Το Euro των μεγάλων αποδείξεων

2016-06-10 18:40

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι ο Βίκτορ Κασάι να σφυρίξει το εναρκτήριο λάκτισμα του Euro 2016, στο παιχνίδι της πρεμιέρας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρουμανία, δίνοντας έτσι το έναυσμα για να ξεκινήσει το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο περίμεναν με μεγάλη προσμονή την έναρξη της διοργάνωσης, με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες να δίνουν το παρόν στα γήπεδα της Γαλλίας και μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη να ετοιμάζονται να λάμψουν στο μεγάλο ραντεβού.

Πολύ καιρό πριν πλησιάσουμε στην έναρξη του φετινού Euro, γνωρίζαμε ότι στα γαλλικά γήπεδα θα παρακολουθήσουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή διοργάνωση. Και πως αλλιώς άλλωστε, αφού για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε αυτήν 24 ομάδες, οκτώ περισσότερες από τις προηγούμενες διοργανώσεις, με την καινοτομία αυτή να δίνει την ευκαιρία σε αρκετές μικρότερης δυναμικότητας χώρες να καταγράψουν την παρθενική τους εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οξύμωρο σίγουρα είναι το γεγονός πως παρά την αύξηση των συμμετεχόντων, υπάρχουν και τρανταχτές απουσίες, όπως η αποκαρδιωτική στα προκριματικά εθνική μας ομάδα, πρωταθλήτρια το 2004 φυσικά, η Ολλανδία, νικήτρια το 1988 αλλά και η κυπελλούχος του 1992, Δανία. Τα μεγάλα φαβορί όμως είναι εδώ και μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες που διψούν για διάκριση, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται.

Οι οικοδεσπότες Γάλλοι είναι σίγουρα ένα από τα μεγάλα φαβορί αυτού του Euro, κι ας μην αποδέχονται οι ίδιοι αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η ποιότητά τους άλλωστε είναι τέτοια που ανάγκασε τον τεχνικό των “τρικολόρ”, Ντιντιέ Ντεσάν, να αποκλείσει από την 23μελή αποστολή της Γαλλίας ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από εξαιρετικές εμφανίσεις στους συλλόγους τους. Κι αν η απουσία του Μπενζεμά ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη μετά την εμπλοκή του φορ της Ρεάλ Μαδρίτης στην περιβόητη πλέον υπόθεση εκβιασμού του Βαλμπουενά, ο αποκλεισμός του αρχι-σκόρερ της Σεβίλλης φέτος Γκαμεϊρό, του αναγεννημένου στη Νις Μπεν Αρφά αλλά και του γκολτζή της Λιόν Λακαζέτ, προκάλεσαν αν μη τι άλλο αίσθηση. Ο εκλέκτορας της Γαλλίας είχε επιπροσθέτως να αντιμετωπίσει και την... επιδημία στους τραυματισμούς των κεντρικών αμυντικών (Βαράν, Ματιέ, Λαπόρτ), όμως ακόμη κι έτσι οι “πετεινοί” θα κατεβάσουν στο Euro μία ομάδα που φαντάζει πλήρης σε όλες τις θέσεις, και πολύ περισσότερο από τη μέση και μπροστά. Με τη σιγουριά που προσδίδει ο Γιορίς κάτω από την εστία, την παρουσία του κορυφαίου ίσως ποδοσφαιριστή σε αυτήν την ηλικία, Πολ Πογκμπά, στο κέντρο και τις επιλογές παικτών όπως ο Γκριεζμάν και ο Ζιρού στην επίθεση, η Γαλλία, με τη συμπαράσταση και του κόσμου της, θα προσπαθήσει να πετύχει ό, τι πέτυχε και τις δύο τελευταίες φορές που φιλοξένησε μεγάλη διοργάνωση (Euro 1984, Μουντιάλ 1998). Να κατακτήσει το τρόπαιο.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία θέλει σε αυτό το Euro να επιβεβαιώσει την ταμπέλα του μεγάλου φαβορί που τις έχουν δώσει και να γίνει η τρίτη ομάδα που θα καταφέρει να κατακτήσει μετά την κορυφή του κόσμου και αυτήν της Ευρώπης, μετά τη Γαλλία (1998, 2000) και την Ισπανία (2010, 2012). Τα “πάντσερ”, που μαζί με τους Ισπανούς είναι οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης με τρεις κατακτήσεις, θα βασιστούν και σε αυτή τη διοργάνωση στο κυριαρχικό ποδόσφαιρο που παίζουν και στην εξαιρετική μεσαία τους γραμμή που θα απαρτίζεται από παίκτες όπως ο Οζίλ, ο Κρόος, ο Κεντίρα, ο Μίλερ ή ο Γκέτσε, ενώ ο κατά πολλούς κορυφαίος γκολίπερ στον κόσμο, Μανουέλ Νόιερ, θα είναι φύλακας-άγγελος στα γκολπόστ. Η έλλειψη παικτών μεγάλης κλάσης στα πλάγια της άμυνας προβληματίζει, ενώ ο Μάριο Γκόμες είναι ο μόνος καθαρόαιμος σέντερ φορ του ρόστερ, με τον Γιοακίμ Λεβ πάντως να προσανατολίζεται σε χρησιμοποίηση ενός παίκτη ως “ψευτοεννιάρι” στην επίθεση, ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Μίλερ και Γκέτσε.

Από κοντά και η ανανεωμένη Ισπανία, η οποία μπαίνει σε αυτή τη διοργάνωση ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, φτάνοντας σε τρίτη σερί κατάκτηση. Για μία τετραετία (2008-2012), οι Ισπανοί αποτελούσαν την κορυφαία εθνική ομάδα στον κόσμο κατακτώντας τα πάντα στο διάβα τους, όμως το προ διετίας κάζο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με τον αποκλεισμό στη φάση των ομίλων έκανε πολλούς να μιλήσουν για τέλος εποχής. Οι “φούριας ρόχας”, όμως, θέλουν να αποδείξουν πως παραμένουν τα “αφεντικά” στην Ευρώπη. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε προχώρησε σε μερική ανανέωση της ομάδας εν όψει αυτού του Euro και παρότι και αυτός ξένισε με κάποιες επιλογές του (άφησε εκτός Ίσκο, Μάτα, Σαούλ, Καθόρλα, Βιτόλο, Ντιέγκο Κόστα, Αλκάθερ), η Ισπανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης και μπορεί να φτάσει ξανά ψηλά. Στην εστία το δίλημμα Κασίγιας-Ντε Χέα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, με τον δεύτερο πάντως να έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι βασικός, στα μετόπισθεν οι Ράμος και Πικέ προσφέρουν ασφάλεια και οι Χουάνφραν (ή Μπεγιερίν) και Ζόρντι Άλμπα υπόσχονται επικίνδυνες προωθήσεις, στη μεσαία γραμμή υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν (Ινιέστα, Σίλβα, Φάμπρεγας, Τιάγκο), ενώ ο Άλβαρο Μοράτα θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση.

Η φιναλίστ του προηγούμενου Euro, Ιταλία, μπορεί να κατεβαίνει στη φετινή διοργάνωση με ένα ρόστερ που κατά γενική ομολογία δεν έχει τη λάμψη άλλων ετών, ιδιαίτερα από τη μέση και μπροστά, όμως η “σκουάντρα ατζούρα” είναι μία παραδοσιακή δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και κανείς δε μπορεί να την ξεγράψει. Οι τραυματισμοί των Βεράτι και Μαρκίζιο ήρθαν να δώσουν ένα ισχυρό πλήγμα στο κέντρο της ομάδας του Αντόνιο Κόντε, ο οποίος, λίγο πριν συνεχίσει την καριέρα του στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, θα βασιστεί στο αγαπημένο του 3-5-2 και στη σιγουριά που θα προσφέρουν στα μετόπισθεν οι αμυντικοί της Γιουβέντους (Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι) και φυσικά ο τεράστιος Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Απο κει και πέρα, οι επιλογές που έχουν οι “ατζούρι” μεσοεπιθετικά δε μπορούμε να πούμε πως εντυπωσιάζουν ακριβώς, όμως σίγουρα συνθέτουν ένα αξιόλογο σύνολο που θα ψάξει σε κάθε παιχνίδι τη διάκριση από το πρωτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, για μια Ιταλία η οποία έχει κατακτήσει μόλις μία φορά το τρόπαιο, κι αυτή το μακρινό 1968.

Συνήθως πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση η εθνική Αγγλίας χαρακτηρίζεται από όλους ως μία ομάδα που ξεκινάει με μεγάλους στόχους και στη συνέχεια αποχαιρετά νωρίς. Σε αυτό το τουρνουά όμως, τα “λιοντάρια” έχουν όλα τα φόντα να αποτελέσουν τη μεγάλη έκπληξη. Ανανεωμένη και βασισμένη σε νεαρούς, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που προέρχονται σχεδόν άπαντες από μία εξαιρετική χρονιά στην Premier League, η Αγγλία θα ξεκινήσει αυτή τη φορά με το κεφάλι χαμηλά, όμως η αισιοδοξία για μία επιτυχημένη πορεία είναι διάχυτη. Ο Ρόι Χότζον έχει την τύχη να διαθέτει ένα ρόστερ με πολλές και ποιοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις ενώ η επιθετική γραμμή, με τους δύο πρώτους σκόρερ της Premier League, Χάρι Κέιν και Τζέιμι Βάρντι να δεσπόζουν, τον killer όταν δεν είναι τραυματίας Στάριτζ και την αποκάλυψη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέτος που ακούει στο όνομα Ράσφορντ, μοιάζει να είναι η κορυφαία της διοργάνωσης. Αν και ο ηγέτης αυτής της ομάδας, Γούειν Ρούνεϊ, καταφέρει να βρει τον ρόλο του σε αυτήν την ομάδα (είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως οργανωτής πίσω από τους επιθετικούς και υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν αξίζει να βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα καθώς δεν προέρχεται και από την καλύτερή του χρονιά), οι Άγγλοι θα έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν μακριά.

Η πορεία της Πορτογαλίας θα εξαρτηθεί για ακόμη μία φορά σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο απόλυτος σταρ της διοργάνωσης, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ ταλαιπωρείται το τελευταίο δίμηνο από τραυματισμό και ακολουθεί όλον αυτόν τον καιρό συντηρητικά προγράμματα, και αν βρει τη γνωστή του φόρμα τότε οι Ίβηρες, που έχουν μετατραπεί σε μία άκρως συμπαγής ομάδα υπό τις οδηγίες του πρώην ομοσπονδιακού μας τεχνικού, Φερνάντο Σάντος, μπορούν να ρίξουν κλεφτιές ματιές ακόμη και στο τρόπαιο. Ο “CR7” θα είναι πλαισιωμένος με ένα κράμα έμπειρων (Πέπε, Μπρούνο Άλβες, Μουτίνιο, Νάνι, Κουαρέσμα) και νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών (Γκερέιρο, Ντανίλο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Ρενάτο Σάντσες, Αντρέ Γκόμες, Ράφα Σίλβα) και οι Πορτογάλοι θέλουν σε αυτό το Euro να εξιλεωθούν για την αποτυχία στη Βραζιλία και να γίνουν πρωταγωνιστές.

Στις μεγάλες δυνάμεις μπορεί να συμπεριληφθεί φυσικά και το Βέλγιο, με την εξαιρετική φουρνιά που έχουν βγάλει οι “κόκκινοι διάβολοι” τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της, και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η ομάδα του Μαρκ Βίλμοτς μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, κάτι που και οι ίδιοι οι Βέλγοι πιστεύουν. Άλλωστε, δύο χρόνια πριν στη Βραζιλία μας έδειξαν τις δυνατότητές τους με πορεία ως τα προημιτελικά και σε αυτό το Euro, διαθέτοντας μία ομάδα με μεγάλους σταρ και πολλές λύσεις, πιστεύουν πως ίσως ήρθε η σειρά τους. Μοναδικά ερωτηματικά η αμυντική συμπεριφορά (δεν υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις στα μπακ) και η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί το βαρόμετρο αυτής της ομάδας, ο Εντέν Αζάρ, ο οποίος προέρχεται από μία απογοητευτική χρονιά με την Τσέλσι.

Εκτός φυσικά από τα μεγάλα φαβορί, σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση αναμένεται να παίξουν ομάδες όπως η πάντα υπολογίσιμη Ελβετία, η αλλαγμένη Τουρκία ξανά με τον “αυτοκράτορα” Φατίχ Τερίμ στον πάγκο της, η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, η Κροατία που διαθέτει μία εξαιρετική γενιά ποδοσφαιριστών και στοχεύει πολύ ψηλά, η Σουηδία με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην τελευταία του διεθνή διοργάνωση και με τους “δικούς μας” Μπεργκ και Ντουρμάζ στη σύνθεσή της αλλά και η εντυπωσιακή στα προκριματικά Αυστρία. Μεγάλα ερωτηματικά σε αυτό το Euro θα είναι οι Ρουμάνοι, χωρίς τη μεγάλη προσωπικότητα στην ομάδα τους, η “γερασμένη” Ρωσία, η Ουκρανία που ψάχνει ακόμη να βρει ταυτότητα στη μετά-Σεφτσένκο εποχή, οι Τσέχοι με ηγέτες τους “μπαρουτοκαπνισμένους” Τσεχ και Ροζίτσκι, οι ακούραστοι εργάτες Ιρλανδοί αλλά και η Ουγγαρία, που επιστρέφει σε Euro μετά από 30 χρόνια αλλά η ομάδα της δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που θαύμασαν οι παλαιότερες γενιές.

Όσο για τις πρωτάρες της διοργάνωσης; Κι αυτές θα βάλουν τα δυνατά τους για να αποτελέσουν τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά. Η ορμώμενη από τα εκπληκτικά αποτελέσματα που έφερε στα προκριματικά Αλβανία, η Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ, η Σλοβακία του Μάρεκ Χάμσικ και του άσου του ΠΑΟΚ, Ρόμπερτ Μακ, η Βόρειος Ιρλανδία που έκανε περίπατο στον προκριματικό όμιλο της Ελλάδας και φυσικά η Ισλανδία των 300.000 κατοίκων, του πρώην άσου του Ολυμπιακού, Άλφρεντ Φινμπόγκασον και του “γερόλυκου” Έιντουρ Γκούντγιονσεν, όλες έχουν τα φόντα να αποτελέσουν ένα υψηλό εμπόδιο για όποιον τις υποτιμήσει.

Λίγες ώρες πριν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική γιορτή σε επίπεδο εθνικών ομάδων ξεκινήσει, δυστυχώς την επικαιρότητα δεν απασχολούν αποκλειστικά ειδήσεις που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Η σκιά του φόβου για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια πέφτει βαριά πάνω από αυτή τη διοργάνωση, ειδικά μετά και τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη, με τα μέτρα ασφαλείας να έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις να είναι υπεράριθμες. Σα να μην έφτανε αυτό, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία τον τελευταίο καιρό αναμένεται να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο που θα ταξιδέψει για να δει το Euro από κοντά σε περίπτωση που συνεχιστούν. Ευχή όλων μας είναι κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του τουρνουά να μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο και να απολάυσουμε μία συναρπαστική διοργάνωση. Το ταξίδι ξεκινά!

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω