Τελικός Champions League: Η Ρεάλ των μεγάλων ανατροπών και η ιστορική χρονιά της Λίβερπουλ

2022-05-28 09:57

 

Το μεγαλύτερο παιχνίδι της φετινής χρονιάς είναι εδώ. Δεκαεννέα συνολικά τρόπαια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης παρατάσσονται απόψε (28/5, 22:00) στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού, με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ να τίθενται αντιμέτωπες ξανά, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά, σε αναζήτηση του 14ου και 7ου αντίστοιχα Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League της ιστορίας τους. Αυτού που θα σημαίνει το επιστέγασμα μιας μεγαλειώδους χρονιάς και για τις δυο τους.

 

Για τη Ρεάλ, η πορεία της μέχρι το τέλος του δρόμου, μέχρι τον 17ο τελικό στα δικά της χρονικά, μοιάζει βγαλμένη από ταινία ή από βιβλία φαντασίας. Οι “μερένχες” είχαν μπροστά τους την πιο δύσκολη διαδρομή που θα μπορούσε να τους τύχει μέχρι να βρεθούν στο Παρίσι και όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται μιας και το Champions League το θεωρούν (δικαίως) πια δική τους διοργάνωση, ήταν για πολλούς το αουτσάιντερ σε κάθε φάση των νοκ άουτ! Κι όμως, η “βασίλισσα” όχι μόνο πήρε προκρίσεις απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, αλλά το έκανε και με απίστευτο τρόπο, με επικές ανατροπές όταν όλα συνηγορούσαν εναντίον της. Κόντρα στους Παριζιάνους ήταν με 2-0 πίσω στο συνολικό σκορ μπαίνοντας στο τελευταίο ημίωρο και κατάφερε να βάλει τρία γκολ μέσα σε 17 λεπτά με τον Μπενζεμά και να περάσει. Απέναντι στην Τσέλσι το ισχυρό προβάδισμα του πρώτου ματς (1-3) εξανεμίστηκε όταν οι “μπλε” προηγήθηκαν με 0-3 στο “Μπερναμπέου” και έφτασαν κοντά και σε άλλα τέρματα, όμως το γκολ του Ροντρίγο και εκείνο του Μπενζεμά στην παράταση γύρισαν την παρτίδα υπέρ της. Και με αντίπαλο τη Σίτι, έμεινε όρθια στο “Etihad” με εκείνη την ήττα στο συναρπαστικό 4-3 και ενώ όλα έδειχναν στη ρεβάνς πως το εισιτήριο του τελικού θα πάει στους “πολίτες” ειδικά μετά το 0-1, τα δύο γκολ του Ροντρίγο μέσα σε δύο λεπτά στο φινάλε και το πέναλτι του Μπενζεμά στην παράταση έδωσαν στη Ρεάλ μία ακόμη επική πρόκριση.

 

Είναι αλήθεια πως αυτά που έκανε φέτος θύμισαν τα κατορθώματα της ομάδας της δεκαετίας του '80, τότε που οι Μαδριλένοι είχαν κάνει συνήθεια τις εντυπωσιακές ανατροπές μέσα στο “Μπερναμπέου” στην πορεία τους για τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Κυπέλλων ΟΥΕΦΑ το 1985 και 1986 αλλά και αργότερα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με τα φετινά επιτεύγματα απέδειξε πως παραμένει η πιο βαριά φανέλα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα και πως όταν μιλάμε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, η λέξη αουτσάιντερ δε μπορεί να υφίσταται. Απόψε διεκδικεί ένα ακόμη πετράδι στο στέμμα της, σε ένα γήπεδο όπου έχει όμορφες αναμνήσεις αφού σε αυτό κατέκτησε το όγδοο τρόπαιό της στη διοργάνωση το 2000 κόντρα στη Βαλένθια, στην πρώτη κόντρα μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα στην ιστορία του θεσμού.

 

 

Για τη Λίβερπουλ, ο δρόμος μέχρι την Πόλη του Φωτός ήταν πιο βατός, χωρίς να σημαίνει πως δεν έκρυβε παγίδες. Οι “ρεντς” καταρχάς είχαν μία αψεγάδιαστη πορεία στους ομίλους με 18 βαθμούς και το απόλυτο σε ένα πολύ δύσκολο γκρουπ με Ατλέτικο, Πόρτο και Μίλαν (μόνο η Μπάγερν και ο Άγιαξ κατάφεραν φέτος το ίδιο). Στα νοκ άουτ βρήκαν μπροστά τους την άπειρη σε τέτοιες φάσεις (τα τελευταία χρόνια) Ίντερ και αρκούσε η νίκη με 2-0 στο Μιλάνο που τους εξασφάλισε την πρόκριση παρά την ήττα με 1-0 στο “Άνφιλντ” στον επαναληπτικό. Με τη Μπενφίκα, η ομάδα του Μερσεϊσάιντ τελείωσε τη δουλειά από το πρώτο ματς (1-3) και το χορταστικό 3-3 της ρεβάνς ήταν μια τυπική διαδικασία. Κόντρα στη Βιγιαρεάλ των υπερβάσεων βέβαια (πέταξε έξω Γιουβέντους και Μπάγερν) τα χρειάστηκε παρά το 2-0 του “Άνφιλντ”, όταν το “κίτρινο υποβρύχιο” ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα στο ημίχρονο του επαναληπτικού. Δείχνοντας χαρακτήρα όμως, το σύνολο του Κλοπ ανέτρεψε τα δεδομένα και με μία ακόμη νίκη (2-3) πήρε το εισιτήριο για τον 10ο τελικό στην ιστορία του συλλόγου στα Κύπελλα Πρωταθλητριών.

 

Αυτό που κυνηγά ουσιαστικά η Λίβερπουλ, είναι το ιδανικό φινάλε σε μια μοναδική για αυτήν σεζόν, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδίκησε μέχρι τέλους όλες τις διοργανώσεις στις οποίες πήρε μέρος και έπαιξε όλα τα διαθέσιμα ματς που υπήρχαν στο καλεντάρι της. Στην αναζήτηση του quadruple, κατέκτησε Λιγκ Καπ και Κύπελλο Αγγλίας εις βάρος της Τσέλσι στα πέναλτι (το τελευταίο κρίσιμο πέναλτι στο FA Cup πέτυχε ο Τσιμίκας που αν αγωνιστεί απόψε θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που παίζει σε τελικό μετά τον Άκη Ζήκο το 2004), όμως δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα παρότι μάζεψε 92 βαθμούς, χάνοντάς το στο νήμα σε μια επική κούρσα με τη Μάντσεστερ Σίτι, όπως ακριβώς συνέβη και τη σεζόν 2018-19. Για να κατακτήσει απόψε το τρόπαιο, θα πρέπει να κάταφέρει αυτό που δεν κατάφερε καμία άλλη ομάδα μέχρι σήμερα, να κερδίσει τη Ρεάλ σε τελικό στην εποχή του Champions League. Βέβαια η Λίβερπουλ είναι η τελευταία ομάδα που έχει κερδίσει τους “μερένχες” σε τελικό, πίσω στο μακρινό 1981 όταν ακόμη η διοργάνωση λεγόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών, και μάλιστα στο Παρίσι.

 

 

Αντσελότι εναντίον Κλοπ στη μεγάλη μάχη των πάγκων

 

Τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη των πάγκων σε αυτόν τον τελικό. Από τη μία βρίσκεται ο Κάρλο Αντσελότι, έτοιμος να καθοδηγήσει ομάδα σε τελικό Champions League για πέμπτη φορά στην καριέρα του. Το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στη Ρεάλ έχοντας αφήσει εκκρεμότητες μετά την πρώτη του θητεία και κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα που του έλειπε με τη “βασίλισσα” και να γίνει ο μοναδικός προπονητής που έχει στο παλμαρέ του και τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Βελτίωσε παίκτες (πχ. Βινίσιους), βρήκε τις απαραίτητες ισορροπίες, παρουσίασε μια ομάδα που κατάφερνε να παίρνει αυτό που θέλει στο γήπεδο και απόψε ο Ιταλός τεχνικός διεκδικεί το τέταρτο Champions League της καριέρας του. Αν τα καταφέρει, θα βρεθεί μόνος πρώτος στη λίστα με τους πολυνίκες προπονητές.

 

Ο Γιούργκεν Κλοπ από την άλλη, είναι ο άνθρωπος που έχει αναμορφώσει τη Λίβερπουλ από το 2015 που βρέθηκε στον πάγκο της έως σήμερα. Ο Γερμανός έχει χτίσει λιθαράκι λιθαράκι αυτή την εξαιρετική ομάδα, της έχει δώσει τη δική του ταυτότητα με τον εντυπωσιακό τρόπο παιχνδιού της όλα αυτά τα χρόνια και πλέον έχει κατακτήσει μαζί της τα πάντα. Η... “κατάρα” με τους χαμένους τελικούς που τον κυνηγούσε μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν (οι μόνοι τελικοί που έχει χάσει εδώ και τέσσερα χρόνια είναι στο Community Shield) και ο ίδιος ετοιμάζεται για τον τέταρτο τελικό Champions League της καριέρας του, θέλοντας να πάρει τη δική του ρεβάνς από τη Ρεάλ για την ήττα το 2018 στο Κίεβο.

 

Μπενζεμά εναντίον Σαλάχ με φόντο την κούπα και τη “Χρυσή Μπάλα”

 

Στη μάχη εντός των τεσσάρων γραμμών, οι δυο ομάδες έχουν να παρατάξουν σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όμως τα φώτα πέφτουν λίγο περισσότερο στους Καρίμ Μπενζεμά και Μοχάμεντ Σαλάχ. Στα 34 του, ο Γάλλος φορ πραγματοποιεί τη σπουδαιότερη σεζόν της καριέρας του με 44 τέρματα και 15 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Στο Champions League έχει υπάρξει κάτι παραπάνω από καταλυτικός ώστε να φτάσει η Ρεάλ στον τελικό, σκοράροντας 15 τέρματα συνολικά, πετυχαίνοντας χατ τρικ σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια και βρίσκοντας δίχτυα σε όλα τα νοκ άουτ ματς εκτός εκείνου με την Παρί στη Γαλλία. Σε περίπτωση που πετύχει δύο γκολ στο “Σταντ ντε Φρανς”, ισοφαρίζει την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος σε μία σεζόν στη διοργάνωση (τα 17 γκολ του Κριστιάνο τη σεζόν 2013-14). Για πολλούς, η πρώτη του “Χρυσή Μπάλα” (που πλέον δίνεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή σε μία αγωνιστική σεζόν και όχι σε ένα ημερολόγιακό έτος) είναι κοντά και θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο αν κατακτήσει το πέμπτο Champions League της καριέρας του.

 

Το αντίπαλον δέος ονομάζεται Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος έχει εξελιχθεί σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης από τότε που πήγε στο Μερσεϊσάιντ και φέτος έκανε άλλη μια σπουδαία χρονιά, αν και προς το φινάλε τα στάνταρ απόδοσης του δεν ήταν το ίδιο υψηλά, όντας ίσως επηρεασμένος και από τη συζήτηση για το νέο συμβόλαιο. Παρ' όλα αυτά, βγήκε για τρίτη χρονιά πρώτος σκόρερ στην Premier League (μοιράστηκε το βραβείο με τον Σον της Τότεναμ), έχει 31 γκολ και 16 ασίστ σε όλα τα παιχνίδια και γνωρίζει πως με μια μεγάλη εμφάνιση στον τελικό θα μπορέσει ίσως να βάλει δύσκολα στον Μπενζεμά στην κούρσα της “Χρυσής Μπάλας”, ενώ σκοπεύει να πάρει και μια προσωπική ρεβάνς από τους Μαδριλένους για τον τραυματικό για εκείνον τελικό του 2018, όταν και αποχώρησε νωρίς τραυματίας.

 

Φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμη μεγάλοι πρωταγωνιστές. Ο “κέρβερος” Κουρτουά κάτω από την εστία της Ρεάλ που με τις επεμβάσεις του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να φτάσει η ομάδα μέχρι εδώ, ο αειθαλής Μόντριτς που βαδίζοντας στα 37 του μοιάζει καλύτερος από ποτέ, ο τρομερά βελτιωμένος Βινίσιους των 21 γκολ και 20 ασίστ φέτος, ο Ροντρίγο των κρίσιμων γκολ στην πορεία της “βασίλισσας”, ο ηγέτης στην άμυνα της Λίβερπουλ Φαν Ντάικ, οι κορυφαίοι πλάγιοι μπακ στην Ευρώπη Αλεξάντερ-Άρνολντ και Ρόμπερτσον, ο Μανέ που θέλει να κλείσει ιδανικά μια χρονιά όπου ήδη έχει κερδίσει δύο τρόπαια με τους “κόκκινους” συν το Κύπελλο Εθνών Αφρικής με τη Σενεγάλη και ο Λουίς Ντίας που κατέφθασε στο “Άνφιλντ” τον Γενάρη και είναι σα να παίζει χρόνια στην ομάδα είναι μόνο μερικοί από αυτούς που μας εγγυώνται μια πολύ μεγάλη αναμέτρηση.

 

Οι τελικοί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League

1956 Ρεάλ Μαδρίτης-Ρεμς 4-3

1957 Ρεάλ Μαδρίτης-Φιορεντίνα 2-0

1958 Ρεάλ Μαδρίτης-Μίλαν 3-2 (παρ.)

1959 Ρεάλ Μαδρίτης-Ρεμς 2-0

1960 Ρεάλ Μαδρίτης-Άιντραχτ Φρ. 7-3

1962 Μπενφίκα-Ρεάλ Μαδρίτης 5-3

1964 Ίντερ-Ρεάλ Μαδρίτης 3-1

1966 Ρεάλ Μαδρίτης-Παρτιζάν 2-1

1981 Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

1998 Ρεάλ Μαδρίτης-Γιουβέντους 1-0

2000 Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 3-0

2002 Ρεάλ Μαδρίτης-Λεβερκούζεν 2-1

2014 Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μ. 4-1 (παρ.)

2016 Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μ. 1-1 (5-3 πέν.)

2017 Ρεάλ Μαδρίτης-Γιουβέντους 4-1

2018 Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ 3-1

 

 

Οι τελικοί της Λίβερπουλ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League

1977 Λίβερπουλ-Γκλάντμπαχ 3-1

1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0

1981 Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

1984 Λίβερπουλ-Ρόμα 1-1 (4-2 πέν.)

1985 Γιουβέντους-Λίβερπουλ 1-0

2005 Λίβερπουλ-Μίλαν 3-3 (3-2 πέν.)

2007 Μίλαν-Λίβερπουλ 2-1

2018 Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ 3-1

2019 Λίβερπουλ-Τότεναμ 2-0

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω