Το φαινόμενο Τζουντ Μπέλινγχαμ

2023-10-30 16:14

 

Το πρώτο “clasico” της φετινής χρονιάς, η πρώτη κόντρα μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, είχε έναν και μόνο πρωταγωνιστή και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τζουντ Μπέλινγχαμ, τον... μόνιμο δηλαδή πρωταγωνιστή των “μερένχες” στα φετινά παιχνίδια. Με μια προσωπική του ενέργεια, ένα εντυπωσιακό σουτ εκτός περιοχής, ισοφάρισε αρχικά για την ομάδα του και στη συνέχεια, με γκολ στο φινάλε μέσα από τη μικρή περιοχή, της έδωσε και τη νίκη, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα ενός αγώνα που έγερνε ξεκάθαρα προς τη μεριά της Μπαρτσελόνα για πάνω από 65 λεπτά. Με τα δύο αυτά τέρματα έφτασε τα 10 στο πρωτάθλημα και τα 13 σε όλες τις διοργανώσεις σε ισάριθμες συμμετοχές. Ο νεαρός Άγγλος μέσος, μόλις στα 20 του χρόνια, δε θα μπορούσε να γίνει πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της Ρεάλ.

 

Έχουμε και λέμε. Γκολ στο ντεμπούτο του με τη “βασίλισσα”, στην πρεμιέρα της Ρεάλ στο ισπανικό πρωτάθλημα κόντρα στη Μπιλμπάο. Δυο γκολ και μια ασίστ με την Αλμερία, ένα τέρμα με τη Θέλτα, ένα με τη Χετάφε, άλλο ένα με την Ουνιόν Βερολίνου στην πρεμιέρα του Champions League, γκολ και ασίστ με τη Ζιρόνα, γκολ και ασίστ με τη Νάπολι, δυο τέρματα με την Οσασούνα, άλλο ένα με τη Μπράγκα, δύο με τη Μπαρτσελόνα. Και τα περισσότερα από αυτά υπήρξαν άκρως σημαντικά. Με την Αλμερία γυρίζει το ματς υπέρ της Ρεάλ, με τη Θέλτα βάζει το μοναδικό γκολ της νίκης, με τη Νάπολι ανατρέπει το 1-0 με ασίστ για Βινίσιους και δικό του τέρμα, με Οσασούνα “ξεκλειδώνει” την άμυνα με τα δύο πρώτα γκολ από τα τέσσερα συνολικά της Ρεάλ, με τη Μπαρτσελόνα γυρίζει τούμπα το ματς σκοράροντας δις. Τρία από τα τέρματά του, με Χετάφε, Ουνιόν και “Μπάρτσα”, έρχονται στις καθυστερήσεις για να δώσουν τη νίκη στη “βασίλισσα”. Με όλα αυτά, έχει πάρει κυριολεκτικά από το χέρι την ομάδα και την οδηγεί σε αυτό της το πολύ καλό ξεκίνημα (12 νίκες σε 14 παιχνίδια).

 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Μπέλινγχαμ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο μεταγραφικό παζάρι για τη Ρεάλ. Η διοίκηση των “μερένχες” είχε αποφασίσει πως ο... σταρ του μεταγραφικού παραθύρου για το 2023 θα είναι αυτός, κι ας ήταν εμφανέστατη η ανάγκη για απόκτηση πρωτοκλασάτου φορ μετά την αποχώρηση του Μπενζεμά και η πληρότητα που έμοιαζε ήδη να έχει η Ρεάλ στη μεσαία γραμμή. Έτσι, παρά τη γκρίνια του κόσμου αλλά και την επιθυμία του Αντσελότι, ο Φλορεντίνο Πέρεθ αποφάσισε να μη δαπανήσει χρήματα για την απόκτηση επιθετικού, περιμένοντας από τον Μπέλινγχαμ να τον βγάλει ασπροπρόσωπο. Προφανώς βέβαια κανείς δεν περίμενε πως ο Άγγλος θα σκοράρει με τέτοια συνέπεια γιατί απλούστατα δεν ήταν αυτή η δουλειά του. Με κάποιο τρόπο όμως, η φετινή Ρεάλ έχει καταφέρει να καλύψει για την ώρα το -τεράστιο- κενό στην επίθεση μέσω του Μπέλινγχαμ, με τον πρώην ποδοσφαιριστή της Ντόρτμουντ να έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

 

Στους ρυθμούς του "Hey Jude", της γνωστής επιτυχίας των Beatles που έχει γίνει ήδη σύνθημα στο "Μπερναμπέου", κινούνται οι φίλοι της Ρεάλ που παραμιλούν με τα όσα κάνει ο Μπέλινγχαμ

 

Για χάρη του, ο Αντσελότι αποφάσισε το καλοκαίρι να αλλάξει το σύστημα της ομάδας και να χρησιμοποιήσει ένα τύπου 4-3-1-2 σε ρόμβο, σύστημα που ο ίδιος είχε εφαρμόσει στη μεγάλη Μίλαν τη δεκαετία του 2000. Το “1” στο σύστημα αυτό είναι φυσικά ο Άγγλος, έχοντας ως υποστήριξη από πίσω του τρεις εκ των Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Κρόος, Μόντριτς και Βαλβέρδε (η Ρεάλ έχει τεράστιο βάθος άλλωστε στη μεσαία γραμμή) και μπροστά του τους Βινίσιους και Ροντρίγο, οι οποίοι δεν είναι καθαρόαιμα φορ αλλά η “βασίλισσα” στηρίζεται κυρίως στην ταχύτητά τους για να χτυπά στην αντεπίθεση. Το αρχικό πλάνο ήταν ο Αντσελότι να πάρει πολλά από τη δημιουργική ικανότητα του Μπέλινγχαμ ως ας το πούμε “δεκάρι”, όμως ο 20χρονος άσος κάνει τα πάντα στο γήπεδο.

 

Τον βλέπουμε πολλές φορές να γυρνά πιο πίσω για να οργανώσει παιχνίδι, να κινείται από αριστερά για να προσφέρει περισσότερη κάλυψη σε εκείνη την πλευρά και να συνεργάζεται καλύτερα με τον Βινίσιους, να μαρκάρει και να κλέβει μπάλες, να μοιράζει ασίστ αλλά και να ξέρει πολύ καλά να κινείται σε χώρους σέντερ φορ, όταν τέτοιος στη Ρεάλ φέτος δεν υπάρχει. Το δεύτερο γκολ του με τη Μπαρτσελόνα ή με την Αλμερία έρχεται μετά από μια τέτοια του κίνηση για παράδειγμα. Ακόμη, είναι πολύ έξυπνος στις τοποθετήσεις του μέσα στην περιοχή, βρίσκοντας γκολ μετά από “ριμπάουντ”. Τέτοια είναι τα γκολ του με τη Χετάφε (ξεκινάει κίνηση πριν καν σουτάρει ο Βάσκες και αποκρούσει ο Σόρια) και με την Ουνιόν. Και φυσικά δε μιλάμε για τα γκολ που μπορεί να προσφέρει με την ατομική του ποιότητα, όπως αυτά που έβαλε για παράδειγμα στη Νάπολι, στη Μπράγκα ή στη Βαρκελώνη (το πρώτο).

 

Πέρα από τα γκολ, τις ασίστ και το πόσο καθοριστικός έχει αποδειχθεί για τη Ρεάλ, υπάρχει και κάτι άλλο αξιοθαύμαστο. Και αυτό είναι το ότι στα 20 του μόλις χρόνια, δε μοιάζει να τον έχει επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο το πολύ μεγάλο βάρος αυτής της φανέλας, δείχνοντας τρομερή  ωριμότητα και δίνοντας την εντύπωση πως αγωνίζεται για χρόνια με αυτή. Η θέση του, η εξαιρετική του τεχνική κατάρτιση και το... αρχοντικό του στυλ με τη μπάλα στα πόδια έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες συγκρίσεις με το ίνδαλμά του, τον Ζινεντίν Ζιντάν (πήρε άλλωστε και το νούμερο “5” που φορούσε ο “Ζιζού” στη Ρεάλ), αν και ο ίδιος προς το παρόν έχει νούμερα... Κριστιάνο Ρονάλντο, πραγματοποιώντας το καλύτερο ξεκίνημα παίκτη στους Μαδριλένους μαζί με τον Πορτογάλο το 2009. 

 

Μέχρι πού θα το πάει ο Μπέλινγχαμ; Η λογική λέει πως δε θα μπορεί πάντα να “ξελασπώνει” τη Ρεάλ στο σκοράρισμα και κάποια στιγμή οι “μερένχες” θα πρέπει να βρουν το επόμενο σημείο αναφοράς τους στη γραμμή κρούσης. Μέχρι τότε όμως, ο νεαρός άσος που ετοιμάζεται σήμερα (30/10) να παραλάβει το βραβείο “Golden Boy” στην τελετή της “Χρυσής Μπάλας”, έχει αποδείξει πως μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλούς τομείς και να εξελιχθεί στον επόμενο ηγέτη της “βασίλισσας”. 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω