Το άστρο του Ζιντάν έλαμψε (και) στη Τζέντα

2020-01-17 14:02

Η Ρεάλ Μαδρίτης ταξίδεψε ως τη Σαουδική Αραβία μεσούσης της σεζόν για να πάρει μέρος στο Final-4 του ισπανικού Σούπερ Καπ (αφού πλέον άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής του θεσμού) και επέστρεψε στην ισπανική πρωτεύουσα με ένα ακόμη τρόπαιο στη θαυμαστή τροπαιοθήκη της. Και μπορεί το συγκεκριμένο να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία σε σχέση με τους άλλους, σπουδαιότερους στόχους της σεζόν, ωστόσο η κατάκτησή του σήμαινε δύο πράγματα για τη φετινή Ρεάλ. Πρώτον, αποτελεί μια πολύ μεγάλη ένεση ψυχολογίας για τη δύσκολη και απαιτητική συνέχεια σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League. Δεύτερον, οι “μερένχες” θυμήθηκαν ξανά τον δρόμο των επιτυχιών και των τίτλων, με τον Ζινεντίν Ζιντάν σαν σύγχρονο “Μίδα” να συνεχίζει να μετατρέπει σε χρυσάφι ό, τι πιάνει.

 

Η κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ισπανίας είναι η πρώτη επιτυχία του “Ζιζού” στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Ρεάλ. Αν συνυπολογίσουμε όμως και τους εννέα τίτλους που κέρδισε στην πρώτη του θητεία, ανάμεσα σε αυτούς και τα τρία συνεχόμενα Champions League, τότε φτάνουμε τους δέκα. Μάλιστα, το γεγονός πως η αναμέτρηση του τελικού του Σούπερ Καπ κόντρα στη συμπολίτισσα Ατλέτικο ήταν συνολικά το 187ο παιχνίδι του Γάλλου στην τεχνική ηγεσία της “βασίλισσας”, σημαίνει με απλά μαθηματικά πως ο Ζιντάν κατακτά έναν τίτλο κάθε 19 παιχνίδια με τη Ρεάλ, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό! Ο άλλοτε σπουδαίος ποδοσφαιριστής διατήρησε και το απόλυτό του σε τελικούς, αφού δεν έχει χάσει κανέναν, έχοντας πλέον εννιά στα εννιά: τρεις νικηφόρους τελικούς Champions League, δύο ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, δύο Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και δύο ισπανικού Σούπερ Καπ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι πως ο 47χρονος τεχνικός υπολείπεται τεσσάρων τίτλων του πιο επιτυχημένου τεχνικού στην ιστορία του συλλόγου, του εμβληματικού Μιγκέλ Μουνιόθ (14 τίτλοι σε ισάριθμα χρόνια που έκατσε στον πάγκο της Ρεάλ), ενώ βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πιο επιτυχημένων προπονητών στην Ισπανία, πίσω επίσης από τους Πεπ Γκουαρντιόλα (14) και Γιόχαν Κρόιφ (11). Και όλα αυτά σε διάστημα τεσσάρων ετών από τότε που ο Φλορεντίνο Πέρεθ του εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά τις τύχες της ομάδας.

 

Η εκπληκτική εικόνα του "Bleacher Report" για τους τίτλους του Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτης

 

Το εκπληκτικό με τον Ζινεντίν Ζιντάν είναι το άστρο που διαθέτει-και-σαν προπονητής. Αυτή τη μαγική αστερόσκονη που θαρρείς τον ακολουθούσε σε κάθε βημα της τεράστιας καριέρας του και που φαίνεται να συνεχίζει να τον ακολουθεί και στην άκρη του πάγκου. Το είδαμε σε πολλές περιπτώσεις στη διάρκεια της πρώτης θητείας του στη Ρεάλ, το βλέπουμε και τώρα. Η “βασίλισσα” πήγε στη Τζέντα χωρίς τους Μπενζεμά, Μπέιλ και Αζάρ, αλλά και με τον Μαρσέλο ανέτοιμο. Κανείς δε θα του έλεγε τίποτα αν δεν κατάφερνε να φτάσει στην επιτυχία, κι όμως αυτός οδήγησε την ομάδα σε ένα ακόμη τρόπαιο, έστω κι αν χρειάστηκε να φτάσουμε στα πέναλτι για να κριθεί ο νικητής ανάμεσα σε “μερένχες” και “ροχιμπλάνκος”, όπως και το 2016 στον τελικό του Champions League στο Μιλάνο.

 

Και μάλιστα οι απουσίες τον οδήγησαν στο να δοκιμάσει ένα εντελώς καινούριο σύστημα, το οποίο δεν είχαμε ξαναδεί στους “μερένχες”. Ένα σύστημα ουσιαστικά χωρίς ακραίους επιθετικούς και με πέντε χαφ: Κασεμίρο, Κρόος, Μόντριτς, Βαλβέρδε, Ίσκο. Κι όμως η ομάδα ανταποκρίθηκε πολύ καλά σε αυτό, ενώ η αποκάλυψη της φετινής σεζόν, ο Φέντε Βαλβέρδε, ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού, γενικότερα σε μια χρονιά που δείχνει πως έχει όλα τα φόντα για να διαγράψει μια σπουδαία πορεία στη Ρεάλ τα επόμενα χρόνια. Ο νεαρός Ουρουγουανός ήταν για μια ακόμη φορά απολαυστικός παίζοντας σε μια θέση για την οποία ο Ζιντάν επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του Πογκμπά το περασμένο καλοκαίρι αλλά υπολόγιζε χωρίς το ξεπέταγμα του Βαλβέρδε, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση μοιάζει να έβγαλε λαγό από το καπέλο! Φυσικά, ο 22χρονος μέσος ήταν καθοριστικός και για το τάκλιν που έκανε στον Μοράτα στο τέλος της παράτασης και ενώ ο Ισπανός φορ έβγαινε τετ α τετ με τον Κουρτουά, μια ενέργεια η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως αλλά στο τέλος μπορούμε να πούμε πως έδωσε πάνω από το... μισό τίτλο στη Ρεάλ.

 

Στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας η Ρεάλ κατέκτησε το 11ο Σούπερ Καπ Ισπανίας στην ιστορία της

 

Φυσικά η κατάκτηση του Σούπερ Καπ μπορεί να μη σημαίνει τίποτα στο τέλος της σεζόν, αλλά πιστοποίησε την αγωνιστική άνοδο της “βασίλισσας”. Μια ομάδα η οποία έμοιαζε χωρίς ταυτότητα την περσινή καταστροφική σεζόν, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη μετά Ρονάλντο και Ζιντάν εποχή, όμως φαίνεται πολύ διαφορετική φέτος, αρχίζοντας να θυμίζει τη Ρεάλ της πρώτης θητείας του Γάλλου. Και στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου δεν πατούσε σταθερά (θυμίζουμε την ήττα με 3-0 από την Παρί, το 2-2 με τη Μπριζ στο “Μπερναμπέου” ή το 1-1 με τη Βαγιαδολίδ στο ίδιο γήπεδο), αλλά στη συνέχεια βελτιώθηκε αισθητά και αυτό πιστώνεται στον Ζιντάν. Οι “μερένχες” είναι πλέον μια ομάδα που έχει να χάσει από τις 19 Οκτωβρίου και το παιχνίδι με τη Μαγιόρκα για το πρωτάθλημα, δε δέχεται εύκολα γκολ, έχει βρει την ισορροπία και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται και πάνω απ’ όλα, θυμήθηκε ξανά τον τρόπο να κατακτά τίτλους.

 

Ο Ζινεντίν Ζιντάν αποδεικνύει φέτος γιατί είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης και γιατί δεν έπρεπε ποτέ να φύγει από τη ¨βασίλισσα” το καλοκαίρι του 2018. Εκτός του ότι είναι ένας προπονητής με χάρισμα, όπως και σαν ποδοσφαιριστής, εκτός του ότι είναι μια φιγούρα την οποία σέβονται όλοι στα αποδυτήρια της Ρεάλ, έχει όπως φαίνεται και μία σπάνια ικανότητα να κατακτά τίτλους. Μην απορήσετε αν τους σαρώσει όλους στο τέλος της σεζόν.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω