Το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στη σέντρα

2025-06-11 15:54


 

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιστορικό όσον αφορά το διασυλλογικό ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά θα διεξαχθεί το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Μία διοργάνωση με ολοκαίνουριο format αλλά και διευρημένη, αφού 32 ομάδες από όλο τον κόσμο θα πάρουν μέρος σε αυτή και θα παλέψουν για τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα γήπεδα των ΗΠΑ από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου. Η νέα αυτή έκδοση του τουρνουά θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, στα πρότυπα του Μουντιάλ, ερχόμενη να αυξήσει το ενδιαφέρον σε ένα καλοκαίρι που άλλωστε δεν υπάρχει κάποιο σπουδαίο γεγονός όσον αφορά τις εθνικές ομάδες. Πάμε να δούμε ορισμένα χρήσιμα πράγματα για το νέο FIFA Club World Cup.

 

Συμμετέχουσες ομάδες και πώς πήραν το εισιτήριο

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο τουρνουά είναι 32. Η Ευρώπη και η UEFA έχουν τις περισσότερες θέσεις και στέλνουν 12 ομάδες, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες, 6 είναι από τη Λατινική Αμερική (CONMEBOL), 4 από την Ασία (AFC), 4 από την Αφρική (CAF), 4 από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (CONCACAF), 1 από την Ωκεανία (OFC) και υπάρχει και μια ομάδα που πήρε ειδική πρόσκληση.

Οι ομάδες που πήραν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων φυσικά δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Ο γενικός κανόνας θέλει να προκρίνονται στο τουρνουά οι ομάδες που κατέκτησαν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κάθε ηπείρου την προηγούμενη τετραετία (2020-2024), ενώ κάποιες ομάδες προκρίθηκαν βάσει της θέσης τους στο ranking της τετραετίας. Έτσι λοιπόν, στην παρθενική αυτή διοργάνωση θα δούμε:

Από Ευρώπη

Ρεάλ Μαδρίτης-Ισπανία (νικήτρια του Champions League το 2022 και το 2024)

Τσέλσι-Αγγλία (νικήτρια του Champions League το 2021)

Μάντσεστερ Σίτι-Αγγλία (νικήτρια του Champions League το 2023)

Μπάγερν Μονάχου-Γερμανία (πρώτη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Παρί Σεν Ζερμέν-Γαλλία (δεύτερη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Μπορούσια Ντόρτμουντ-Γερμανία (τρίτη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Ίντερ-Ιταλία (τέταρτη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Πόρτο-Πορτογαλία (πέμπτη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Ατλέτικο Μαδρίτης-Ισπανία (έκτη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Μπενφίκα-Πορτογαλία (έβδομη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Γιουβέντους-Ιταλία (όγδοη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ-Αυστρία (ένατη επιλαχούσα στο ranking της UEFA)

Από Λατινική Αμερική

Παλμέιρας-Βραζιλία (νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2021)

Φλαμένγκο-Βραζιλία ( νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2022)

Φλουμινένσε-Βραζιλία ( νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2023)

Μποταφόγκο-Βραζιλία ( νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2024)

Ρίβερ Πλέιτ-Αργεντινή (πρώτη επιλαχούσα στο ranking της CONMEBOL)

Μπόκα Τζούνιορς-Αργεντινή (δεύτερη επιλαχούσα στο ranking της CONMEBOL)

Από Βόρεια Αμερική

Μοντερέι-Μεξικό (νικήτρια του CONCACAF Champions League το 2021)

Σιάτλ Σάουντερς-ΗΠΑ (νικήτρια του CONCACAF Champions League το 2022)

Πατσούκα-Μεξικό (νικήτρια του CONCACAF Champions League το 2024)

Λος Άντζελες FC-ΗΠΑ (αντικατέστησε τη Λεόν που αποκλείστηκε λόγω συνιδιοκτησίας με την Πατσούκα)

Από Αφρική

Αλ Αχλί-Αίγυπτος (νικήτρια του CAF Champions League το 2021, το 2023 και το 2024)

Ουιντάντ-Μαρόκο (νικήτρια του CAF Champions League το 2022)

Εσπεράνς-Τυνησία (πρώτη επιλαχούσα στο ranking της CAF)

Μαμέλοντι Σαντάουνς-Νότια Αφρική (δεύτερη επιλαχούσα στο ranking της CAF)

Από Ασία

Αλ-Χιλάλ-Σαουδική Αραβία (νικήτρια του AFC Champions League το 2021)

Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς-Ιαπωνία (νικήτρια του AFC Champions League το 2022)

Αλ Αΐν-ΗΑΕ (νικήτρια του AFC Champions League το 2024)

Ουλσάν-Νότια Κορέα (πρώτη επιλαχούσα στο ranking της AFC)

Από Ωκεανία

Όκλαντ Σίτι-Νέα Ζηλανδία (η νικήτρια του OFC Champions League με το υψηλότερο ranking μέσα στην τετραετία)

Ειδικό εισιτήριο διοργανώτριας

Ίντερ Μαϊάμι-ΗΠΑ (νικήτρια του MLS Supporter's Shield)

 

Έτσι λοιπόν διαμορφώνεται ο χάρτης των ομάδων και βλέπουμε πως πολύ μεγάλοι σύλλογοι ετοιμάζονται να διαγωνιστούν για να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου. Εκτός από σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες, υπάρχουν οι δύο θρύλοι του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, Ρίβερ και Μπόκα, οι μεγάλες βραζιλιάνικες δυνάμεις, Παλμέιρας, Φλαμένγκο και Φλουμινένσε, η Ίντερ Μαϊάμι του Λίο Μέσι (κοινό μυστικό πως βρίσκεται στο τουρνουά λόγω του Αργεντινού), η Μοντερέι του Σέρχιο Ράμος, η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αφρικανική ομάδα, η Αλ Αχλί, η Αλ-Χιλάλ με προπονητή τον Σιμόνε Ιντζάγκι και με τους Κανσέλο, Μίτροβιτς και Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς και η LA FC των Γιορίς και Ζιρού που μας υπόσχονται δυνατές αναμετρήσεις.

 

Τρόπος διεξαγωγής

Το σύστημα διεξαγωγής είναι ίδιο με αυτό που ίσχυε ως τώρα στα Παγκόσμια Κύπελλα. Οι 32 ομάδες χωρίστηκαν σε 8 γκρουπ των 4 όπου η κάθε μία θα παίξει από μία φορά με όλες τις υπόλοιπες και οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου περνούν στη φάση των 16. Από κει και πέρα ξεκινούν τα νοκ άουτ με τις ομάδες να γνωρίζουν ήδη τις πιθανές διασταυρώσεις τους και το δρόμο μέχρι τον τελικό του Νιου Τζέρσεϊ.

 

 Οι 8 όμιλοι της διοργάνωσης

 

Πριμ κατάκτησης

Η νέα αυτή διοργάνωση προσφέρει ένα έξτρα -και πολύ σημαντικό- δέλεαρ στις ομάδες, αφού η κατάκτηση του βαρύτιμου, εντυπωσιακού τροπαίου θα προσφέρει στο νικητή περί τα 125 εκατομμύρια δολάρια! Όπως είναι λογικό, αυτό υποχρεώνει όλες τις ομάδες να παρατάξουν στο χορτάρι τους καλύτερους παίκτες τους και να κυνηγήσουν μια διάκριση που πέρα από δόξα θα τονώσει σε τεράστιο βαθμό και τα ταμεία τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να κινηθούν και πιο έντονα στο μεταγραφικό παζάρι.

 

 Το εντυπωσιακό, ολοκαίνουριο τρόπαιο του Μουντιάλ Συλλόγων

 

Μεταγραφές

Για χάρη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, άνοιξε φέτος ένα μικρό μεταγραφικό παράθυρο, πριν από το κανονικό στις αρχές Ιουλίου, από την 1η έως τη 10η Ιουνίου. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο τουρνουά να ενισχυθούν στην προσπάθεια διάκρισής τους στα γήπεδα των ΗΠΑ. Έτσι λοιπόν είδαμε τη Ρεάλ να ανακοινώνει τους Αλεξάντερ-Άρνολντ και Χάουσεν τους οποίους θα έχει στη διοργάνωση (μάλιστα για τον Τρεντ πλήρωσε 10 εκατομμύρια στη Λίβερπουλ ούτως ώστε να μπορεί να αγωνιστεί από τώρα επειδή το συμβόλαιό του τυπικά έληγε στις 30 Ιουνίου) αλλά και να επεκτείνει για λίγες μέρες ακόμα τα συμβόλαια των Μόντριτς και Βάσκες, ενώ μην ξεχνάμε πως εκεί θα κάνει και το προπονητικό ντεμπούτο του με τους “μερένχες” ο Τσάμπι Αλόνσο. Η Μάντσεστερ Σίτι θα έχει τα τρία μεγάλα αποκτήματά της (Ράιντερς, Τσερκί και Αΐτ-Νουρί), η Τσέλσι θα έχει νέο φορ τον Ντέλαπ και προσπάθησε να πάρει Μενιάν και Γκίτενς πριν τη λήξη της προθεσμίας χωρίς όμως επιτυχία, η Μπάγερν θα έχει στην άμυνα τον Τα, η Ίντερ τους Σούσιτς και Λουίς Ενρίκε και νέο προπονητή τον Κίβου, η Πόρτο τον ταλαντούχο Γκάμπρι Βέιγκα που επέστρεψε από την Αραβία, η Ντόρτμουντ τον Τζόουμπ Μπέλινγχαμ.

 

Για το λόγο αυτό επίσης η Μποταφόγκο πήρε τους Χοακίν Κορέα και Αρτούρ Καμπράλ ενισχύοντας την επίθεσή της, η Αλ-Χιλάλ “χτένισε” την ευρωπαϊκή αγορά αλλά δέχθηκε τη μία απόρριψη μετά την άλλη (προσέγγισε χωρίς αποτέλεσμα Μπρούνο Φερνάντες, Τεό Ερναντές και Όσιμεν), ενώ πολλές ομάδες κράτησαν κάποιους παίκτες-κλειδιά με την ελπίδα να πάνε μακριά, όπως η Μπενφίκα που θα έχει τον Καρέρας παρά τις προχωρημένες επαφές του με τη Ρεάλ, η Ντόρτμουντ που απέρριψε τις προτάσεις της Τσέλσι για τον Μπάινο-Γκίτενς, η Γιουβέντους που παράτεινε το δανεισμό του Κολό Μουανί από την Παρί ή η Ρίβερ Πλέιτ που συμφώνησε να πουλήσει το wonderkid Φράνκο Μασταντουόνο στη Ρεάλ αλλά μετά το FIFA Club World Cup.

 

Στο επίκεντρο της κριτικής

Φυσικά η διοργάνωση αυτή έχει συζητηθεί αρκετά και για τους λάθος λόγους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη διεξαγωγή της και τη διαμαρτυρία τους προς τη FIFA, αφού έτσι προστίθενται ακόμη περισσότεροι αγώνες στα ήδη επιβαρυμένα πόδια των ποδοσφαιριστών -κυρίως των ευρωπαϊκών ομάδων- ενώ περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος για διακοπές και ξεκούραση ανάμεσα στις σεζόν. Με τους παίκτες να παίζουν ήδη έναν πολύ μεγάλο αριθμό αγώνων κάθε χρονιά, η διεξαγωγή αυτής της διοργάνωσης ανάμεσα σε Euro/Copa America και Μουντιάλ κάνει ακόμη πιο γεμάτο το καλεντάρι. Έστω ότι δύο ευρωπαϊκές ομάδες φτάνουν ως τον τελικό, τότε θα έχουν υποχρεώσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου και θα πρέπει να ξεκινήσουν προετοιμασία για τη νέα χρονιά εκεί γύρω στις αρχές Αυγούστου. Ως συνήθως βέβαια, το “αυτί” της διοργανώτριας αρχής δεν ιδρώνει, με τη FIFA να διευρύνει το τουρνουά φυσικά αποσκοπώντας σε πολλά περισσότερα έσοδα και μένει πλέον να δούμε εάν το “πείραμα” αυτό αποδειχθεί επιτυχημένο ή θα φέρει ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω
Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode