσκο στην ιστορία. Οι άνθρωποι της ισπανικής ομάδας δεν ξέχασαν ποτέ τον τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ, μάλιστα είχαν σκοπό να κάνουν νέα προσπάθεια απόκτησής του αυτό το καλοκαίρι, όμως με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις προς το τέλος της σεζόν, ο Κέιλορ Νάβας κέρδισε τη θέση του βασικού γκολκίπερ της Ρεάλ και για την επόμενη χρονιά. Απόψε, ο 27χρονος τερματοφύλακας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την... παραλίγο ομάδα του, για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι μετά τα γεγονότα του 2015.

 

Πολ Πογκμπά

Το περσινό καλοκαίρι, Ρεάλ και Γιουνάιτεντ έριζαν μεταξύ άλλων για την απόκτησή του. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήθελε τον συμπατριώτη του στην ομάδα, όμως κάτι οι τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις της Γιουβέντους, κάτι οι κακές σχέσεις του ατζέντη του, Μίνο Ραϊόλα, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, δεν κατέστησαν δυνατή τη μεταγραφή αυτή. Αντίθετα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε πάνω από 105 εκατομμύρια ευρώ στους “μπιανκονέρι”, έκανε τον Πογκμπά την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία (προτού τον ξεπεράσει φέτος ο Νεϊμάρ με την απίστευτη μεταγραφή των 222 εκατομμυρίων στην Παρί) και πέτυχε την επιστροφή του Γάλλου στο “Ολντ Τράφορντ”. Η πρώτη χρονιά (της δεύτερης θητείας) του 24χρονου μέσου στο Μάντσεστερ κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και φέτος, απαλλαγμένος πλέον από το βάρος της ακριβότερης μεταγραφής στον κόσμο, θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αρχής γενομένης από τον αποψινό τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης.


 

Η ιστορία των αναμετρήσεων Ρεάλ-Γιουνάιτεντ

Το παρελθόν των συναντήσεων μεταξύ των δύο ομάδων είναι πλούσιο και γεμάτο συγκινήσεις. Συνολικά, δέκα φορές έχουν κοντραριστεί οι δύο σύλλογοι, όλες σε επίπεδο Πρωταθλητριών και Champions League, με τη Ρεάλ να έχει τέσσερεις νίκες, τη Μάντσεστερ δύο και τέσσερα ματς να έχουν λήξει ισόπαλα. Πρώτη φορά συναντήθηκαν τη σεζόν 1956-57 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τη “βασίλισσα” να νικά 3-1 στο πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία και σε συνδυασμό με το 2-2 στην Αγγλία να περνά στον τελικό που διεξήχθη στην έδρα της, για να νικήσει μετέπειτα τη Φιορεντίνα και να κατακτήσει το δεύτερο από τα πέντε συνεχόμενα τρόπαιά της στα πρώτα βήματα της διοργάνωσης. Το 1968, ξανά στα ημιτελικά, ήταν η σειρά της Γιουνάιτεντ να πανηγυρίσει την πρόκριση στον τελικό, μετά τη νίκη της με 1-0 εντός και την εκτός έδρας ισοπαλία με 3-3, στο δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της ιστορίας του συλλόγου, με τους “μπέμπηδες” του σερ Ματ Μπάσμπι να νικούν 4-1 τη Μπενφίκα.

Έκτοτε, έχουν βρεθεί άλλες τρεις φορές σε επίπεδο Champions League πλέον, με τη Ρεάλ να μετρά ισάριθμες προκρίσεις. Τη σεζόν 1999-00, για τα προημιτελικά του θεσμού, οι “μερένγκες” άλωσαν το “Ολντ Τράφορντ” νικώντας με 3-2 μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα, σε ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία για την αλησμόνητη ντρίμπλα του Ρεδόνδο επάνω στον Μπεργκ. Τρία χρόνια αργότερα, ξανά για την ίδια φάση, οι δύο ομάδες μας προσέφεραν δύο παιχνίδια-διαφήμιση του ποδοσφαίρου, με τους “γκαλάκτικος” της Ρεάλ να επικρατούν με 3-1 στο “Μπερναμπέου” και να περνούν παρά την ήττα τους με 4-3 στο Μάντσεστερ, σε ένα παιχνίδι όπου ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο έδωσε την κορυφαία του παράσταση στο Champions League, πετυχαίνοντας χατ τρικ. Τελευταία φορά που τα είπαν σε επίσημα παιχνίδια ήταν τη σεζόν 2012-13 για τη φάση των “16”, όταν μετά το 1-1 του “Μπερναμπέου”, η Ρεάλ του Μουρίνιο επικράτησε 2-1 με ανατροπή μέσα στο “Ολντ Τράφορντ”, χάρη στα γκολ των Μόντριτς και Κριστιάνο (που δεν πανηγύρισε), με τον Πορτογάλο να ήταν έτσι κι αλλιώς ο μεγάλος πρωταγωνιστής, στην επιστροφή του για πρώτη φορά στο παλιό του “σπίτι”. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω