Σπουδαίες χειμερινές μεταγραφές του παρελθόντος

2021-01-11 15:28

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος για αυτή τη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες και αν και αυτή θα είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις όποιες κινήσεις θα γίνουν καθώς οι ομάδες προσπαθούν να “μπαλώσουν” τις τρύπες στα ρόστερ τους χωρίς οι περισσότερες να είναι διατεθειμένες να ανοικτούν πολύ οικονομικά.

 

Το μεταγραφικό παράθυρο του χειμώνα συνήθως δεν είναι το ίδιο συναρπαστικό με του καλοκαιριού, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στον Ιανουάριο έχουν πραγματοποιηθεί σπουδαίες μετακινήσεις που άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει σπάσει τα κοντέρ με τη Ντόρτμουντ στον ένα χρόνο που βρίσκεται στη Βεστφαλία, ενώ ο Μπρούνο Φερνάντες στο ίδιο διάστημα που αγωνίζεται με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο και την έχει μετατρέψει ξανά σε διεκδικήτρια του τίτλου. Ακόμη, ήταν χειμώνας του 2018 όταν η Λίβερπουλ αγόραζε τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ από τη Σαουθάμπτον βρίσκοντας στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα της άλλαζε όλη την αμυντική λειτουργία, όταν η Άρσεναλ έβρισκε το νέο της “κανόνι” αποκτώντας τον Ομπαμεγιάνγκ, αλλά και όταν ο Φελίπε Κουτίνιο εξασφάλισε την πολυπόθητη μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα για να γίνει η ακριβότερη χειμερινή μετακίνηση στην ιστορία, έστω κι αν τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα ήθελε στο “Καμπ Νου”. Υπάρχουν όμως κι άλλες μεταγραφές που ενδεχομένως πολλοί να μη θυμούνται πως έγιναν χειμώνα αλλά αποδείχθηκαν εξαιρετικά σημαντικές.

 

Αντριάνο

Ο “αυτοκράτορας” της Ίντερ μετακινήθηκε στους “νερατζούρι” τον Γενάρη του 2004 και φυσικά εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της, μένοντας για πάντα στη μνήμη των φιλάθλων χάρη στις ικανότητές του στο σκοράρισμα και στο τρομερά δυνατό σουτ του με το αριστερό, σήμα κατατεθέν του. Για την ακρίβεια, ο Αντριάνο πρωτοπήγε στην Ίντερ το καλοκαίρι του 2001, όμως δε μπόρεσε τότε να πείσει τους ανθρώπους της ομάδας και αρχικά δόθηκε δανεικός στη Φιορεντίνα, προτού πουληθεί στην Πάρμα. Με τους “παρμέντσι” όμως ξεχώρισε, αναγκάζοντας τους Μιλανέζους να τον ξαναγοράσουν. Με την Ίντερ πέτυχε συνολικά 74 γκολ σε 177 παιχνίδια, έκανε τρομερά πράγματα για λίγα χρόνια με τη φανέλα της στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και θα μπορούσε φυσικά να πραγματοποιήσει μια πολύ μεγαλύτερη καριέρα αν δεν ήταν τα πολλά προσωπικά του προβλήματα και η μάχη του με την κατάθλιψη.

 

Νεμάνια Βίντιτς

Ήταν Γενάρης του 2006 όταν ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον επέλεξε έναν σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό παίκτη που αγωνιζόταν στο ρωσικό πρωτάθλημα για να ενισχύσει το κέντρο της άμυνας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Νεμάνια Βίντιτς άφησε τη Μόσχα και τη Σπαρτάκ για να συνεχίσει την καριέρα του στο “Ολντ Τράφορντ” και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην ιστορία των “μπέμπηδων”, καθοριστικό στις μεγάλες επιτυχίες που ακολούθησαν για την ομάδα. Μαζί με τον Ρίο Φέρντιναντ συνέθεσαν για χρόνια ένα τρομερό δίδυμο στην άμυνα, το κορυφαίο στο πρωτάθλημα και από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ο Σέρβος σημείωσε 300 συμμετοχές με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, σκοράροντας και 21 φορές.

 

Πατρίς Εβρά

Την ίδια περίοδο με τον Βίντιτς, ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στην άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στις επιτυχίες της τα επόμενα χρόνια κατέφθασε στο “Ολντ Τράφορντ”. Ο λόγος για τον Πατρίς Εβρά, ο οποίος άφησε τη Μονακό, με την οποία έφτασε ως τον τελικό του Champions League το 2004, για να γίνει ο βασικός και αναντικατάστατος αριστερός μπακ της ομάδας του σερ Άλεξ Φέργκιουσον τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2014 που αποχώρησε, ο Γάλλος αγωνίστηκε σε 379 παιχνίδια με τους “μπέμπηδες”, πέτυχε 10 γκολ, μοίρασε 40 ασίστ και κατέκτησε πολλά τρόπαια με την ομάδα, ανάμεσά τους πέντε πρωταθλήματα στην Αγγλία και το Champions League το 2008.

 

Χαβιέρ Μασεράνο

Καλοκαίρι του 2006 ήταν όταν η Γουέστ Χαμ αποκτούσε πακέτο από τη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς τους Χαβιέρ Μασεράνο και Κάρλος Τέβες, δυο κινήσεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση τότε. Οι δυο τους δεν έμελλε να καθίσουν πολύ στο Λονδίνο, με τον “Καρλίτος” να πηγαίνει ένα χρόνο μετά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Μασεράνο να φεύγει ακόμη νωρίτερα, τον Γενάρη του 2007 για τη Λίβερπουλ. Στο Μερσεϊσάιντ ο Αργεντινός πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και καθιερώθηκε ως ένα από τα κορυφαία αμυντικά χαφ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όντας και αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας που λίγο έλειψε να πάρει τον τίτλο τη σεζόν 2008-09. Το καλοκαίρι του 2010 έφυγε για τη Μπαρτσελόνα και έγραψε τη δική του ιστορία με την “μπλαουγκράνα” φανέλα. Με τη Λίβερπουλ αγωνίστηκε σε 139 ματς και πέτυχε 2 γκολ.

 

Λουίς Σουάρες

Ήταν χειμώνας του 2011 και η Λίβερπουλ έπρεπε να καλύψει το κενό ενός εκ των κορυφαίων επιθετικών στη σύγχρονη ιστορία της, αφού η μεταγραφή του Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι τότε είχε ταράξει τα νερά του αγγλικού αλλά και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι “κόκκινοι” του Μερσεϊσάιντ απέκτησαν τελικά όχι έναν αλλά δύο επιθετικούς σε εκείνο το μεταγραφικό παράθυρο. Τον Άντι Κάρολ από τη Νιούκαστλ, κάνοντάς τον τότε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία τους, και τον Λουίς Σουάρες από τον Άγιαξ. Κι αν ο πρώτος αποδείχθηκε μια μεγάλη απογοήτευση, ο δεύτερος όλοι γνωρίζουμε τι προσέφερε. Ο Ουρουγουανός στράικερ “μάτωσε” τα αντίπαλα δίχτυα στα τρεισίμιση χρόνια που παρέμεινε στο “Άνφιλντ”, αφού σκόραρε 82 τέρματα σε 133 παιχνίδια με τη Λίβερπουλ και ήταν φυσικά το σημείο αναφοράς της στην επίθεση. Κορυφαία του χρονιά ήταν η τελευταία του στην Αγγλία (2013-14), όταν πέτυχε 31 γκολ στην Premier League (αριθμός ρεκόρ τότε ισοφαρίζοντας τον Κριστιάνο) και έφτασε μια ανάσα από το να οδηγήσει τους “κόκκινους” στην κατάκτηση του τίτλου.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω