Το ήσυχο καλοκαίρι και το ρίσκο της Ρεάλ

2016-09-02 18:58

Σε μία μεταγραφική περίοδο όπου για ακόμη μία φορά ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά και έσπασαν πολλά ρεκόρ μεταγραφικών δαπανών, προκάλεσε αν μη τι άλλο μεγάλη εντύπωση το ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε ουσιαστικά αμέτοχη και δίχως πρωταγωνιστικό ρόλο στο πάρε δώσε αυτού του καλοκαιριού.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν ξεκινήσει τη νέα χρονιά με ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με την περσινή. Τα μοναδικά νέα πρόσωπα στη Ρεάλ της σεζόν 2016-17 είναι ο Άλβαρο Μοράτα, ο οποίος επέστρεψε στο κλαμπ μετά από δύο χρόνια στη Γιουβέντους, με τους “μερένχες” να ενεργοποιούν τη ρήτρα επαναγοράς του δίνοντας 30 εκατομμύρια στους “μπιανκονέρι”, και ο Μάρκο Ασένσιο, ο ταλαντούχος 20χρονος μέσος που επέστρεψε από τους δανεισμούς του σε Μαγιόρκα και Εσπανιόλ και κέρδισε μέσω των εξαιρετικών του εμφανίσεων στην καλοκαιρινή προετοιμασία μια θέση στη φετινή ομάδα. Αυτές, μαζί και με κάποιες άλλες όπως οι επιστροφές των επίσης δανεικών Φάμπιο Κοεντράο και Λούκας Σίλβα αλλά και η προώθηση του Μαριάνο στην πρώτη ομάδα, ήταν οι μοναδικές κινήσεις της “βασίλισσας” αυτό το καλοκαίρι, το πιο ήσυχο μεταγραφικά της τελευταίας εικοσαετίας στη Μαδρίτη!

Ο λόγος που φέτος η Ρεάλ δεν προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές ή σε κάποια πολύκροτη μεταγραφή ενός “galactico”, όπως έχει συνηθίσει τους “aficionados” της τα τελευταία χρόνια, έχει ονοματεπώνυμο: Ζινεντίν Ζιντάν. Ο τεχνικός της “βασίλισσας”, ο οποίος είχε την ευκαιρία να κάνει την πρώτη του προετοιμασία με την ομάδα ως πρώτος προπονητής, είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως αυτή η Ρεάλ που ανέβηκε προ λίγων μηνών στην κορυφή της Ευρώπης για ενδέκατη φορά στην ιστορία της είναι μία ομάδα πλήρης και αν πάρει παίκτες θα είναι μόνο για να μπορέσει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και όχι για λόγους εντυπωσιασμού. Μέχρι εδώ ο “Ζιζού” είχε απόλυτο δίκιο. Πολλοί λίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να βρουν χώρο σε αυτή τη Ρεάλ Μαδρίτης και να την ανεβάσουν επίπεδο και ένας από αυτούς είχε γίνει έμμονη ιδέα στο μυαλό του Γάλλου τεχνικού και γι' αυτό άλλωστε είχε ζητήσει την απόκτησή του από τον Φλορεντίνο Πέρεθ: Ο Πολ Πογκμπά.

Δεν είναι μυστικό το ότι ο Ζιντάν έβλεπε στο πρόσωπο του 23χρονου μέσου τον παίκτη που θα κυριαρχούσε στο κέντρο της Ρεάλ τα επόμενα χρόνια και πως τον ήθελε διακαώς στην ομάδα, όμως μετά από ένα σήριαλ αρκετών ημερών, η επιθυμία του δεν έγινε πράξη αφού ο Πογκμπά έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία επιστρέφοντας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από τέσσερα χρόνια στη Γιουβέντους. Κάτι οι τεράστιες απαιτήσεις των πρωταθλητών Ιταλίας, κάτι οι αξιώσεις του ίδιου του Πογκμπά για συμβόλαιο που θα τον έκανε τον δεύτερο ή τρίτο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στη Ρεάλ και φυσικά οι όχι και τόσο καλές σχέσεις του Πέρεθ με τον εκκεντρικό ατζέντη του Γάλλου, Μίνο Ραΐόλα, έβαλαν φρένο στη μετακίνηση του στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Η μεγάλη μεταγραφή δεν έγινε ποτέ και όταν στη συνέχεια η Ρεάλ έστρεψε το ενδιαφέρον της στον Νταβίντ Αλάμπα, έναν ακόμη παίκτη που ο Ζιντάν πίστευε πως θα αλλάξει την ομάδα προς το καλύτερο, βρήκε την πόρτα της Μπάγερν κλειστή.

    Ο Πολ Πογκμπά ήταν ο μεγάλος στόχος για τον Ζινεντίν Ζιντάν αυτό το καλοκαίρι, όμως κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

 

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί κάποια εντυπωσιακή μεταγραφή και από τη στιγμή που δεν αποχώρησε κανείς από τους βασικούς ποδοσφαιριστές, αποφασίστηκε να μη γίνει καμία άλλη κίνηση για ενίσχυση. Με μία πρώτη σκέψη πολλοί θα πουν πως η απόφαση αυτή ήταν ορθή, αφού φαινομενικά το ρόστερ της Ρεάλ είναι πλήρες, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά εύκολα διαπιστώνει κανείς πως υπάρχουν ελλείψεις. Το κενό πίσω από τον Μπενζεμά καλύφθηκε από την επιστροφή του Μοράτα και ο Ασένσιο μπορεί να δώσει έξτρα λύσεις μεσοεπιθετικά παίζοντας και στα πλάγια, όμως η πιο σοβαρή έλλειψη βρίσκεται στη θέση του αμυντικού χαφ, γνωστού και ως “εξαριού”.

Ο Ζιντάν ήταν αυτός που καθιέρωσε τον Κασεμίρο πέρσι στη θέση αυτή μπροστά από τους αμυντικούς, όμως το πρόβλημα είναι πως ο Βραζιλιάνος χαφ είναι ο μοναδικός-μαζί με τον Λούκας Σίλβα που είναι άγνωστο αν θα πάρει ευκαιρίες-σε όλο το ρόστερ που μπορεί να κάνει τη “βρώμικη” αυτή δουλειά. Αν ο Κασεμίρο τραυματιστεί, δεν υπάρχει άλλο καθαρό “εξάρι” στην ομάδα και τότε η Ρεάλ ίσως πληρώσει την επιλογή της να μην κινηθεί για την απόκτηση του Ν' Γκολό Καντέ, ίσως του καλύτερου ποδοσφαιριστή σε αυτή τη θέση, ο οποίος χάθηκε ενόσω οι Μαδριλένοι ασχολούνταν με τον Πογκμπά και μεταπήδησε στην Τσέλσι έναντι μόλις-για τα δεδομένα της εποχής-35 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη, το κενό που υπήρχε από πέρσι πίσω από τον Μαρσέλο στη θέση του αριστερού μπακ, δεν καλύφθηκε από κάποια νέα προσθήκη αλλά με την επιστροφή του Φάμπιο Κοεντράο από τον δανεισμό του στη Μονακό, με τον Πορτογάλο να είναι τραυματίας χωρίς κανείς να γνωρίζει με σιγουριά πότε και σε τι κατάσταση θα επιστρέψει.

Για τις υπόλοιπες θέσεις δε χωρά αμφιβολία πως ο “Ζιζού” διαθέτει πληθώρα επιλογών, πόσο μάλλον από τη στιγμή που παρέμειναν στην ομάδα και οι Ίσκο και Χάμες, σε μια Ρεάλ η οποία βασίζεται φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και στα δικά της παιδιά (Κασίγια, Καρβαχάλ, Νάτσο, Ασένσιο, Βάσκες, Μοράτα, Μαριάνο). Ασφαλώς και η επιλογή των “μερένχες” να μην κινηθούν για εναλλακτικές σε κάποιες θέσεις που είχαν ανάγκη ενέχει κάποιο ρίσκο, όμως στη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα φανεί αν όντως θα το πληρώσουν αυτό το ρίσκο ή αν θα πετύχουν με την ίδια ομάδα δικαιώνοντας τον Ζιντάν.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω