Στο Μόναχο δεν τα κατάφερε

2017-09-30 17:29

Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, ο Κάρλο Αντσελότι αποτελεί πλέον παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου. Η διοίκηση της βαυαρικής ομάδας, σε μία κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, απομάκρυνε τον Ιταλό προπονητή αμέσως μετά τη βαριά ήττα από την Παρί Σεν Ζερμέν με 3-0 για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League, η οποία ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όσον αφορά τις κακές εμφανίσεις της Μπάγερν στην έναρξη της φετινής σεζόν.

Η απομάκρυνση του Αντσελότι από Σεπτέμβρη μήνα κιόλας είναι κάτι πρωτοφανές για μια ομάδα όπως η Μπάγερν. Για πρώτη φορά από καταβολής Bundesliga (1963) η βαυαρική ομάδα δείχνει την πόρτα της εξόδου σε προπονητή της τόσο νωρίς μέσα σε μία σεζόν. Αξίζει να σημειώσουμε πως η τελευταία φορά που οι διοικούντες το σύλλογο απομάκρυναν προπονητή πριν ολοκληρωθεί η χρονιά ήταν τον Απρίλη του 2011, όταν είχε διακοπεί η συνεργασία με τον Λούις Φαν Χάαλ. Η αμέσως επόμενη πιο γρήγορη απόλυση προπονητή ήταν αυτή του Γιουπ Χάινκες τη σεζόν 1990-91, όταν ο Γερμανός τεχνικός απομακρύνθηκε στις 8 Οκτώβρη. Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να γίνει κατανοητό πως η Μπάγερν Μονάχου κάθε άλλο παρά ομάδα που απολύει προπονητές μεσούσης της χρονιάς είναι. Άλλωστε, στις δύο τελευταίες αλλαγές στην άκρη του πάγκου τους, οι Βαυαροί ολοκλήρωσαν την εκάστοτε χρονιά τους με τους προπονητές που ήδη είχαν, τον Χάινκες δηλαδή στην περίπτωση του Γκουαρντιόλα και τον Γκουαρντιόλα στην περίπτωση του Αντσελότι, κι ας είχαν συμφωνήσει με τους νέους τεχνικούς στα μέσα της χρονιάς.

Ο Κάρλο Αντσελότι βρισκόταν εδώ και μέρες υπό πίεση, μιας και η παρουσία της Μπάγερν στις αρχές της φετινής σεζόν ήταν προβληματική. Οι πρωταθλητές Γερμανίας δεν έδειξαν καθόλου καλή εικόνα από τα φιλικά προετοιμασίας ακόμα, όμως τα προβλήματα συνεχίστηκαν και στα επίσημα. Στις πρώτες έξι αγωνιστικές της Bundesliga μετρούν ήδη δύο απώλειες, την ήττα από τη Χόφενχαϊμ και την εντός έδρας ισοπαλία με τη Βόλφσμπουργκ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη τρεις βαθμούς μακριά από την πρώτη Ντόρτμουντ, σε μία κατάσταση την οποία ασφαλώς δεν έχουν συνηθίσει. Το μεγάλο παιχνίδι του Παρισιού απέναντι στους αστέρες της Παρί ήταν το μεγάλο τεστ αναφορικά με το επίπεδο που βρίσκεται η φετινή Μπάγερν του Αντσελότι και τι μπορεί να καταφέρει, ένα τεστ στο οποίο απέτυχε παταγωδώς.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αγωνιστικοί οι λόγοι της απομάκρυνσης του “Καρλέτο”. Ο 58χρονος τεχνικός φαίνεται πως είχε χάσει εντελώς τον έλεγχο στα αποδυτήρια της ομάδας και πως δεν είχε τη στήριξη αρκετών σημαντικών ποδοσφαιριστών. Μετά το τέλος του αγώνα στο “Παρκ ντε Πρενς”, ο Άριεν Ρόμπεν αρνήθηκε μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου να καλύψει τον προπονητή του ενώ ο πρόεδρος του βαυαρικού συλλόγου, Ούλι Χένες, δήλωσε πως πέντε ποδοσφαιριστές-αστέρες της Μπάγερν ήταν ενάντια στον προπονητή τους. Όλα αυτά προκαλούν φυσικά μεγάλη εντύπωση, αφού ο Αντσελότι φημίζεται γενικότερα για την ικανότητά του να διατηρεί καλές σχέσεις με τις βεντέτες της εκάστοτε ομάδας στην οποία έχει δουλέψει και να κρατάει “ήσυχα” τα αποδυτήρια. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως έχει καθίσει σε μερικούς από τους πιο δύσκολους πάγκους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αυτόν της Μίλαν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, της Παρί των Αράβων και φυσικά της Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία είχε προσληφθεί με πρώτο στόχο να επαναφέρει την ηρεμία στο εσωτερικό της ομάδας μετά την καταστροφική τρίτη χρονιά του Μουρίνιο εκεί, κάτι που κατάφερε.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο Αντσελότι διατηρούσε κακές σχέσεις με πολλούς από τους αστέρες της ομάδας και ένας από αυτούς φέρεται να είναι και ο Τόμας Μίλερ

 

Ο Ιταλός φεύγει από το Μόναχο με το πρόσημο της θητείας του εκεί να είναι ασφαλώς αρνητικό. Μπορεί να κατέκτησε πέρσι το πρωτάθλημα (σε τέταρτη διαφορετική χώρα), όμως τον στόχο για τον οποίο ουσιαστικά προσελήφθη, να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ο προκάτοχός του, Πεπ Γκουαρντιόλα, ήτοι να κατακτήσει το Champions League, δεν τον πέτυχε. Πολλοί του χρεώνουν πως δεν κατάφερε ποτέ να βάλει τη δική του σφραγίδα στην ομάδα και πως δεν την εξέλιξε (επί εποχής του η Μπάγερν ήταν μια περισσότερο τρωτή ομάδα σε σχέση με εκείνη του Πεπ ή του Χάινκες), με αποτέλεσμα η σημερινή Μπάγερν να μη θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που όλοι θαύμαζαν λίγα χρόνια πριν. Δε μπόρεσε να ετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση για τους Λαμ και Τσάμπι Αλόνσο, αλλά ούτε και για τους σπουδαίους αλλά ποδοσφαιρικά γερασμένους πια Ριμπερί και Ρόμπεν. Οι μεταγραφές που έγιναν αυτό το καλοκαίρι δε φαίνονται ικανές να ανεβάσουν επίπεδο τους Βαυαρούς, όμως σε αυτό δεν έχει μερίδιο ευθύνης μονάχα ο Αντσελότι αλλά και οι Χένες και Ρουμενίγκε οι οποίοι εδώ και χρόνια αρνούνται να ξοδευτούν για να φέρουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης στην “Allianz Arena”, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Κάπως έτσι ο 58χρονος τεχνικός βίωσε τη δεύτερη συνεχόμενη απόλυσή του από ομάδα μετά τη Ρεάλ τον Μάη του 2015 και την πρώτη του ουσιαστικά κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής σεζόν. Δεν κατάφερε με τη Μπάγερν να περάσει μόνος πρώτος στη λίστα με τους πολυνίκες προπονητές στην ιστορία του Champions League (έχει τρεις κατακτήσεις όσες και ο Μπομπ Πέισλι), ίσως όμως το καταφέρει με κάποια άλλη ομάδα. Έτσι κι αλλιώς η λογική λέει πως δε θα δυσκολευτεί να βρει νέα δουλειά είτε αυτή τη χρονιά είτε από την επόμενη. Ήδη άλλωστε οι “τιφόζι” της Μίλαν καλοβλέπουν την επιστροφή του στο Μιλάνο τώρα που ο Βιτσέντζο Μοντέλα δίνει εξετάσεις σε κάθε παιχνίδι.

Όσο για τη Μπάγερν, θα πορευτεί προσωρινά με υπηρεσιακό τεχνικό τον παλαίμαχο άσο της ομάδας, Βίλι Σανιόλ, όμως δημοσιεύματα θέλουν ήδη τον Τόμας Τούχελ να συζητάει για να αναλάβει τα ηνία. Σε περίπτωση που αναλάβει ο 44χρονος προπονητής θα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με αρκετά ερωτηματικά, αφού ναι μεν ο Τούχελ θεωρείται ένας από τους ανερχόμενους Γερμανούς προπονητές, όμως το πρότζεκτ που ξεκίνησε προ διετίας με τη Ντόρτμουντ δε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρ' όλο που πανηγύρισε μαζί της το Κύπελλο Γερμανίας πέρσι. Μακροπρόθεσμα βέβαια, είναι δεδομένο πως οι Βαυαροί στρέφουν το βλέμμα τους στον μόλις 30 ετών Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει από πέρσι με τη δουλειά του στη Χόφενχαϊμ.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω