Το δύσκολο είναι να παραμείνεις στην κορυφή

2015-08-21 18:20

Το γκολ του Πέδρο στην παράταση του χθεσινοβραδινού φοβερού τελικού του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Σεβίλλη ήταν αυτό που χάρισε και τη νίκη στους “μπλαουγκράνα” και έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του Λούις Ενρίκε. Παρά το γεγονός πως οι πρωταθλητές Ευρώπης τα χρειάστηκαν όταν βρέθηκαν ξαφνικά από το 4-1 στο 4-4 μετά την εξαιρετική αντεπίθεση των Σεβιγιάνων, ο Ισπανός επιθετικός, σκοράροντας πιθανότατα το τελευταίο γκολ του με τη “Μπάρτσα” μιας και είναι κοντά στο να πάρει μεταγραφή, επέτρεψε στην ομάδα του με το τέρμα που σημείωσε να προσθέσει και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στη φετινή συλλογή της και να την κρατήσει ζωντανή στο κυνήγι όλων των διαθέσιμων τίτλων σε ένα χρόνο, όπως είχε γίνει και το ιστορικό για τους Καταλανούς 2009.

 

Αυτό που έχει όμως πραγματική σημασία για τη Μπαρτσελόνα δεν είναι αν θα καταφέρει να πανηγυρίσει το ισπανικό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων-τίτλοι που της μένουν ακόμη μέχρι το τέλος του 2015-αλλά εάν θα πανηγυρίζει και στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν 2015-16, όταν θα κρίνονται σπουδαίοι τίτλοι όπως το πρωτάθλημα και το Champions League, καθώς όπως γνωρίζουν πολύ καλά στην καταλανική ομάδα και σε κάθε μεγάλη ομάδα, το δύσκολο πολλές φορές δεν είναι να ανέβεις στην κορυφή, αλλά να διατηρηθείς σε αυτήν. Και όπως έχει η κατάσταση στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο για τη “Μπάρτσα”, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που οι Καταλανοί θα πρέπει να “ζυγίσουν” στην εκκίνηση της νέας χρονιάς, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναλάβουν άλλη μία άκρως επιτυχημένη πορεία, όπως η περσινή.


 

ΤΑ ΣΥΝ

Ομοιογένεια

Η Μπαρτσελόνα της σεζόν 2015-16 είναι ακριβώς η ίδια ομάδα (πλην του Τσάβι) με αυτήν της περσινής χρονιάς, αφού η απαγόρευση μεταγραφών που της έχει επιβληθεί δεν της επιτρέπει να εντάξει στο παιχνίδι της κανένα νέο μεταγραφικό απόκτημα μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ουσιαστικά, με την απαγόρευση να ισχύει και στην περσινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο, το ρόστερ της Μπαρτσελόνα είναι σχεδόν ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και ένα χρόνο επομένως κανένας παίκτης δε χρειάζεται πια χρόνο προσαρμογής και στην ομάδα κυριαρχεί η ομοιογένεια, κάτι που φαίνεται και μέσα στο παιχνίδι των ποδοσφαιριστών του Λούις Ενρίκε.

Τριπλέτα-φωτιά

Η επιθετική τριάδα που πετούσε “φωτιές” την περσινή χρονιά και φυσικά αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους παράγοντες του καταλανικού τρεμπλ θα είναι και φέτος το ισχυρότερο όπλο της Μπαρτσελόνα στη μάχη για να διατηρηθεί στην κορυφή. Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες σκόραραν πέρσι και οι τρεις μαζί 122 γκολ, συνθέτοντας την κορυφαία επιθετική τριπλέτα της Ευρώπης, και η εξαιρετική ηλικία στην οποία βρίσκονται (28 Μέσι και Σουάρες, 23 ο Νεϊμάρ) επιτρέπει στην πρωταθλήτρια Ευρώπης να είναι καλυμμένη και με το παραπάνω στο επιθετικό κομμάτι για τα επόμενα χρόνια.

Η “Μασία” στην πρώτη γραμμή

Το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα μεταγραφικά αποκτήματα την κάνει να στραφεί σε ολοένα και περισσότερους ποδοσφαιριστές της περίφημης ακαδημίας της και να τους δίνει πιο πολλά λεπτά συμμετοχής. Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια πως οι “μπλαουγκράνα” δεν έχουν αναδείξει κάποιον παίκτη από τη “Μασία” που να έχει πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα, όμως τώρα δεδομένων των συνθηκών υπάρχουν πολλοί που αποτελούν σημαντικό κομμάτι στα σχέδια του Λούις Ενρίκε. Ραφίνια, Μπάρτρα, Σάντρο Ραμίρες, Μουνίρ, Σέρχι Ρομπέρτο και Χαλίλοβιτς παίρνουν τις ευκαιρίες τους, άλλοι περισσότερες και άλλοι λιγότερες, με τους ανθρώπους της “Μπάρτσα” να ελπίζουν πως το επόμενο μεγάλο αστέρι της ομάδας θα ξεπηδήσει μέσα από τα “φυτώριά” της.


 

ΤΑ ΠΛΗΝ

Η κόπωση

Κάθε ομάδα η οποία φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης, θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί και το τίμημα της κόπωσης από τις έξτρα υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς. Η Μπαρτσελόνα, μετά την περιοδεία της στις ΗΠΑ για φιλικούς αγώνες, ταξίδεψε μέχρι τη Γεωργία και την Τιφλίδα για να παίξει στο Σούπερ Καπ Ευρώπης ενώ τον Δεκέμβρη την περιμένει φυσικά και το ταξίδι στην Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές πρωταθλήτριες ομάδες πλήρωσαν τις... περιπλανήσεις αυτές και ξέμειναν από δυνάμεις στα μέσα της χρονιάς, με τα παραδείγματα των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν και Τσέλσι να είναι χαρακτηριστικά. Σε όλα αυτά προσθέστε και την επιπλέον κόπωση των παικτών που αγωνίστηκαν στο Κόπα Αμέρικα αυτό το καλοκαίρι (Μέσι, Νεϊμάρ, Μπράβο, Μασεράνο), κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί πολύ προσεκτική διαχείριση προκειμένου η Μπαρτσελόνα να συνεχίσει σε φουλ ρυθμούς μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το θέμα στην άμυνα

Πέρσι μπορεί να μη στοίχισε, όμως η αλήθεια είναι πως η Μπαρτσελόνα στερείται της παρουσίας ενός κεντρικού αμυντικού μεγάλης κλάσης που θα κάνει δίδυμο με τον Πικέ και θα δέσει την καταλανική άμυνα. Ο Χαβιέ Μασεράνο, όσο εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και να είναι και όσο θετικά και να ανταποκρίνεται στη θέση αυτή, δεν είναι “καθαρόαιμο” σέντερ μπακ, οι δυνατότητες του Ματιέ, όσο κι αν βοήθησε πέρσι, είναι περιορισμένες, τον Βερμάλεν δεν τον είδαμε καθόλου την προηγούμενη χρονιά και φέτος θα λογίζεται σαν μια νέα μεταγραφή ενώ ο Μπάρτρα δεν έχει πείσει ακόμη πως μπορεί να σταθεί επάξια ως βασικός. Οι αμυντικές αδυναμίες των “μπλαουγκράνα” ξεγυμνώθηκαν πάντως στο χθεσινό ματς με τη Σεβίλλη, όμως η Μπαρτσελόνα είναι υποχρεωμένη να πορευθεί με τις ήδη υπάρχουσες λύσεις τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα και ο Λούις Ενρίκε θα κληθεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στο πρόβλημα αυτό.

Η ενίσχυση θα αργήσει

Η απαγόρευση μεταγραφών που έχει επιβληθεί στην πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν επιτρέπει στα νέα της μεταγραφικά αποκτήματα να αγωνιστούν με τη φανέλα της πριν τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αυτό το καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα προχώρησε στην απόκτηση δύο ποδσφαιριστών που μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις στην ομάδα, όμως οι Καταλανοί είναι υποχρεωμένοι να πορευθούν στους πρώτους τέσσερις μήνες και της νέας χρονιάς χωρίς να υπολογίζουν στις υπηρεσίες τους. Ο Αλέις Βιδάλ προέρχεται από μία εξαιρετική χρονιά με τη Σεβίλλη και προορίζεται για να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας, ενώ η απόκτηση του Αρντά Τουράν θα δώσει πολλή ποιότητα και δυναμισμό στο κέντρο των “μπλαουγκράνα”. Μέχρι όμως να μπουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας, η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να αποδείξει με το ήδη υπάρχον ρόστερ πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και της φετινής απαιτητικής χρονιάς και να διατηρηθεί στην κορυφή τόσο της Ισπανίας, όσο και της Ευρώπης, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα από καταβολής Champions League.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω