Το χρυσό καλοκαίρι του ελληνικού αθλητισμού

2018-09-03 16:26

Σε αυτές τις σκοτεινές εποχές για τη χώρα μας, με τις σκληρές δοκιμασίες που περνά η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και σε ένα πένθιμο καλοκαίρι εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, οι οποίες άφησαν στο πέρασμά τους γύρω στα 100 θύματα, ο ελληνικός αθλητισμός, μέσα από τα πάμπολλα και σπουδαία επιτεύγματα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες μεγάλες διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα, αποτελεί ξανά μια αχτίδα φωτός και ελπίδας. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες γίναμε μάρτυρες τεράστιων επιτυχιών για τη χώρα μας στον στίβο, την ενόργανη, την κολύμβηση, την υδατοσφαίριση αλλά και το ποδόσφαιρο, επιτυχίες που δείχνουν πως οι Έλληνες όταν θέλουν και το πιστεύουν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.

Ας ξεκινήσουμε με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, εκεί όπου η ελληνική αποστολή είχε μία εξαιρετική και απόλυτα επιτυχημένη παρουσία. Έξι μετάλλια συνολικά ήταν ο απολογισμός της χώρας μας στη διοργάνωση αυτή, εκ των οποίων τρία χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο. Χρυσές για την Ελλάδα ήταν η κορυφαία αθλήτρια της χώρας μας τα τελευταία χρόνια και μια από τις σπουδαιότερες παγκοσμίως, η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ (η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά δύο χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα καθώς είχε βγει πρώτη και το 2016, χρονιά που πήρε το χρυσό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες), η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν και ο νεαρός Μίλτος Τεντόγλου στο ύψος. Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκαν η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ, πίσω μόνο από τη Στεφανίδη (για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε δύο αθλήτριες στις δύο πρώτες θέσεις σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου), αλλά και η Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400 μέτρα. Τέλος, το χάλκινο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος του ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν, φτάνοντας σε ηλικία 36 ετών στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής έκανε για ακόμη μία διοργάνωση έναν υγιεινό… περίπατο ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο «άρχοντας των κρίκων» προσέθεσε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στη συλλογή του, στην οποία έχει να επιδείξει μεταξύ άλλων και χρυσό στους Ολυμπιακούς του Ρίο προ διετίας, βγαίνοντας πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη συνεχόμενη φορά μάλιστα.

Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο για τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή αυτή τη στιγμή, Λευτέρη Πετρούνια

 

Και στον υγρό στίβο πάντως δεν πήγαμε πίσω, αφού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης της Γλασκώβης ο Κριστιάν Γκολομέεφ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο, σημειώνοντας μάλιστα νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ ο Απόστολος Χρήστου πήρε το χάλκινο στα 100 μέτρα ύπτιο.

Πάρα πολλές επιτυχίες χάρισε όμως στην Ελλάδα και η υδατοσφαίριση αυτό το καλοκαίρι. Το μέλλον της χώρας μας σε αυτό το άθλημα προδιαγράφεται λαμπρό, αφού η Εθνική Εφήβων στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Σομπατέλι, η Εθνική Νέων Ανδρών πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μινσκ, ενώ η Εθνική Νεανίδων πήρε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου! Περνώντας στην Εθνική Γυναικών, τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση έκαναν όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές υπερήφανη την Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες, παίρνοντας το χρυσό στο Europa Cup τον περασμένο Μάρτιο, το χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες και το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης! Τέλος, η Εθνική Ανδρών πήρε τη δεύτερη θέση στους Μεσογειακούς, ενώ σε όλες αυτές τις επιτυχίες μπορούμε να συνυπολογίσουμε και την κατάκτηση του Champions League από την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού στη Γένοβα, με τους «ερυθρόλευκους» να επιστρέφουν στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 16 χρόνια.

Επιστρέφοντας στα ατομικά αθλήματα, πολλές συγκινήσεις μας πρόσφερε αυτό το καλοκαίρι και το τένις. Η Μαρία Σάκκαρη έφτασε μέχρι τον τελικό του τουρνουά «WTAH» στο Σαν Χοσέ των ΗΠΑ, εκεί που δυστυχώς γνώρισε την ήττα από τη Ρουμάνα Μιχαέλα Μπουζαρνέσκου και έτσι δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε πάντως μια εξαιρετική παρουσία, αποκλείοντας μάλιστα στην πορεία της ως τον τελικό ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας αντισφαίρισης, την Αμερικανίδα Βίνους Ουίλιαμς, σε μια από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του ελληνικού τένις. Με τη σειρά του, ονειρεμένη πορεία στο τουρνουά «Rogers Cup» πραγματοποίησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος έφτασε μέχρι τον τελικό, εκεί που αντιμετώπισε τον τεράστιο Ράφαελ Ναδάλ, γνωρίζοντας την ήττα. Για να φτάσει ως εκεί, έβγαλε εκτός ονόματα που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, όπως ο Ντόμινικ Τιμ, ο Αλεξάντερ Σβέρεφ, ο Κέβιν Άντερσον αλλά και ο Νόβακ Τζόκοβιτς!

Φοβερή παρουσία στο τουρνουά του Σαν Χοσέ είχε η Μαρία Σάκκαρη

 

Τέλος, εξαιρετικά επιτυχημένο μπορεί να θεωρηθεί αυτό το καλοκαίρι και για το ποδόσφαιρο και αναφερόμαστε στις προσπάθειες των ελληνικών ομάδων να μπουν στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μέσα από τις προκριματικές φάσεις. Μπορεί ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης να είδαν την ευρωπαϊκή τους πορεία να τερματίζεται πολύ νωρίς με τον αποκλεισμό τους μόλις στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League από Ντιναμό Μπρεστ και Χιμπέρνιαν αντίστοιχα, όμως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κατάφεραν να βρουν τον δρόμο για τους ομίλους, παίρνοντας νίκες που χάρισαν πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα και δείχνοντας στα περισσότερα παιχνίδια μία σοβαρότητα που σπανίζει σε αυτό το σημείο της αγωνιστικής περιόδου. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ απέκλεισε κατά σειρά Σέλτικ και Βίντι και βρέθηκε στους ομίλους του Champions League μετά από 12 χρόνια, ο ΠΑΟΚ έκανε μια συγκλονιστική προσπάθεια στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης πετώντας έξω Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας και παρά το γεγονός πως η Μπενφίκα του στέρησε στη συνέχεια το όνειρο της πρώτης συμμετοχής στο Champions League θα πάρει μέρος στο Europa. Εκεί που θα είναι και ο Ολυμπιακός, ο οποίος πέρασε με επιτυχία τα εμπόδια των Λουκέρνη και Μπέρνλι όντας, όπως και η ΑΕΚ, αήττητος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω