Το φετινό Champions League μας θυμίζει γιατί αγαπήσαμε το ποδόσφαιρο

2017-03-16 02:52

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το ποδόσφαιρο στις μέρες μας. Κατά γενική ομολογία, το παιχνίδι του σήμερα χαρακτηρίζεται πολλές φορές από τη σκοπιμότητα όταν το διακύβευμα είναι μεγάλο, τις καλά διαβασμένες ομάδες, την έμφαση στην τακτική, την έλλειψη φαντασίας. Στη διάρκεια του Euro της Γαλλίας το περσινό καλοκαίρι, έγινε πολλές φορές λόγος, μετά από κάποια αδιάφορα παιχνίδια από πλευράς θεάματος, για τη μορφή που έχει πάρει πλέον το ποδόσφαιρο, η οποία δεν βρίσκει και πολλούς υποστηρικτές. Και ύστερα ήρθε το φετινό Champions League.

Η φάση των “16” ολοκληρώθηκε χθες βράδυ και μας βρίσκει γεμάτους από καλό ποδόσφαιρο, πλούσιο θέαμα, μεγάλες εκπλήξεις και πολλές συγκινήσεις. Μία φάση που τα είχε όλα. Πανέμορφα γκολ, εκπληκτικά παιχνίδια, φοβερές ανατροπές, απίστευτες αποκρούσεις, χαμένα πέναλτι, διαιτητικές αποφάσεις που προκάλεσαν και άλλα πολλά. Γενικότερα το φετινό Champions League, αν συνυπολογίσουμε και τη φάση των ομίλων όπου και εκεί είχαμε μεγάλα παιχνίδια και πάμπολλα γκολ, είναι για την ώρα γεμάτο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε. Τόσο πολύ γεμάτο, που γίνεται κουβέντα από πολλούς για το αν παρακολουθούμε αυτήν τη στιγμή την κορυφαία διοργάνωση της ιστορίας.

Καταρχάς, ό, τι και να συμβεί από δω και πέρα, η φετινή διοργάνωση έχει ήδη περάσει στην ιστορία, αφού κατά τη διάρκεια αυτής σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανατροπή αποτελέσματος που έγινε ποτέ και αναφερόμαστε φυσικά σε αυτήν που πραγματοποίησε η Μπαρτσελόνα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ποτέ στο παρελθόν καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει να προκριθεί έχοντας χάσει με τέσσερα τέρματα διαφορά στο πρώτο παιχνίδι, όμως οι “μπλαουγκράνα”, το βράδυ της 8ης Μαρτίου, έκαναν το αδιανόητο, βρίσκοντας τον τρόπο όχι απλά να “σβήσουν” το 4-0 με το οποίο είχαν ηττηθεί στο Παρίσι, αλλά να το κάνουν με το τελικό 6-1, βρίσκοντας από το 88' και μετά τα τρία τέρματα που χρειάζονταν αφού δέχθηκαν το γκολ του Καβάνι! Ένα πραγματικό έπος, το οποίο βέβαια σπιλώθηκε από τις διαιτητικές υποδείξεις του Ντενίζ Αϊτεκίν και των βοηθών του, όμως η ιστορία τελικώς έγραψε πως οι Καταλανοί μας χάρισαν τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε διπλά παιχνίδια. Η στιγμή που ο Σέρχι Ρομπέρτο στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα στο 95' της αναμέτρησης θα μείνει αιωνίως χαραγμένη στις μνήμες όσων την έζησαν εκείνη την ώρα, είτε μέσα στο “Καμπ Νου”, είτε από την τηλεόραση.

 

    Ο Σέρχι Ρομπέρτο, δευτερόλεπτα αφότου έχει σκοράρει το γκολ με το οποίο ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας

 

Εκτός όμως από το ζευγάρι Μπάρτσα-Παρί, παρακολουθήσαμε γενικότερα φοβερά πράγματα σε αυτή τη φάση, ίσως την κορυφαία από τότε που οι 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης λύνουν τις διαφορές τους σε νοκ άουτ. Μάντσεστερ Σίτι και Μονακό μας χάρισαν ένα παιχνίδι πραγματικό έργο τέχνης στο “τρελό” 5-3 του “Etihad”, παιχνίδι που είναι και αυτό με τα περισσότερα γκολ στα νοκ άουτ του Champions League. Εκείνο το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου, άλλωστε, ήταν και αυτό με τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία της διοργάνωσης, δεκατέσσερα στο σύνολο, αφού υπήρχε και το 2-4 στο Λεβερκούζεν-Ατλέτικο! Είδαμε επίσης την υπερηχητική Μπάγερν να διαλύει δις την Άρσεναλ με συνολικό σκορ 10-2, τη Λέστερ να συνεχίζει να ζει το δικό της παραμύθι από πέρσι και να γραφει ιστορία περνώντας στα προημιτελικά εις βάρος της Σεβίλλης με τον Σμάιχελ να πιάνει από ένα πέναλτι σε κάθε παιχνίδι, τη Ρεάλ να βρίσκεται και στα δύο παιχνίδια κόντρα στη Νάπολι πίσω στο σκορ και να απαντάει με τρία γκολ, τον Ομπαμεγιάνγκ της Ντόρτμουντ να παίρνει τη δική του προσωπική ρεβάνς με χατ τρικ στον επαναληπτικό κόντρα στη Μπενφίκα και να λυτρώνεται για το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών του πρώτου αγώνα. Μόνο η Γιουβέντους έπαιξε σε χαλαρούς ρυθμούς και όσο χρειαζόταν για να πάρει μια εύκολη πρόκριση από την σαφώς πιο αδύναμη Πόρτο.

    Η Λέστερ συνεχίζει να ζει το όνειρο και ο Κάσπερ Σμάιχελ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό

 

Είδαμε επίσης και μοναδικά γκολ. Στη φετινή φάση των “16” σημειώθηκαν 62 (!) τέρματα σε 16 ματς (περισσότερα από κάθε άλλη φορά) και κάποια από αυτά θα μείνουν πραγματικά αξέχαστα. Ποιός μπορεί άλλωστε να λησμονήσει τη “ζωγραφιά” του Ντι Μαρία απέναντι στη Μπαρτσελόνα στο Παρίσι, το φοβερό γκολ-σήμα κατατεθέν πια του Ρόμπεν στο “Γ” της εστίας του Οσπίνα κόντρα στην Άρσεναλ, το “ξερό” σουτ του Καζεμίρο στο Ρεάλ-Νάπολι, το “ποίημα” του Σαούλ στο Λεβερκούζεν-Ατλέτικο, την εν κινήσει εκτέλεση του Καβάνι στη Βαρκελώνη, το επίσης εν κινήσει απίστευτο πλασέ του Μπαπέ της Μονακό στο Μάντσεστερ, το αψεγάδιαστο απευθείας φάουλ του Νεϊμάρ στην ιστορική βραδιά του 6-1 και πάνω απ' όλα την ασύλλυπτη έμπνευση του Φαλκάο να περάσει τη μπάλα πάνω από τον Καμπαγιέρο στο 5-3 του Σίτι-Μονακό; Και τα απίστευτα αυτά τέρματα ήρθαν να προστεθούν σε μερικά επίσης τρομερά της φάσης των ομίλων, όπως του Γκλικ στο Μονακό-Λεβερκούζεν, του Γκριεζμάν στο Ατλέτικο-Ροστόβ, του Σάντσες στο Άρσεναλ-Λουντογκόρετς, του Ντεμπελέ στο Σέλτικ-Σίτι, του Τσούφι και του Μενιέ στο Βασιλεία-Παρί, του Ντιλέινι στο Κοπεγχάγη-Μπριζ ή του Μπέιλ στο Λέγκια-Ρεάλ. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας κάνει να απολαύσετε και να θυμηθείτε ξανά όλες αυτές τις στιγμές μαγείας.

    Ο Ρανταμέλ Φαλκάο ετοιμάζεται να πετύχει ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης

 

Είναι το φετινό Champions League το κορυφαίο όλων των εποχών; Δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ακόμη, αφού θα πρέπει να δούμε ολοκληρωμένη την εικόνα, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως έχει ήδη όλα τα συστατικά για να αποδειχθεί τέτοιο, έστω κι αν υπάρχουν ηχηρές απουσίες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μίλαν, Ίντερ), με τις περισσότερες από τις οποίες δυστυχώς έχουμε μάθει να ζούμε τα τελευταία χρόνια. Πλέον, βρισκόμαστε στο κατώφλι της οκτάδας και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει από δω και πέρα. Μπορεί να συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό αυτή η “τρελή” φετινή διοργάνωση, μπορεί όμως και να κυριαρχήσει η σκοπιμότητα καθώς πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στον τελικό της 3ης Ιουνίου στο Κάρντιφ. Αν και με ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο, η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Γιουβέντους, η Μονακό και η Λέστερ να περιμένουν την κλήρωση για τις μάχες των προημιτελικών, η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική.

Ό, τι και να γίνει όμως, τα όσα έχουμε παρακολουθήσει ως τώρα είναι η απόδειξη πως το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε, το γεμάτο θέαμα, όμορφα γκολ, μεγάλα παιχνίδια, ανατροπές, έντονες στιγμές και εκπλήξεις, δεν έχει πεθάνει. Ζει κάθε χρόνο μέσα από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ειδικά τη φετινή χρονιά έχει αποθεωθεί.

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω