Τα κανόνια της Χέρενφεν

2015-07-31 15:07

Εδώ και λίγες ώρες έγινε γνωστό πως ο Ολυμπιακός βρήκε τον εκλεκτό που έψαχνε για την επίθεση στο πρόσωπο του Άλφρεντ Φινμπόγκασον, ενός παίκτη που υπήρξε μέλος της μεγάλης “σχολής” επιθετικών της Χέρενφεν και έφτιαξε το όνομά του με τη φανέλα του ολλανδικού συλλόγου. Με αφορμή την απόκτηση του Ισλανδού φορ από τους “ερυθρόλευκους”, το blog του mundosport κάνει ένα αφιέρωμα στα μεγάλα “κανόνια” που πέρασαν από την Χέρενφεν. Κάποιοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη και επιτυχημένη καριέρα, κάποιοι άλλοι κινήθηκαν στη συνέχεια στη μετριότητα, όλοι όμως έδειξαν τα διαπιστευτήριά τους στο σκοράρισμα-συνέβαλαν σε αυτό φυσικά και οι “χαλαρές” άμυνες του ολλανδικού πρωταθλήματος-με την ομάδα του Φρίσλαντ, η οποία γνωρίζει όσο λίγες να αναδεικνύει και να “μοσχοπουλάει” επιθετικούς τα τελευταία χρόνια.


 

Ρούουντ Φαν Νίστελρόι

Ο Ρούουντ Φαν Νίστελρόι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς στον κόσμο την περασμένη δεκαετία, με καριέρα σε κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όμως στα πρώτα βήματα της πορείας του πέρασε για ένα χρόνο από τη Χέρενφεν. Το 1997 η ολλανδική ομάδα έδωσε μόλις 360 χιλιάδες ευρώ στη Ντεν Μπος, ομάδα στην οποία ο Ρούουντ ξεκίνησε την καριέρα του, και ο Ολλανδός στράικερ έδειξε αμέσως τις ικανότητές του στο σκοράρισμα, πετυχαίνοντας 16 γκολ σε 36 εμφανίσεις. Η επίδοσή του αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αϊντχόβεν, η οποία το 1998 ξόδεψε 6,3 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει, σε μία μεταγραφή-ρεκόρ εκείνη την εποχή μεταξύ δύο ολλανδικών συλλόγων. Με την PSV ο Φαν Νιστελρόι πέτυχε 75 γκολ σε 91 εμφανίσεις, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα με τις φανέλες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Αμβούργου και Μάλαγα.


 

Γιώργος Σαμαράς

Σε ηλικία μόλις 15 ετών ο Γιώργος Σαμαράς μεταπήδησε από τις ακαδημίες του ΟΦΗ σε εκείνες της Χέρενφεν, όντας τότε ένας από τους λίγους Έλληνες ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν από τόσο νωρίς την καριέρα τους σε μία ομάδα του εξωτερικού. Από το 2002, στα 17 του χρόνια, ο Σαμαράς άρχισε να αγωνίζεται με την πρώτη ομάδα και στα 3,5 χρόνια που αγωνίστηκε στο “Άμπε Λένστρα” πέτυχε 30 γκολ σε 110 συμμετοχές. Η επιδόσεις του στο σκοράρισμα μπορεί να μην έφταναν τα επίπεδα άλλων ποδοσφαιριστών που πέρασαν από τη Χέρενφεν, όμως οι εκπληκτικές εμφανίσεις του “Big Sam” ιδιαίτερα από το 2004 και μετά τράβηξαν το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων και τον Γενάρη του 2006 πήρε μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στην Premier League και δύο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στη Σέλτικ, όπου ήταν σταθερά κάθε χρόνο ένας από τους κορυφαίους παίκτες της σκοτσέζικης ομάδας. Ακολούθησαν δύο σύντομα περάσματα από Γουέστ Μπρομ και Αλ Χιλάλ και αυτό το καλοκαίρι ψάχνει την επόμενη ομάδα της καριέρας του.


 

Κλας-Γιαν Χούντελααρ

Ξεπήδησε από τις ακαδημίες της Αϊντχόβεν, όμως κατάφερε να φτιάξει το όνομά του στη Χέρενφεν, σχηματίζοντας για περίπου ενάμιση χρόνο ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο με τον Γιώργο Σαμαρά. Ο λόγος για τον Κλας-Γιαν Χούντελααρ, με τον Ολλανδό φορ να κάνει τρομερά πράγματα την περίοδο που αγωνίστηκε με την ομάδα του Φρίσλαντ. Την πρώτη του σεζόν (2004-05) πέτυχε 19 γκολ σε 39 ματς, για να έρθει η επόμενη χρονιά, στο πρώτο μισό της οποίας ο Χούντελααρ κατάφερε να βρει δίχτυα 20 φορές σε 22 παιχνίδια! Όπως ήταν φυσικό, ο 22χρονος τότε επιθετικός τράβηξε επάνω του όλα τα βλέμματα και τον Γενάρη του 2006 ο Άγιαξ έβγαλε 9 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του για να τον κάνει δικό του. Με τον “Αίαντα” ο Χούντελααρ συνέχισε τις φοβερές εμφανίσεις και τον χειμώνα του 2009 έφτασε μέχρι τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο “Μπερναμπέου” όμως δεν έπιασε ποτέ, ούτε και στη Μίλαν στην οποία μετακινήθηκε ένα χρόνο αργότερα και από το 2010 έχει βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στη Σάλκε.


 

Αφόνσο Άλβες

Όσο θόρυβο έκανε ο Βραζιλιάνος επιθετικός με τις εμφανίσεις του την περίοδο που αγωνίστηκε στη Χέρενφεν, άλλο τόσο αθόρυβα εξαφανίστηκε στη συνέχεια από το προσκήνιο. Ο Αφόνσο Άλβες αποτέλεσε την ακόμη και μέχρι σήμερα πιο ακριβή μεταγραφή της ολλανδικής ομάδας το καλοκαίρι του 2006 (4,5 εκατομμύρια από τη Μάλμε) και έφτασε σε τρομακτικές επιδόσεις στο σκοράρισμα με τη φανέλα της, πετυχαίνοντας 48 τέρματα σε ισάριθμους αγώνες! Τον χειμώνα του 2008 μετακινήθηκε στην Premier League παίρνοντας μεταγραφή στη Μίντλεσμπρο έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ, όμως στην “Μπόρο” δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Από το 2009 βγάζει το ψωμί του σε διάφορες ομάδες του Κατάρ.


 

Μπας Ντοστ

Η διετής πορεία του Μπας Ντοστ στη Χέρενφεν έδειξε ότι ο Ολλανδός στράικερ ήταν άξιος συνεχιστής της παράδοσης των φοβερών επιθετικών που πέρασαν από την ομάδα του Φρίσλαντ. Ο 20χρονος τότε Ντοστ πήρε μεταγραφή για τη Χέρενφεν από τη Χέρακλες Αλμέλο το 2010 και μέσα σε δύο χρόνια πέτυχε 52 γκολ σε 73 παιχνίδια στην Ολλανδία και φυσικά τέτοια επιτεύγματα δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Τον Ιούνη του 2012 η Βόλφσμπουργκ έκανε την κίνησή της και απέκτησε τον Ντοστ, βλέποντας στο πρόσωπό του τον αντικαταστάστη του Μάριο Μάντζουκιτς που το ίδιο καλοκαίρι έφυγε για τη Μπάγερν. Στα πρώτα του δύο χρόνια στη Μπουντεσλίγκα πάντως ο Ντοστ δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο και μόνο τη χρονιά που πέρασε άρχιζε να θυμίζει στους “λύκους” τον λόγο που τον αγόρασαν από τη Χέρενφεν, πετυχαίνοντας 20 γκολ σε 36 παιχνίδια.


 

Άλφρεντ Φινμπόγκασον

Το νέο-όπως όλα δείχνουν-μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Άλφρεντ Φινμπόγκασον, είναι ένα από τα τελευταία φορ-κανόνια που έβγαλε η Χέρενφεν. Ο Ισλανδός φορ πέρασε μία διετία (2012-2014) γεμάτη γκολ στο “Άμπε Λένστρα”, αφού σε 65 παιχνίδια πρωταθλήματος σκόραρε 53 φορές, ενώ αν βάλουμε και τα παιχνίδια Κυπέλλου τότε έχουμε 59 τέρματα σε 70 ματς σε όλες τις διοργανώσεις για τον “Φίνμπο”! Ο Ολυμπιακός τον ήθελε πολύ από το περσινό καλοκαίρι, όμως εκείνος μετακινήθηκε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ σε μία μεταγραφή που έφτασε περίπου τα 10 εκατομμύρια, ποσό που σίγουρα δε μπορούσε σε καμία περίπτωση να διαθέσουν οι Πειραιώτες. Με τους Βάσκους όμως δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει, πετυχαίνοντας μόλις 4 γκολ σε 31 παιχνίδια ενώ ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς. Οι “ερυθρόλευκοι” εκμεταλλεύτηκαν τη μέτρια χρονιά του στην Primera Division και έκλεισαν δανεικό με οψιόν αγοράς τον ποδοσφαιριστή, σε μία μεταγραφή που μπορεί να εμπεριέχει μία δόση ρίσκου, αν όμως ο Ισλανδός θυμηθεί τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο σκοράρισμα με τη φανέλα της Χέρενφεν, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω