Το Euro 2024 στη σέντρα

2024-06-14 00:03

 

Δεκαοκτώ χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, τα υπερσύγχρονα γήπεδα της Γερμανίας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν μια ακόμη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, καθώς το Euro 2024 είναι έτοιμο να κάνει σέντρα. Τρία χρόνια μετά την τελευταία του έκδοση -αφού το προηγούμενο διεξήχθη το 2021 λόγω κορωνοϊού και όχι το 2020 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο-, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες θα μπουν στη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής, σε μια διοργάνωση όπου δεν υπάρχει αδιαφιλονίκητο φαβορί, συμμετέχουν πολύ ποιοτικά σύνολα και που ελπίζουμε να θυμόμαστε για χρόνια. Πάμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις 24 ομάδες που βρίσκονται στην τελική φάση.

 

Α' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Είναι η πολυνίκης του θεσμού -μαζί με την Ισπανία- έχοντας τρεις κατακτήσεις, το 1972, το 1980 και το 1996. Παρόλο που οι Γερμανοί πρωταγωνιστούν πάντα στις μεγάλες διοργανώσεις και βρίσκονται ανάμεσα στα φαβορί, έχουν 28 χρόνια να ανέβουν στην ευρωπαϊκή κορυφή και θέλουν να βάλουν τέλος σε αυτή την αναμονή. Στα τελευταία Euro, με εξαίρεση το προηγούμενο, έφτασαν μακριά (στον τελικό το 2008, σε ημιτελικά το 2012 και το 2016), ενώ συνολικά έχουν άλλες δύο παρουσίες σε τελικούς (1976, 1992).

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Είναι η διοργανώτρια και αναμένεται να πάρει μεγάλη ώθηση από τον κόσμο της. Επίσης, το υλικό της είναι καλό, συνδυάζει εμπειρία (Νόιερ, Μίλερ, Ρούντιγκερ, Κίμιχ) με νεανικό ταλέντο (Βιρτς, Μουσιάλα) και φυσικά ο σπουδαίος “μαέστρος” Τόνι Κρόος επιστρέφει με τα εθνικά χρώματα για τις τελευταίες παραστάσεις του προτού βάλει τέλος στην τεράστια καριέρα του.

Προβληματίζει το ότι: Στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις η “νασιονάλμανσαφτ” έχει απογοητεύσει. Έξω από τη φάση των ομίλων στα Μουντιάλ του '18 και του '22, έξω από τη φάση των “16” στο Euro του 2021. Μαζί με σπουδαίες προσωπικότητες (Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ, Κλόζε) έχασε και πολλή από τη δυναμική της την οποία θέλει να ξαναβρεί. Στα φιλικά του 2023 απογοήτευσε (γι΄αυτό και τη θέση του Φλικ πήρε ο Νάγκελσμαν στον πάγκο), στα φετινά τα πήγε αρκετά καλύτερα. Τέλος, η απουσία ενός μεγάλου φορ μπορεί να στοιχήσει.

 

 

ΣΚΩΤΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Δεν έχει μεγάλη παράδοση. Αυτή θα είναι η τέταρτή της συμμετοχή αλλά η δεύτερη συνεχόμενη, καθώς έπαιξε και στο προηγούμενο Euro. Δεν κατάφερε να περάσει τον όμιλο στις προηγούμενες παρουσίες της.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Στα προκριματικά έδειξε χαρακτήρα νικώντας την Ισπανία και παίρνοντας τελικά τη δεύτερη θέση πάνω από τη Νορβηγία του Χάαλαντ. Έχει παίκτες που μπορούν να βγουν μπροστά στα δύσκολα, όπως ο αρχηγός Άντι Ρόμπερτσον, ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ που ήταν σημαντικός και φέτος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και ο Τζον ΜακΓκιν της Άστον Βίλα.

Προβληματίζει το ότι: Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παίκτες με εμπειρία από υψηλό επίπεδο σε Σκωτία και Αγγλία, ωστόσο συνολικά η ποιότητά της δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχει ταβάνι και η πρόκριση από τον όμιλο θα είναι μια σημαντική επιτυχία.

 

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Ετοιμάζεται για την έκτη της συμμετοχή. Στο προηγούμενο Euro πραγματοποίησε και την καλύτερη πορεία της, αφού πέταξε έξω τη Γαλλία στα πέναλτι ισοφαρίζοντας σε 3-3 από 3-1 στο τελευταίο δεκάλεπτο και μένοντας εκτός στην ίδια διαδικασία από την Ισπανία στην προημιτελική φάση.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς να περνάει από τις φάσεις των ομίλων, αφού παραδοσιακά είναι ομάδα που πάντα βρίσκεται στα νοκ άουτ, τόσο στα Μουντιάλ όσο και στα τελευταία Euro. Οι... γνωστοί, μπαρουτοκαπνισμένοι πρωταγωνιστές της είναι και πάλι εδώ: ο νταμπλούχος Γερμανίας με τη Λεβερκούζεν, Γκρανίτ Τσάκα, ο Σακίρι, ο Ροντρίγκες, ο Φρόιλερ, ο Ακάνζι και ο άσος της ΑΕΚ, Στίβεν Τσούμπερ.

Προβληματίζει το ότι: Αν και έχει κάποιους παίκτες που έρχονται (Αμντουνί, Εντόι και ο ελληνικής καταγωγής Λεωνίδας Στεργίου που ξεχώρισε στη Στουτγκάρδη), δείχνει πως θα στηριχθεί ξανά στον ίδιο, “γερασμένο” κορμό. Όπως είπαμε φτάνει στα νοκ άουτ αλλά δεν πάει ποτέ πιο πέρα, εκτός κι αν επαναλάβει την πορεία του Euro 2021 όπου έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά.

 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Έχει μία τρίτη θέση το μακρινό 1964 και μια τέταρτη θέση το 1972. Στη σύγχρονη εποχή έφτασε μέχρι τους “16” το 2016 (πρώτη της συμμετοχή μετά από 44 χρόνια) και δε μπόρεσε να περάσει τον όμιλο-φωτιά με Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία το 2021, βάζοντας όμως δύσκολα και στις τρεις ομάδες.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Είναι ένα πολύ καλό σύνολο με ηγέτη τον Ντομινίκ Σομποσλάι που έκανε μια μεστή πρώτη σεζόν στη Λίβερπουλ. Αυτό το έδειξε και με τις εμφανίσεις της στο προηγούμενο Euro αλλά και στα προκριματικά αυτού, όπου πήρε αήττητη την πρώτη θέση στον όμιλό της πάνω από τη Σερβία. Αρχίζει και αποκτά εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις.

Προβληματίζει το ότι: Πέρα από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει η απαραίτητη ποιότητα στο ρόστερ για να φτάσει πολύ μακριά. Δε θα πρέπει καμιά ομάδα όμως να την υποτιμήσει.

 

Β' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Μαζί με τη Γερμανία είναι οι δύο ομάδες με τις περισσότερες κατακτήσεις, τρεις τον αριθμό. Οι δύο από αυτές ήρθαν φυσικά απανωτές, το 2008 και το 2012, σε εκείνη τη “χρυσή” τετραετία για το ισπανικό ποδόσφαιρο όπου οι “φούριας ρόχας” κατέκτησαν και το Μουντιάλ (2010). Έχει και μια παρουσία σε τελικό το 1984, ενώ στο προηγούμενο Euro έφτασε ως τα ημιτελικά, μένοντας έξω στα πέναλτι από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ιταλία.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Έχει πολλή ποιότητα και σταθερότητα, μερικά από τα πιο σπουδαία νεαρά ταλέντα (Πέδρι, Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς), το καλύτερο εξάρι στον κόσμο (Ρόντρι), τους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης Καρβαχάλ και Νάτσο και πολλούς τρόπους για να σκοράρει. Η μετάβαση στη νέα εποχή μετά τη “χρυσή” της φουρνιά δεν ήταν εύκολη, αλλά θέλει να δείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Προβληματίζει το ότι: Οι μεγάλες προσωπικότητες τύπου Τσάβι, Ινιέστα, Ράμος, Πικέ, Κασίγιας κλπ. λείπουν καιρό. Η άμυνα δε φαίνεται να είναι το πιο δυνατό της σημείο ενώ ο προπονητής της, Λούις ντε λα Φουέντε, δοκιμάζεται πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση επιπέδου ανδρών.

 

 

ΙΤΑΛΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Πρόκειται για την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού η “σκουάντρα ατζούρα” κατέκτησε το Euro που έγινε το 2021 νικώντας την Αγγλία στα πέναλτι μέσα στο “Γουέμπλεϊ”. Αυτή ήταν η δεύτερή της επιτυχία σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από την κατάκτηση του 1968, ενώ είχε παρουσίες σε τελικούς τόσο το 2000 όσο και το 2012. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα μπορέσει να διατηρήσει τα σκήπτρα της.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Στο ρόστερ της υπάρχουν ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στην ομάδα και προ τριετίας όταν κατέκτησε το τρόπαιο (Ντοναρούμα, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Κιέζα) επομένως γνωρίζουν καλά το δρόμο. Επιπλέον, το ιταλικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να αναδεικνύει νέους πρωταγωνιστές με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα αρκετά ενδιαφέρον σύνολο στη διάθεση του πολύπειρου και πρωταθλητή Ιταλίας πέρσι με τη Νάπολι, Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Προβληματίζει το ότι: Ο θρίαμβος του τελευταίου Euro ήταν φωτεινή εξαίρεση για τους “ατζούρι”, αφού έχουν απογοητεύσει τα τελευταία χρόνια κυρίως με την αποτυχία τους να βρεθούν στα δύο πιο πρόσφατα Μουντιάλ (2018, 2022). Σε αυτή την ομάδα δεν υπάρχουν πια μεγάλες προσωπικότητες στην άμυνα όπως οι Κιελίνι και Μπονούτσι, ενώ και στην επίθεση λείπει ο μεγάλος σκόρερ εκτός κι αν ο Σκαμάκα συνεχίσει και στη Γερμανία τις καλές του εμφανίσεις φέτος με την Αταλάντα.

 

 

ΚΡΟΑΤΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Σε αντίθεση με τα Παγκόσμια Κύπελλα όπου έχει να επιδείξει σπουδαία πράγματα σαν τη δεύτερη θέση του 2018 και τις τρίτες θέσεις του 1998 και 2022, στα Ευρωπαϊκά αγνοεί ακόμη την πολύ μεγάλη επιτυχία. Η καλύτερή της πορεία είναι ως τα προημιτελικά, τόσο το 1996 όσο και το 2008.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Η πορεία της στα πρόσφατα Μουντιάλ εξηγεί από μόνη της το γιατί. Το 2018 έφτασε μέχρι τον τελικό εκεί που δεν το περίμενε κανείς και το 2022 πήρε την τρίτη θέση, πετώντας έξω και ένα από τα μεγάλα φαβορί, τη Βραζιλία. Οι Κροάτες έχουν την κλάση αλλά πάνω απ' όλα το μαχητικό πνεύμα, αφού παλεύουν μέχρι τέλους για το καλύτερο. Ο Λούκα Μόντριτς και η παρέα του αναμένεται να είναι πρόβλημα για οποιοδήποτε αντίπαλο και στη Γερμανία.

Προβληματίζει το ότι: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σε Euro δεν έχει κάνει ακόμη την υπέρβαση αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Σίγουρα οι πρωταγωνιστές των πρόσφατων επιτυχιών έχουν μεγαλώσει κομμάτι (Μόντριτς, Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς) αλλά ίσως έχουν μια ακόμη μεγάλη παράσταση πριν δώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους. Οι Κροάτες πάντως πέφτουν στα δύσκολα με το “καλημέρα” αφού ο όμιλος είναι πολύ απαιτητικός.

 

ΑΛΒΑΝΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Μία συμμετοχή έχουν όλη κι όλη οι Αλβανοί σε μεγάλη διοργάνωση, αυτή στο Euro του 2016 όπου δεν πέρασαν τον όμιλο αλλά πήραν την πρώτη τους νίκη.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Η δεύτερη συμμετοχή τους στα τελευταία τρία Euro -πρόκρίθηκαν μάλιστα ως πρώτοι από τον όμιλό τους- δείχνει πως το ποδόσφαιρό τους βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Σαν σύνολο είναι αρκετά δυνατοί και μπορούν να κάνουν ζημιά σε όποιον τους υποτιμήσει.

Προβληματίζει το ότι: Υστερούν φυσικά σε ποιότητα έναντι των υπολοίπων ομάδων του ομίλου και μάλιστα βρέθηκαν και στο πιο δύσκολο γκρουπ του Euro. Οι πιθανότητες να περάσουν ακόμη και ως τρίτοι είναι ελάχιστες.

 

 

Γ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΑΓΓΛΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Στην προηγούμενη διοργάνωση έφτασε μέχρι το τέλος αλλά έχασε το τρόπαιο από την Ιταλία μέσα στο “σπίτι” της, στο “Γουέμπλεϊ”. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Ευρωπαϊκό και η μόνη της μεγάλη επιτυχία παραμένει το Μουντιάλ που είχε διοργανώσει το 1966.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Διαθέτει ένα από τα πιο γεμάτα ρόστερ στη διοργάνωση με πολλές λύσεις σε κάθε θέση. Έχει τόση ποιότητα που δε βρήκαν θέση στην 26αδα οι Γκρίλις, Ράσφορντ και Μάντισον. Συν τοις άλλοις, τα “τρία λιοντάρια” δείχνουν μια σταθερότητα στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, μετά την τέταρτη θέση στο Μουντιάλ του 2018, τη δεύτερη στο Euro του 2021 και την παρουσία στα προημιτελικά του Μουντιάλ το 2022. Πολλοί πιστεύουν πως ίσως τώρα να ήρθε η σειρά της παρέας του Χάρι Κέιν και του Τζουντ Μπέλινγχαμ.

Προβληματίζει το ότι: Όσο καλή ομάδα και αν έχουν, πάντα οι Άγγλοι θα βρουν ένα τρόπο για να αποκλειστούν και αυτό είναι κάτι που θέλουν να αλλάξουν. Στα φιλικά που έχουν δώσει μέσα στο 2024 δεν τα έχουν πάει καλά και αυτό έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

 

 

ΔΑΝΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Ήταν υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη έκπληξη σε διοργάνωση εθνικών ομάδων, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού του 1992, τουλάχιστον μέχρι την επιτυχία της δικής μας Εθνικής στο Euro της Πορτογαλίας. Βεβαίως, οι Δανοί είχαν φτάσει και στα ημιτελικά το 1984 αλλά και στο προηγούμενο Euro, στο οποίο ήταν η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Είναι ένα πολύ δυνατό σύνολο που δεν καταλαβαίνει από δυσκολίες. Απίθανος άλλωστε ο τρόπος που ξεπέρασαν το σοκ με τον Κρίστιαν Έρικσεν στο προηγούμενο Euro, συσπειρώθηκαν και έφτασαν ως τα ημιτελικά. Παίκτες όπως οι Έρικσεν, Κιάερ, Κρίστενσεν και Χόιμπιεργκ μπορούν να της δείξουν και πάλι το δρόμο.

Προβληματίζει το ότι: Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι λιγάκι υψηλός, ενώ στο τελευταίο Μουντιάλ η Δανία απογοήτευσε αφού δεν πέρασε καν τον όμιλο ενώ όλοι περίμεναν να κάνει πάλι κάτι σημαντικό.

 

ΣΕΡΒΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Ως Γιουγκοσλαβία, έχει δυο παρουσίες σε τελικούς το 1960 και το 1968 και μια τέταρτη θέση το 1976. Το απίστευτο είναι πως ως Σερβία αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή της σε Euro.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Τα τελευταία χρόνια έχει ξανά μια φουρνιά από την οποία μπορεί να περιμένει πολλά. Παίκτες σαν τον Τάντιτς, τον Βλάχοβιτς, τον Κόστιτς, τον Μίτροβιτς και τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς δεν έχουν πολλές ομάδες.

Προβληματίζει το ότι: Οι Σέρβοι έχουν καλό υλικό αλλά αυτό δε μεταφράζεται σε κάποια σημαντική πορεία. Στα δύο τελευταία Μουντιάλ που έπαιξαν δε μπόρεσαν να περάσουν από τον όμιλο, ενώ στο Κατάρ ναι μεν σκόραραν αρκετά αλλά δέχθηκαν και πολλά γκολ, κάτι που θέλουν να διορθώσουν στη Γερμανία.

 

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Τίποτα παραπάνω από μια παρουσία το 2000 όταν και δεν πέρασε τον όμιλο. Αυτή θα είναι η πρώτη της συμμετοχή μετά από 24 χρόνια.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Έχει στο ρόστερ της έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Ευρώπης, τον Γιαν Όμπλακ της Ατλέτικο και έναν από τους ανερχόμενους επιθετικούς, τον Μπένζαμιν Σέσκο της Λειψίας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη συμμετοχή του Γιόζιπ Ίλισιτς, ο οποίος ξεπέρασε την κατάθλιψη και στα 36 του θα αγωνιστεί σε ένα Euro με την εθνική του ομάδα.

Προβληματίζει το ότι: Πέρα από τους παίκτες που αναφέραμε, δεν είναι και το πιο ποιοτικό σύνολο στη διοργάνωση. Και μόνο που βρίσκεται στη Γερμανία είναι σπουδαίο, αν περάσει από τον όμιλο θα είναι υπέρβαση.

 

Δ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΓΑΛΛΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Έχει δύο κατακτήσεις, το 1984 με τις τρομερές εμφανίσεις του Πλατινί και το 2000 με ηγέτη τον Ζιντάν και το “χρυσό” γκολ του Τρεζεγκέ στην παράταση του τελικού με την Ιταλία. Το 2016 ως διοργανώτρια έφτασε στον τελικό αλλά ηττήθηκε από την Πορτογαλία.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Διαθέτει ίσως το καλύτερο υλικό στο τουρνουά, με παίκτες πολύ μεγάλης κλάσης σε όλες τις θέσεις. Οι επιλογές που έχει στα χέρια του ο Ντιντιέ Ντεσάν είναι άφθονες και η ομάδα του Κιλιάν Εμπαπέ, που θα αγωνιστεί σε αυτό το Euro ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης πια, μάλλον παρουσιάζεται ως το πρώτο φαβορί για να κερδίσει το κύπελλο και να φτάσει σε κατακτήσεις τις Γερμανία και Ισπανία. Θα πρέπει να το αποδείξει στο χορτάρι όμως.

Προβληματίζει το ότι: Στο προηγούμενο Euro μπήκε ως πρωταθλήτρια κόσμου, υποτίμησε τους Ελβετούς και το πλήρωσε με αποκλεισμό από τη φάση των “16”, κάτι που επ' ουδενί δεν πρέπει να κάνει τώρα. Σε κάποια φιλικά μέσα στο 2024 δεν είχε την απόδοση που θα ήθελε και ο Ντεσάν πρέπει να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες σε ένα ρόστερ γεμάτο αστέρια.

 

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Η μοναδική κατάκτηση τροπαίου στην ιστορία της Ολλανδίας έχει έρθει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 1988 με εκείνο το ονειρικό γκολ του Φαν Μπάστεν στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση. Από κει και πέρα έχει βρεθεί σε ημιτελικούς το 1976, το 1992, το 2000 και το 2004, ωστόσο έχει περάσει καιρός από την τελευταία μεγάλη πορεία της.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Με ηγέτη στην άμυνα τον Φαν Ντάικ, τους υπερηχητικούς Φρίμπονγκ και Ντούμφρις δεξιά, τον ανερχόμενο Τσάβι Σίμονς μεσοεπιθετικά και επιλογές στην επίθεση όπως ο Ντεπάι, ο Βέγκχορστ, ο Χάκπο και ο Μάλεν κάθε ομάδα θα είχε στόχο να φτάσει ψηλά.

Προβληματίζει το ότι: Μετά την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2014, απουσίασε από τις μεγάλες διοργανώσεις, ενώ και στο προηγούμενο Euro έμεινε εκτός νωρίς. Η θετική παρουσία των “οράνιε” στο Κατάρ (μέχρι τα προημιτελικά, έμειναν έξω στα πέναλτι από την Αργεντινή) ίσως είναι ξανά η αρχή για κάτι καλό, θα πρέπει όμως να βγάλουν χαρακτήρα στα δύσκολα. Στο Euro αυτό θα μπουν “λαβωμένοι” στη μεσαία γραμμή, καθώς λίγο πριν ξεκινήσει τέθηκαν εκτός λόγω τραυματισμού οι Ντε Γιονγκ και Κοπμάινερς.

 

 

ΠΟΛΩΝΙΑ

Ιστορικά σε Euro: Αυτή θα είναι η πέμπτη της συμμετοχή. Στις τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες φορές αποκλείστηκε από τους ομίλους (ακόμη και στο Euro που συνδιοργάνωσε το 2012), ενδιάμεσα όμως έχει να επιδείξει μια πορεία ως τα προημιτελικά το 2016, όταν έμεινε εκτός στα πέναλτι από τη μετέπειτα νικήτρια Πορτογαλία.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Έχει έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ των καιρών μας, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ίσως και στην τελευταία του παρουσία σε μεγάλο ραντεβού εθνικών ομάδων. Μαζί με τον Ζιελίνσκι είναι οι ηγέτες αυτής της ομάδας.

Προβληματίζει το ότι: Μπαίνει στο τουρνουά αποδεκατισμένη επιθετικά, καθώς λίγο πριν την έναρξή του τραυματίστηκε ο Λεβαντόφσκι και χάνει τουλάχιστον την πρεμιέρα, ο Σβιντέρσκι αλλά και ο Μίλικ που χάνει όλη τη διοργάνωση. Ακόμη, πέρα από εκείνη την πορεία ως τα προημιτελικά το 2016, οι Πολωνοί δε μας έχουν συνηθίσει σε υπερβάσεις. Στα προκριματικά έμειναν πίσω από Αλβανία και Τσεχία και χρειάστηκαν τα πλέι οφ του Nations League και μια νίκη στα πέναλτι επί της Ουαλίας για να βρεθούν στη Γερμανία.

 

ΑΥΣΤΡΙΑ

Ιστορικά σε Euro: Το 2021 ήταν η πρώτη φορά που πέρασε όμιλο, αλλά σταμάτησε πάνω στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία στους “16”. “Φτωχή” η ιστορία της σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Ο έμπειρος προπονητής Ραλφ Ράγκνικ δείχνει να κάνει καλή δουλειά στην εθνική Αυστρίας, η οποία πέρασε ως δεύτερη στα προκριματικά τερματίζοντας μάλιστα πάνω από τη Σουηδία. Υπολογίσιμη σα σύνολο αλλά με λίγες πιθανότητες διάκρισης στη Γερμανία.

Προβληματίζει το ότι: Ζάμπιτσερ, Λάιμερ, Αρναούτοβιτς είναι παίκτες που μπορούν να βγουν μπροστά, αλλά η απουσία του φύσει και θέσει ηγέτη αυτής της ομάδας, του Νταβίντ Αλάμπα που είναι εκτός με ρήχη χιαστού ήδη από το χειμώνα, είναι πολύ σημαντική. Ό, τι έρθει πέρα από τη συμμετοχή σε αυτό το Euro θα είναι μεγάλο συν για την Αυστρία.

 

Ε' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΒΕΛΓΙΟ

Ιστορικά στα Euro: Το Βέλγιο έχει να επιδείξει μια παρουσία σε τελικό το 1980 και μια τρίτη θέση το 1972. Στα τελευταία δύο Euro η πορεία του σταμάτησε στα προημιτελικά.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζει πολύ δυνατές ομάδες στις τελευταίες διοργανώσεις και το Euro της Γερμανίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και μάλλον βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς κάποιοι παίκτες της παλαιότερης “φρουράς” δε βρίσκονται στην ομάδα (Κουρτουά λόγω και του τραυματισμού του, Αζάρ, Αλντερβάιρελντ), συνδυάζει την εμπειρία κάποιων πρωτοκλασάτων παικτών (Ντε Μπρόινε, Λουκάκου, Βερτόνγκεν, Βίτσελ) με το “νέο αίμα” (Ντοκού, Οπεντά, Ντε Κετελάρ, Ονάνα).

Προβληματίζει το ότι: Με τη “χρυσή” του γενιά στην καλύτερη στιγμή της δε μπόρεσε να φτάσει σε μια αληθινά μεγάλη επιτυχία. Στο Μουντιάλ του Κατάρ μάλιστα αποχαιρέτησε από τους ομίλους. Με εξαίρεση ίσως το Μουντιάλ του 2018 (τρίτη θέση) οι Βέλγοι διαψεύδουν σταθερά τις προσδοκίες. Η απουσία επίσης του κορυφαίου ίσως γκολκίπερ στον κόσμο, Τιμπό Κουρτουά, ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντική.

 

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Η καλύτερή της πορεία ήταν στην προηγούμενη διοργάνωση, όταν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Αγγλία. Αυτή θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Είναι ένα δυνατό σύνολο που στα προκριματικά λίγο έλειψε να πετάξει εκτός την Ιταλία και πήρε τελικά το εισιτήριο για το Euro μέσω των πλέι οφ του Nations League, κάνοντας μάλιστα δύο ανατροπές με Βοσνία και Ισλανδία. Αξιοθαύμαστη η δύναμη των Ουκρανών παρά τις δοκιμασίες που περνά τα τελευταία χρόνια η χώρα τους. Στο ρόστερ υπάρχουν μεταξύ άλλων ο Λούνιν που στάθηκε επάξια κάτω από τα δοκάρια της Ρεάλ όσο ο Κουρτουά ήταν εκτός, ο αρχηγός Ζιντσένκο με πολύτιμες παραστάσεις από την Premier League και ο πρώτος σκόρερ του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος, Ντόβμπικ της Ζιρόνα.

Προβληματίζει το ότι: Όταν οι απαιτήσεις γίνουν πολύ υψηλές δεν δείχνουν να έχουν την πολύ μεγάλη προσωπικότητα που θα τους οδηγήσει στο κάτι παραπάνω.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Έχουν ως σημείο αναφοράς την παρουσία ως τα προημιτελικά στο Euro 2000. Πέραν τούτου, μόνο συμμετοχές σε φάση ομίλων.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Έδειξε τα... δόντια της στα προκριματικά, όπου πέρασε ως πρώτη και αήττητη σε έναν όμιλο βέβαια που δεν είχε το μεγάλο φαβορί. Ο όμιλος στον οποίο βρίσκεται τώρα είναι αρκετά ανοικτός και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να προχωρήσει.

Προβληματίζει το ότι: Από το ρόστερ της λείπει το μεγάλο αστέρι, ενώ στα τελευταία φιλικά έδειξε να έχει πρόβλημα και στο γκολ.

 

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Ιστορικά στα Euro: Ως Τσεχοσλοβακία υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις, κατακτώντας το κύπελλο το 1976 και έχοντας δυο τρίτες θέσεις το 1960 και το 1980. Ως Σλοβακία είχε συμμετοχή στα δύο πιο πρόσφατα Euro, με παρουσία στους “16” του Euro 2016.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Είναι σκληροτράχηλο σύνολο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους αντιπάλους και έχει δείξει με την τρίτη της συνεχόμενη παρουσία σε Euro πως έχει μια σταθερότητα.

Προβληματίζει το ότι: Η ατομική ποιότητα πέρα από την παρουσία κάποιων παικτών όπως ο Σκρίνιαρ και ο Λομπότκα είναι περιορισμένη και οι Σλοβάκοι φαίνεται να έχουν ταβάνι την πρόκριση στα νοκ άουτ.

 

ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ιστορικά σε Euro: Οι Πορτογάλοι έχουν φυσικά ως σημείο αναφοράς τη μεγάλη επιτυχία του 2016, όταν κέρδισαν το μοναδικό τους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επικρατώντας στον τελικό της διοργανώτριας Γαλλίας. Έχουν φτάσει σε έναν τελικό, το 2004 όταν έχασαν από την Ελλάδα στην έδρα τους, ενώ έχουν και τρεις παρουσίες σε ημιτελικά, το 1984, το 2000 και το 2012.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Έχει ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ της διοργάνωσης και βάζει ισχυρή υποψηφιότητα να φτάσει ψηλά. Ζοάο Κανσέλο, Μπρούνο Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα και Ραφαέλ Λεάο είναι μόνο μερικά από τα αστέρια της, ενώ ο θρυλικός Κριστιάνο Ρονάλντο (πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης με 14 γκολ) θα είναι παρών στο έκτο του Euro και τα 35 γκολ που πέτυχε έστω και στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν ότι ακόμη και στα 39 του δεν έχει χάσει το ένστικτο του δεινού σκόρερ. Στα προκριματικά οι Πορτογάλοι σάρωσαν με 10 νίκες σε 10 ματς.

Προβληματίζει το ότι: Αν ο Ρονάλντο παίξει βασικός, το παιχνίδι της Πορτογαλίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εκείνον. Ο κόουτς Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει στη διάθεσή του πολλούς μεγάλους παίκτες και θα πρέπει να τους δώσει την ελευθερία να βγάλουν την ποιότητά τους στο χορτάρι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παίξει χωρίς το σπουδαίο Πορτογάλο κάποιες φορές.

 

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιστορικά σε Euro: Η αλήστου μνήμης πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2008, με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού Φατίχ Τερίμ στον πάγκο, παραμένει φυσικά η κορυφαία της. Τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή για τους Τούρκους, στα δύο προηγούμενα Euro σταμάτησαν στους ομίλους.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Διαθέτει μια αρκετά δυνατή ομάδα που πλέον συμμετέχει σταθερά σε Euro. Επιπλέον, το μέλλον φαίνεται ευοίωνο μιας και οι Τούρκοι έχουν δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα κάτω των 20 ετών αυτή τη στιγμή, με τους Αρντά Γκιουλέρ και Κενάν Γιλντίζ να κερδίζουν τις εντυπώσεις φέτος σε Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους αντίστοιχα.

Προβληματίζει το ότι: Η Τουρκία σχεδόν πάντα πηγαίνει με προσδοκίες στις μεγάλες διοργανώσεις αλλά σπάνια καταφέρνει κάτι αξιοσημείωτο, με φωτεινές εξαιρέσεις την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2002 και τους ημιτελικούς στο Euro 2008. Από τότε πολύ λίγα πράγματα.

 

ΤΣΕΧΙΑ

Ιστορικά σε Euro: Ως Τσεχοσλοβακία έχει φυσικά το θρίαμβο του 1976 με το πέναλτι του Πανένκα, ως Τσεχία θα θυμάται πάντα το “χρυσό” γκολ του Μπίρχοφ στον τελικό του Euro 1996 που της στέρησε το τρόπαιο και το “ασημένιο” γκολ του Δέλλα στον ημιτελικό του 2004 που της στοίχησε άλλη μια παρουσία σε τελικό. Από τότε, οι προημιτελικοί είναι το ταβάνι της.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Έχει παίκτες “ψημένους” στα μεγάλα ματς, όπως το δίδυμο της Γουέστ Χαμ Σούτσεκ και Τσούφαλ, ο νταμπλούχος Γερμανίας με τη Λεβερκούζεν Σικ που στο προηγούμενο Euro είχε βάλει και ένα καταπληκτικό γκολ, ενώ υπάρχει και ο ανερχόμενος Χλόζεκ, συμπαίκτης του Σικ στις “ασπιρίνες”.

Προβληματίζει το ότι: Το υλικό της δε φαίνεται να είναι τόσο δυνατό ώστε να ελπίζει σε μία αξιοσημείωτη πορεία, παρ' όλα αυτά από τον όμιλο σίγουρα έχει δυνατότητες να προκριθεί.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ

Ιστορικά σε Euro: Η πρόκριση επί της Ελλάδος στα πέναλτι στον τελικό των πλέι οφ του Nations League ήταν μια μεγάλη αποτυχία για την εθνική μας και μια ιστορική στιγμή για τη Γεωργία, αφού αυτή θα είναι η πρώτη της συμμετοχή σε ένα μεγάλο ραντεβού.

Μπορεί να πάει μακριά γιατί: Είναι ήδη επιτυχημένη και μόνο με την παρουσία της στο Euro, επομένως θα παίξει απαλλαγμένη από το οποιοδήποτε άγχος. Επίσης, διαθέτει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα στο πρόσωπο του Μαμαρντασβίλι, καθώς φυσικά και το “μικρό μάγο” της Νάπολι, Κβαρατσκέλια.

Προβληματίζει το ότι: Δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις και φυσικά ούτε την ποιότητα ως σύνολο να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις, τουλάχιστον στα χαρτιά.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω