Τι έχουμε δει ως τώρα στο μεταγραφικό παζάρι (Μέρος Α')

2017-07-09 17:17

Μπορεί επισήμως να έχουν περάσει λίγες μόνο ημέρες από την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, ωστόσο είναι ήδη αρκετές οι περιπτώσεις που οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κόσμου με την έως τώρα μεταγραφική τους δραστηριότητα. Αν και ακόμη δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά του καλοκαιριού και σίγουρα έχουμε να δούμε πάρα πολλά ώσπου να κλείσει το παράθυρο των μεταγραφών, πάμε να δούμε τα μέχρι τώρα δεδομένα όσον αφορά τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει από τα κορυφαία κλαμπ αλλά και πώς σκοπεύουν να συνεχίσουν να κινούνται στο μεταγραφικό παζάρι.


 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η Ρεάλ Μαδρίτης απόλαυσε μία άκρως επιτυχημένη σεζόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ισπανίας ξανά μετά το 2012, ενώ έγινε και η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Champions League που κατακτά το τρόπαιο δύο σερί χρονιές. Όπως είναι λογικό, ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει πολλά στο εξαιρετικό ρόστερ που διαθέτει η ομάδα του και για την ώρα η “βασίλισσα” έχει αρκεστεί στις προσθήκες νέων, ταλαντούχων και εξελίξιμων ποδοσφαιριστών. Ο εξαιρετικός πέρσι με την Αλαβές Τεό Ερνάντες αποκτήθηκε έναντι 30 εκατομμυρίων από την Ατλέτικο και θα είναι μπακ απ του Μαρσέλο στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα (ο Κοεντράο δόθηκε δανεικός στη Σπόρτινγκ), ενώ θέση στο ρόστερ της επόμενης περιόδου θα έχουν και οι Χεσούς Βαγιέχο (τέταρτος στόπερ στην ιεραρχία, καλύπτει το κενό του Πέπε που έφυγε ελεύθερος για τη Μπεσίκτας) και Μάρκος Γιορέντε, που πέρσι έπαιξαν δανεικοί σε Άιντραχτ και Αλαβές αντίστοιχα και είχαν πολύ καλή παρουσία. Χθες μάλιστα έγινε επίσης γνωστό πως οι 12 φορές πρωταθλητές Ευρώπης κέρδισαν τη μάχη με τη Μπαρτσελόνα για τη μεταγραφή του Θεμπάγιος, MVP του πρόσφατου Euro κάτω των 21, με τους “μερένχες” να έχουν δημιουργήσει πλέον μία ομάδα με λύσεις σε όλες τις θέσεις, πολύ μεγάλο βάθος και με λαμπρό μέλλον. Από κει και πέρα, η “βασίλισσα” έχει πάντα τον πρώτο λόγο για την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ, η μεταγραφή του όμως στο “Μπερναμπέου”, όπως και η μεταγραφή οποιουδήποτε άλλου μεγάλου ονόματος, πιθανότατα θα εξαρτηθεί από κάποια ενδεχόμενη αποχώρηση, με τους Μπέιλ και Μοράτα να είναι επικρατέστεροι, τώρα που η κρίση που ξέσπασε με τις φημολογούμενες τάσεις φυγής του Ρονάλντο φαίνεται να έχει εκτονωθεί.


    Στο πρόσωπο του Τεό, οι άνθρωποι της Ρεάλ πιστευουν πως βρήκαν επιτέλους ένα άξιο μπακ απ του Μαρσέλο και το μελλοντικό βασικό αριστερό μπακ της ομάδας

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπαρτσελόνα θέλει να αφήσει πίσω της μια και καλή την περσινή αποτυχημένη χρονιά (πήρε μόνο το Κύπελλο Ισπανίας) και χτίζει πλέον σε νέες βάσεις, με τον “δικό μας” Ερνέστο Βαλβέρδε να κάθεται επιτέλους στον καταλανικό πάγκο μετά από τόσες φορές που βρέθηκε κοντά και να αποτελεί διάδοχο του Λουίς Ενρίκε. Το “μυρμήγκι” έχει αρκετά θέματα να φέρει εις πέρας αυτό το καλοκαίρι, όμως τώρα που το πιο σημαντικό ολοκληρώθηκε με αίσιο τέλος (η ανανέωση του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι), τα βλέμματα όλων στρέφονται στη μεταγραφική ενίσχυση που δεδομένα χρειάζονται οι “μπλαουγκράνα”. Μέχρι τώρα, η μοναδική προσθήκη είναι αυτή του Ζεράρ Ντεουλοφέου, ο οποίος έκανε ένα εξαιρετικό δεύτερο μισό της περσινής σεζόν με τη Μίλαν και οι Καταλανοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα 12 εκατομμύρια της ρήτρας επαναγοράς του για να πάρουν από την Έβερτον το δικό τους παιδί. Πέραν τούτου όμως, οι υπόλοιπες μεταγραφικές υποθέσεις δείχνουν να έχουν κολλήσει, προκαλώντας έτσι τη δυσαρέσκεια των φίλων της “Μπάρτσα”. Οι Καταλανοί χρειάζονται οπωσδήποτε παίκτη για τα δεξιά της άμυνας, με τον Μπεγερίν της Άρσεναλ να είναι ο μεγάλος στόχος, ενώ αναζητείται και ένας ποδοσφαιριστής που θα αναβαθμίσει τη μεσαία γραμμή, όμως μέχρι στιγμής οι “μπλαουγκράνα” έχουν βρει τοίχο στις υποθέσεις των Βεράτι και Κουτίνιο, που έπαιζαν έντονα στα ρεπορτάζ, ακόμη και στην περίπτωση του Παουλίνιο που παίζει στην Κίνα! Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχασαν και τη μάχη με τη Ρεάλ για την απόκτηση του Θεμπάγιος και άπαντες περιμένουν την αντεπίθεση.


 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Για την Ατλέτικο δεν υπάρχουν πολλά να γράψουμε, πολύ απλά γιατί η τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών που της έχει επιβληθεί δεν κατέστη δυνατό να μειωθεί και έτσι δε μπορεί να πραγματοποιήσει κινήσεις. Οι “ροχιμπλάνκος” πάντως συνεχίζουν με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στην τεχνική ηγεσία, δεν έχουν χάσει για την ώρα κανέναν σημαντικό παίκτη (η πιθανή μετακίνηση του Γκριεζμάν στη Γιουνάιτεντ ακυρώθηκε λόγω του ότι ο Γάλλος δεν ήθελε να αφήσει ένα κενό που θα ήταν αδύνατο να καλυφθεί) και από τη νέα σεζόν θα μπουν και στο ολοκαίνουριο γήπεδό τους, το “Wanda Metropolitano” ή “La Peineta”. Υπάρχει πάντως η φημολογία για παίκτες όπως ο Ντιέγκο Κόστα ή ο Βιτόλο, οι οποίοι ενδέχεται να συμφωνήσουν με τους “κολτσονέρος” και να ενταχθούν στο ρόστερ τους τον χειμώνα.


 

ΣΕΒΙΛΛΗ

Ο Χόρχε Σαμπάολι, με τον οποίο πραγματοποίησε μία εκπληκτική χρονιά και τερμάτισε στην τετράδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν, είναι πλέον προπονητής της εθνικής Αργεντινής και ο διάδοχός του, Εντουάρντο Μπερίτσο, που έφτασε με τη Θέλτα μία ανάσα από τον τελικό του Europa League, έχει μπροστά του τη μεγάλη πρόκληση να κρατήσει τη Σεβίλλη σε ρόλο πρωταγωνίστριας σε Ισπανία και Ευρώπη. Οι “νερβιονένσες” έχουν πάντως δραστηριοποιηθεί έντονα στο μεταγραφικό παζάρι έως τώρα, έχοντας ξοδέψει ήδη 43 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν παίκτες όπως ο Μουριέλ από τη Σαμπντόρια, ο Αμαβί από την Άστον Βίλα και ο Πισάρο από την Τίγκρες, ενώ μετά από ένα χρόνο αδιάφορης παρουσίας του στην Ίντερ, επέστρεψε στους πέντε φορές νικητές του Europa League και ο Έβερ Μπανέγα.


 

ΤΣΕΛΣΙ

Οι “μπλε” γεύτηκαν πέρσι το νέκταρ της επτυχίας κατακτώντας το πρωτάθλημα Αγγλίας για έκτη φορά στην ιστορία τους, όμως μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κλείσουν τους βασικούς μεταγραφικούς τους στόχους. Η μόνη μεταγραφή που έχει ολοκληρωθεί είναι αυτή του Καμπαγιέρο, ο οποίος προορίζεται για μπακ απ του Κουρτουά και αντικαταστάτης του Μπέγκοβιτς που έφυγε για τη Μπόρνμουθ, ενώ πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται και η μεταγραφή του κεντρικού αμυντικού Ρούντιγκερ από τη Ρόμα. Η υπόθεση Λουκάκου όμως ήταν ένα ισχυρό χτύπημα για τους Λονδρέζους, με τον Αντόνιο Κόντε να βλέπει εντελώς ξαφνικά να χάνεται ο βασικός του στόχος για την επίθεση και να καταλήγει στη Γιουνάιτεντ! Ο Ιταλός τεχνικός θα πρέπει να στρέψει πλέον αλλού το βλέμμα του για την αναζήτηση του βασικού φορ της νέας σεζόν (δεν αποκλείεται να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τον Μοράτα), αφού είναι ξεκάθαρο πως δεν υπολογίζει τον Ντιέγκο Κόστα. Τέλος, μην ξεχνάμε πως μένουν ακόμη stand by για την Τσέλσι οι υποθέσεις των Άλεξ Σάντρο και Μπακαγιόκο, οι οποίες παρουσιάζονταν κλεισμένες στα ΜΜΕ όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια οριστική εξέλιξη, με τον δεύτερο πάντως να έχει πολλές πιθανότητες να κλείσει στους “μπλε” τις επόμενες μέρες.


 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Η σεζόν που πέρασε στέφθηκε με απόλυτη... αποτυχία για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά στην Αγγλία έμεινε για πρώτη φορά στην καριέρα του δίχως τίτλο. Πολύ πριν ακόμη ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος ήταν σίγουρο πως θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στους “πολίτες”, οι οποίοι αποχαιρέτησαν αρκετούς παίκτες που τελείωναν τα συμβόλαιά τους και δεν υπολογίζονταν (Σαμπαλέτα, Κλισί, Σανιά, Καμπαγιέρο, Νάβας) και καλωσόρισαν από τις πρώτες κιόλας μέρες του καλοκαιριού τους Μπερνάρντο Σίλβα (αγορά 50 εκατομμύρίων από τη Μονακό) και Έντερσον, με τον τελευταίο να γίνεται η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία (40 εκατομμύρια από τη Μπενφίκα) μετά τον Μπουφόν. Φυσικά η ενίσχυση για τη Σίτι δε σταματά εδώ, αφού οι “πολίτες” θα πρέπει σίγουρα να πάρουν παίκτες για τα άκρα της άμυνας (ο Ντάνι Άλβες λέγεται πως είναι κοντά στην επανένωσή του με τον Πεπ και για τον Μεντί της Μονακό υπάρχει πολύ ζεστό ενδιαφέρον), ενώ ο διακαής πόθος του Γκουαρδιόλα ακούει στο όνομα Αλέξις Σάντσες, με τον Καταλανό τεχνικό να θεωρεί τον Χιλιανό σταρ σημαντικότατο γρανάζι στην ομάδα που ονειρεύεται να φτιάξει.


 

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη την περσινή χρονιά για τη Λίβερπουλ, η οποία κατάφερε να τερματίσει στην τετράδα και να επιστρέψει στο Champions League, διεκδικώντας την παρουσία της στους ομίλους μέσω των προκριματικών. Τώρα, οι “κόκκινοι” θέλουν να κάνουν τις σωστές κινήσεις που θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα και για την ώρα πραγματοποίησαν την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία τους, αγοράζοντας τον Μοχάμεντ Σαλάχ από τη Ρόμα έναντι 42 εκατομμυρίων ευρώ! Ο Αιγύπτιος εξτρέμ θα δώσει ακόμη περισσότερη ταχύτητα στην έτσι κι αλλιώς γρήγορη επιθετική γραμμή του Κλοπ, ενώ μην ξεχνάμε πως στο “Άνφιλντ” πήγε και ο MVP του πρόσφατου Μουντιάλ κάτω των 20 και νικητής του τουρνουά με την Αγγλία, Ντόμινικ Σολάνκε, που έμεινε ελεύθερος από την Τσέλσι, όμως η Λίβερπουλ πλήρωσε για την απόκτησή του 3,4 εκατομμύρια μετά από απόφαση δικαστηρίου λόγω της ηλικίας του παίκτη. Οι “κοκκινοι” πάντως ψάχνουν ακόμη τον παίκτη που θα δέσει το κέντρο της άμυνας, εκεί δηλαδή που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τη Λίβερπουλ να χάνει (για την ώρα) την εξαιρετική περίπτωση του Φαν Ντάικ, ζητώντας συγνώμη από τη Σαουθάμπτον επειδή προσέγγισε πρώτα την πλευρά του παίκτη στις αρχές του καλοκαιριού. Στα ρεπορτάζ της παίζουν πάντα τα ονόματα των Κεϊτά της Λειψίας, Τσάμπερλεϊν της Άρσεναλ, ενώ για την ώρα άπιαστο όνειρο φαντάζει η περίπτωση Ομπαμεγιάνγκ, για την οποία απαιτείται τεράστια οικονομική υπέρβαση.


    Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Λίβερπουλ

 

ΑΡΣΕΝΑΛ

Κάθε χρονιά ξεκινά με όνειρα για τους φίλους της Άρσεναλ, όμως στο τέλος βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, αφού ούτε την ευρωπαϊκή υπέρβαση πετυχαίνουν, ούτε τον τίτλο στην Αγγλία μέχρι τέλους διεκδικούν. Αυτό το καλοκαίρι όμως εξελίσσεται... καυτό για τους “κανονιέρηδες”, οι οποίοι μετά από χρόνια ξοδεύτηκαν για να αποκτήσουν επιτέλους ένα σέντερ φορ μεγάλης κλάσης, με τον Αλεξάντρ Λακαζέτ να είναι εδώ και λίγες ημέρες παίκτης της Άρσεναλ στην πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της ομάδας, αφού η απόκτησή του από τη Λιόν κόστισε 53 εκατομμύρια ευρώ. “Κανονιέρης” είναι εδώ και αρκετό καιρό και ο Σέαντ Κολάσινατς, που ήρθε ως ελεύθερος από τη Σάλκε, ενώ ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος φυσικά και παραμένει στην τεχνική ηγεσία έστω κι αν μια πολύ μεγάλη πλέον μερίδα των φιλάθλων ζητά την απομάκρυνσή του, θέλει να ενισχύσει κι άλλο την ομάδα του μεσοεπιθετικά, κυνηγώντας τις περιπτώσεις των Μαχρέζ και Λεμάρ. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την Άρσεναλ είναι η παραμονή των Σάντσες και Οζίλ. Οι δυο τους έμοιαζαν φευγάτοι στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, όμως όσο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, οι φίλοι της ομάδας του βόρειου Λονδίνου ελπίζουν πως θα τους βλέπουν και τη νέα χρονιά στο “Emirates”. Δε χρειάζεται να πούμε πως με ενδεχόμενη παραμονή και των δύο σε συνδυασμό με τις νέες προσθήκες, η Άρσεναλ ισχυροποιείται αφάνταστα.


    Ο Λακαζέτ είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Άρσεναλ και ελπίζει να βαδίσει στα χνάρια του μεγάλου Τιερί Ανρί

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Πέρσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πραγματοποίησε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αγοράζοντας τον Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ. Οι “κόκκινοι διάβολοι” επέστρεψαν πλέον στο Champions League μέσω της κατάκτησης του Europa League και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν ξανά πακτωλό χρημάτων προκειμένου να έχει ο Ζοσέ Μουρίνιο στη διάθεσή του μία ομάδα ικανή να επιστρέψει στην κορυφή Αγγλίας και Ευρώπης. Η Γιουνάιτεντ πήρε τον Λουκάκου κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της Τσέλσι (εγκαταλείποντας την επιλογή Μοράτα) και βρήκε στο πρόσωπο του Βέλγου άσου τον βασικό της σέντερ φορ, αναπληρώνοντας ουσιαστικά το κενό του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος μετά τον σοβαρό του τραυματισμό δε συνεχίζει στον σύλλογο. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Μουρίνιο έχει θωρακίσει και την άμυνά του με την απόκτηση ενός εκ των πιο ελπιδοφόρων κεντρικών αμυντικών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, του Βίκτορ Λίντελοφ από τη Μπενφίκα (35 εκατομμύρια ευρώ), ενώ οι “μπέμπηδες” ενδιαφέρονται πάντα για τις περιπτώσεις των Μάτιτς, Φαμπίνιο και Χάμες Ροντρίγκες, με τον τελευταίο να είναι σχεδόν βέβαιο πως φεύγει από τη Ρεάλ.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω