Τι έχουμε δει για την ώρα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Μέρος 1ο)

2020-11-09 13:30

 

Η ποδοσφαιρική σεζόν 2020-21 σίγουρα δε μοιάζει με καμία άλλη, αφού διεξάγεται στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού που εδώ και μήνες πια ταλανίζει τον πλανήτη. Με τις διοργανώσεις να έχουν αρχίσει με καθυστέρηση, τις ομάδες να έχουν κάνει από ελλιπή έως καθόλου προετοιμασία (αφού η προηγούμενη σεζόν τελείωσε... καλοκαίρι), τους ποδοσφαιριστές να παίζουν ακατάπαυστα και τα κρούσματα που εμφανίζονται σε κάθε σύλλογο να διαταράσσουν τις ισορροπίες, νομίζω δεν προξενεί εντύπωση σε κανέναν πως παρακολουθούμε μια αλλοπρόσαλλη χρονιά στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν. Χαρακτηριστικό ήδη είναι πως σε τρία από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται στην κορυφή άλλες ομάδες από αυτές που πήραν πέρσι τον τίτλο, έστω κι αν ακόμη είναι νωρίς, ενώ παντού οι βαθμολογικές διαφορές είναι μικρές. Με αφορμή τη νέα διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων θα κάνουμε μια μικρή αποτίμηση του τι έχουμε δει ως τώρα στις πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης, σε μία χρονιά που με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί προμηνύεται ακόμη πιο συναρπαστική στη συνέχεια, αν και εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί κανονικά.

 

Premier League

Το κατά πολλούς κορυφαίο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο, είναι για την ώρα το πιο απρόβλεπτο των τελευταίων ετών. Μόνο την αγωνιστική που μας πέρασε, η κορυφή άλλαξε χέρια τρεις φορές, προτού η μπίλια... καθίσει στη Λέστερ. Ήδη στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές έχουμε δει κάποια αναπάντεχα αποτελέσματα, όπως το 2-5 της Λέστερ επί της Μάντσεστερ Σίτι, το 1-6 της Τότεναμ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και-το αποκορύφωμα-το 7-2 της Άστον Βίλα επί της Λίβερπουλ.

 

Η πρώτη ομάδα που εντυπωσίασε ήταν η Έβερτον του Κάρλο Αντσελότι, η οποία έκανε την καλύτερη εκκίνησή της στη σεζόν από το 1894 (!) και στην Premier League μπήκε φουριόζα με 4 στα 4, παίρνοντας τρομερή ώθηση από τις καλές μεταγραφές που έκανε, όπως αυτές του Χάμες, του Άλαν και του Ντουκουρέ και έχοντας και έναν αφιονισμένο Κάλβερτ-Λιούιν. Όταν όμως έκαναν την εμφάνισή τους οι τραυματισμοί, τα “ζαχαρωτά” πλήρωσαν το μικρό ρόστερ τους και τώρα μοιάζουν να έχουν “ξεφουσκώσει” με τρεις συνεχόμενες ήττες. Τρομερά θετική εντύπωση έχει κάνει η Σαουθάμπτον, με την ομάδα του Ραλφ Χάζενχιουτλ να ξεκινά με δυο ήττες αλλά πλέον να τρέχει ένα σερί έξι αήττητων ματς με πέντε νίκες, με αποτέλεσμα η παρέα του Ινγκς και του Γουόρντ-Πράουζ να είναι αυτή τη στιγμή στην τετράδα. Και φυσικά δε μπορεί κάποιος να μη σταθεί στην Άστον Βίλα, η οποία άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό με την “επτάρα” κόντρα στη Λίβερπουλ, ενώ χθες (8/11) έφυγε με νίκη 3-0 από την έδρα της Άρσεναλ, επιστρέφοντας στα μεγάλα αποτελέσματα και ενώ ενδιάμεσα είχε “τσαλακώσει” την εικόνα της με δύο σερί ήττες από Λιντς και Σαουθάμπτον. Οι “χωριάτες” των Γκρίλις, Μπάρκλεϊ και Ουάτκινς έχουν μια πολύ καλή ομάδα που έχει δείξει πως δε θα είναι εύκολη αντίπαλος για κανέναν.

 

Περνώντας τώρα στις παραδοσιακές δυνάμεις, η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ προσπαθεί να είναι όσο συνεπής γίνεται στην προσπάθειά της για τη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση, κάτι που καταφέρνει (μοναδικό ψεγάδι το 7-2 από τη Βίλα) αν αναλογιστεί κανείς και την τρομερή δυσκολία του να ζει πλέον χωρίς τον Φαν Ντάικ που θα χάσει όλη τη χρονιά και η απουσία του ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες. Οι ομάδες του Μάντσεστερ έχουν μείνει πίσω, με τη Σίτι να εμφανίζει τα προβλήματα της περσινής σεζόν και να έχει ήδη αρκετές απώλειες και τη Γιουνάινεντ να ψάχνεται ακόμη έχοντας προβλήματα στην άμυνα και καλές και κακές στιγμές, με πιο χτυπητές φυσικά τις κακές (1-3 από Κρίσταλ Πάλας, 1-6 από Τότεναμ). Η πρωταθλήτρια των μεταγραφών Τσέλσι ξεκίνησε νωθρά αλλά στα τελευταία ματς δείχνει να ρολάρει τώρα που δείχνουν να προσαρμόζονται τα νέα εντυπωσιακά αποκτήματα (Βέρνερ, Χάβερτζ, Ζιγιές, Τσίλγουελ) και καθιερώθηκε και ο Μεντί κάτω από τα δοκάρια, προσφέροντας σιγουριά και σταθερότητα. Από τη στιγμή που θα δέσουν πλήρως οι “μπλε”, με το υλικό που έχουν, βάζουν υποψηφιότητα ακόμη και για τίτλο. 

 

Η Τότεναμ του Μουρίνιο, που έχει παίξει και τρεις προκριματικούς Europa, είναι σε καλό φεγγάρι, σκοράρει αρκετά γκολ στα περισσότερα ματς και έχει επανέλθει η κουβέντα για το αν μπορεί επιτέλους να διεκδικήσει πρωτάθλημα, ενώ η Άρσεναλ του Αρτέτα έχει μείνει χαμηλά έχοντας ηττηθεί σε όλα τα ντέρμπι πλην αυτού με τη Γιουνάιτεντ και χάνοντας 0-3 από τη Βίλα την τελευταία αγωνιστική. Για το τέλος αφήσαμε τη Λέστερ, η οποία ανέβηκε στην κορυφή, έχοντας ξεκινήσει αρκετά καλά τη σεζόν (έχει νικήσει Σίτι, Άρσεναλ, Γουλβς). Το ίδιο έκαναν και πέρσι οι “αλεπούδες”, ζητούμενο φέτος είναι η διάρκεια. Αυτό που παρατηρούμε πάντως, κι ας είναι ακόμη αρκετά νωρίς, είναι πως όλες οι ομάδες έχουν απώλειες, οι διαφορές μεταξύ τους στη βαθμολογία είναι αρκετά μικρές και όπως όλα δείχνουν ο τίτλος φέτος δε θα κριθεί στους 100, τους 98 ή τους 99 βαθμούς όπως τις τελευταίες σεζόν αλλά μάλλον θα πάει πιο χαμηλά, δίνοντας ενδεχομένως σε αρκετές ομάδες τη δυνατότητα να τον διεκδικήσουν.

 

  Με τον Τζέιμι Βάρντι να την οδηγεί και πάλι στο σκοράρισμα, η εξαιρετική Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς είναι στην κορυφή της Premier League

 

La Liga

Στην Ισπανία η έλλειψη ποιότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η μέτρια ως κακή πολλές φορές κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο “γίγαντες” μπορεί να μας οδηγήσει στο να δούμε ένα πρωτάθλημα με διαφορετική εξέλιξη φέτος, το βλέπουμε ήδη. Η πρωταθλήτρια Ρεάλ, που πήρε πέρσι τον τίτλο με μια εντυπωσιακή ρελάνς μετά το lockdown, έχει φέτος πολλά ζητήματα, με την εντός έδρας ήττα από τη νεοφώτιστη Κάντιθ να αποτελεί ένα ισχυρό σοκ. Και πάνω που είχε πάρει ψυχολογία μετά τη σπουδαία νίκη με 1-3 στο “clasico” και έδειχνε να προσπαθεί να βρει μια σταθερότητα, ήρθε η ήττα με 4-1 από τη Βαλένθια που παρέπαιε ειδικά τον τελευταίο μήνα, για να εντείνει τον προβληματισμό στη “βασίλισσα”.

 

Όχι πως και το αντίπαλον δέος τα πάει καλύτερα. Σε μια χρονιά με αρκετές αλλαγές και που ξεκίνησε με τη Μπαρτσελόνα σε κρίση λόγω της “οκτάρας” από τη Μπάγερν και της διαμάχης του Μέσι με τη διοίκηση, οι Καταλανοί έχουν χάσει έδαφος στο πρωτάθλημα. Μπορεί να έχουν μεν δυο ματς λιγότερα, αλλά πριν τη νίκη τους με 5-2 επί της Μπέτις είχαν ένα σερί τεσσάρων αγώνων χωρίς νίκη, με τον Κούμαν ακόμη να ψάχνει τη σωστή συνταγή. Τουλάχιστον το κλίμα μοιάζει να έχει φτιάξει μετά την αποχώρηση του Μπαρτομέου αλλά τα προβλήματα της “Μπάρτσα” δε σταματούν εκεί.

 

Τα θέματα των δύο μεγάλων έχουν εκμεταλλευτεί φυσικά άλλες ομάδες που παρουσιάζουν για την ώρα πιο πειστική εικόνα. Η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος είναι η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η οποία στρογγυλοκάθεται στην κορυφή τρέχοντας ένα σερί πέντε νικών. Το σύνολο του Ιμανόλ Αλγκουαθίλ, με ηγέτες τον Νταβίντ Σίλβα αλλά και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Ογιαρθάμπαλ, πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, όπως άλλωστε και πέρσι μέχρι τη διακοπή. Μετά τη διακοπή φάνηκε πως επηρεάστηκε αρκετά, ενώ φέτος οι Βάσκοι θέλουν να δείξουν περισσότερη συνέπεια. Συνέπεια που δείχνει για την ώρα η Βιγιαρεάλ του Ουνάι Έμερι, η οποία είναι στη δεύτερη θέση. Όσο για την Ατλέτικο, φέτος φαίνεται πως είναι η μεγάλη της ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο μετά από χρόνια. Οι “ροχιμπλάνκος” είναι η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος, ενώ τελευταία έχει αρχίσει να σκοράρει και αρκετά-πράγμα σπάνιο για την ομάδα του Σιμεόνε-και αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία του Λουίς Σουάρες αλλά και στην πολύ καλή φόρμα στην οποία βρίσκεται ο Ζοάο Φέλιξ. Η Ατλέτικο είναι στο -3 από την κορυφή αυτή τη στιγμή, αλλά έχει δύο ματς λιγότερα και τον επόμενο μήνα παίζει τόσο με Μπαρτσελόνα όσο και με Ρεάλ, ματς στα οποία θα φανεί το μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει φέτος.

 

   Η πρωτοπόρος της Πριμέρα, Ρεάλ Σοσιεδάδ, έχει κλέψει τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω