Το συναρπαστικό πρωτάθλημα της Serie A και ο καυτός Φλεβάρης στην Ιταλία

2016-01-31 12:24

Τη φετινή χρονιά παρακολουθούμε δίχως αμφιβολία ένα από τα ωραιότερα και πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων στην Ιταλία, με πολλές εναλλαγές στην κορυφή και τις πρώτες θέσεις, θεαματικά παιχνίδια, μεγάλους πρωταγωνιστές και με τέσσερις ομάδες να κάνουν αυτή τη στιγμή ρεαλιστικά όνειρα για τον τίτλο. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου η Γιουβέντους της τελευταίας τετραετίας αλλά και η Ίντερ της περιόδου 2006-2010 έδειχναν να μην έχουν αντίπαλο στην κούρσα για το σκουντέτο, φέτος μαζί με τους “μπιανκονέρι” και τους “νερατζούρι” πρωταγωνιστούν και η εκπληκτική Νάπολι με την εξαιρετική Φιορεντίνα, με αμφότερες να στοχεύουν στην κατάκτηση του πρώτου τους πρωταθλήματος μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Η φοβερή Νάπολι απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την κορυφή της Serie A και στον ιταλικό Νότο κάνουν όνειρα ξανά για ένα πρωτάθλημα μετά το 1990 και την εποχή του Μαραντόνα. Με νέο προπονητή τον Μαουρίσιο Σάρι, ο οποίος αντικατέστησε το καλοκαίρι τον Ράφα Μπενίτεθ, οι “παρτενοπέι” μπορεί να μπήκαν νωθρά στο φετινό πρωτάθλημα σημειώνοντας μία ήττα και δύο ισοπαλίες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές, στη συνέχεια όμως πέρασε στην αντεπίθεση. Βγήκε νικήτρια σχεδόν σε όλα τα ντέρμπι του πρώτου γύρου και με 14 νίκες στα επόμενα 18 παιχνίδια και τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν να διανύει ίσως την κορυφαία σεζόν της καριέρας του (21 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια στο πρωτάθλημα), να είναι ο πρώτος σκόρερ σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να ονειρεύεται να γίνει ο δεύτερος Αργεντινός μετά τον μεγάλο Ντιέγκο που θα οδηγήσει τη Νάπολι σε ένα σκουντέτο, στο “Σαν Πάολο” έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως φέτος είναι η χρονιά τους.

    Στα χνάρια του Μαραντόνα, ο Ιγκουαΐν οδηγεί με τα γκολ του τη Νάπολι προς τον τίτλο 

 

Δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Νάπολι και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η μόνιμη πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια, Γιουβέντους. Η μεγάλη “Κυρία” του ιταλικού ποδοσφαίρου, σαφώς επηρεασμένη από τις αποχωρήσεις σημαντικότατων παικτών της τα τελευταία χρόνια όπως οι Πίρλο, Τέβες, Βιντάλ αλλά και τραυματισμούς παικτών-κλειδιά όπως ο Μαρκίζιο, πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες εκκινήσεις στην ιστορία της στο πρωτάθλημα, μετρώντας τέσσερις ήττες και τρεις ισοπαλίες στα πρώτα δέκα παιχνίδια (!), ξεκινώντας μάλιστα με δύο ήττες στα πρώτα δύο ματς για πρώτη φορά στην ιστορία της (0-1 από Ουντινέζε και 2-1 από Ρόμα). Μετά τη μεγάλη νίκη τους όμως στο τοπικό ντέρμπι με την Τορίνο ακριβώς τρεις μήνες πριν, οι “μπιανκονέρι” δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω τους. Έκτοτε τρέχουν ένα εκπληκτικό σερί έντεκα συνεχόμενων νικών στη Serie A και δεκατεσσάρων στην Ιταλία αν συνυπολογίσουμε και τις μεγάλες νίκες επί των Τορίνο, Λάτσιο και Ίντερ για το Κύπελλο, και με μεγάλους πρωταγωνιστές όπως ο Πολ Πογκμπά στη χρονιά των μεγάλων αποδείξεων για αυτόν ή ο Πάουλο Ντιμπάλα που βγάζει μάτια στην πρώτη του σεζόν με τα ασπρόμαυρα (15 γκολ σε 30 ματς), η “Γιούβε” έχει αναρριχηθεί στη βαθμολογία και από κει που άπαντες θεώρησαν σχεδόν βέβαιο πως θα παραδώσει φέτος το στέμμα της, εκείνη στοχεύει στο να συνεχίσει την αυτοκρατορία της κατακτώντας το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

    Με πρωτοστάτες τους Ντιμπάλα και Πογκμπά η Γιουβέντους αντεπιτίθεται και στοχεύει στο πέμπτο σερί σκουντέτο

 

Η Φιορεντίνα του παλιού γνώριμού μας από το πέρασμά του ως παίκτης του Παναθηναϊκού, Πάουλο Σόουζα, είναι αναμφισβήτητα η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, αφού για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, διατηρώντας ακόμη τις ελπίδες της για τον πρώτο τίτλο της μετά το μακρινό 1969. Με τα αποτελέσματα της πολύ καλής δουλειάς του Πορτογάλου προπονητή να φαίνονται από το πρώτο κιόλας διάστημα, οι “βιόλα” είχαν εξαιρετική παρουσία στα περισσότερα παιχνίδια του πρώτου γύρου, έπαιξαν όμορφο ποδόσφαιρο και βρέθηκαν μάλιστα δύο φορές στην κορυφή του πρωταθλήματος. Κάτι “στραβοπατήματα” όμως με ομάδες όπως η Έμπολι και η Σασουόλο αλλά και οι ήττες στα τελευταία μεγάλα ματς από Γιουβέντους, Λάτσιο και Μίλαν απομάκρυναν κάπως τη Φιορεντίνα από την στενή επαφή της με την πρώτη θέση (βρίσκεται στο -6 από τη Νάπολι), όμως η χρονιά έχει δρόμο ακόμη και παρά το γεγονός πως είναι το αουτσάιντερ ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, κανείς δε μπορεί να την ξεγράψει.

    Ο Πάουλο Σόουζα οδηγεί μαεστρικά τη Φιορεντίνα και την έχει κάνει πρωταγωνίστρια στην Ιταλία

 

Τέλος, ισόβαθμη με τη Φιορεντίνα και επίσης έξι πόντους μακριά από την κορυφή βρίσκεται η Ίντερ. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι πραγματοποίησε κάποιες αξιοσημείωτες μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι με στόχο να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Ιταλία (Κοντόγκμπια, Μιράντα, Φελίπε Μέλο, Γιόβετιτς) και έκανε το απόλυτο νικών στα πρώτα πέντε ματς, όμως στα τελευταία παιχνίδια παρουσίασε τα συμπτώματα αστάθειας των προηγούμενων ετών. Αποτελέσματα όπως η εντός έδρας ήττα από τη Λάτσιο και πολύ περισσότερο αυτή από τη Σασουόλο αλλά και οι ισοπαλίες με ομάδες όπως η Αταλάντα και η Κάρπι, απομάκρυναν τους “νερατζούρι” από την κορυφή και μαζί τον ενθουσιασμό για την πορεία πρωταθλητισμού που φαινόταν να κάνει στον πρώτο γύρο η Ίντερ. Όπως και να' χει, οι Μιλανέζοι διαθέτουν την κορυφαία άμυνα του πρωταθλήματος με 14 γκολ παθητικό, αλλά και μία από τις χειρότερες επιθέσεις με 26 τέρματα (έχουν επικρατήσει εννιά φορές με σκορ 1-0), θεωρητικά βρίσκονται ακόμη στο παιχνίδι του τίτλου και τα κρίσιμα ματς του Φεβρουαρίου καθώς και το αποψινό derby della madonnina απέναντι στη Μίλαν θα είναι κομβικά για την πορεία τους στη φετινή Serie A.

    Παρά τα ατυχή τελευταία αποτελέσματα, η Ίντερ του Μαντσίνι θέλει την επιστροφή στην κορυφή

 

Ευρισκόμενοι λοιπόν στα μέσα αυτής της καταπληκτικής σεζόν στην Ιταλία, κανείς δε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την κατάληξή της, το μόνο βέβαιο όμως είναι πως ο Φλεβάρης που έρχεται είναι γεμάτος ντέρμπι για τη Serie A και αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος των τελευταίων ετών. Αναλυτικά:

23η αγωνιστική: Το μοναδικό μεγάλο παιχνίδι που περιλαμβάνει αυτή η αγωνιστική είναι η δοκιμασία της πρωτοπόρου Νάπολι στο “Ολίμπικο” απέναντι στη Λάτσιο. Οι “λατσιάλι” διανύουν μία πολύ μέτρια σεζόν, όμως εσχάτως παρουσιάζουν πολύ καλό πρόσωπο στα μεγάλα ματς και η κόντρα τους με τη Νάπολι θα είναι ένα καθοριστικό τεστ για τους “παρτενοπέι” στο δρόμο τους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

25η αγωνιστική: Το θερμόμετρο θα ανέβει επικίνδυνα το Σαββατοκύριακο του... Αγίου Βαλεντίνου στην Ιταλία, αφού τα παιχνίδια Φιορεντίνα-Ίντερ (ισόβαθμες αυτή τη στιγμή) και φυσικά το μεγάλο Γιουβέντους-Νάπολι θα κρίνουν πολλά στη μάχη των πρώτων θέσεων. Ειδικότερα η μονομαχία στο “Juventus Stadium” ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδειχθεί και αποφασιστική για το ποιός θα πανηγυρίσει στο τέλος την κατάκτηση του σκουντέτο.

26η αγωνιστική: Άλλη μία μεγάλη δοκιμασία για την επίδοξη πρωταθλήτρια Νάπολι περιμένει την 26η αγωνιστική, αφού η ομάδα του Σάρι υποδέχεται τη Μίλαν στο “Σαν Πάολο”. Οι “ροσονέρι” βρίσκονται μακριά από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος όμως δεν παύουν να αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο που η Νάπολι θα πρέπει να περάσει για να συνεχίσει τον δρόμο της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

27η αγωνιστική: Οι ομάδες της πρώτης τετράδας θα μονομαχήσουν ξανά δύο αγωνιστικές μετά, με άλλη όμως σύνθεση. Η Νάπολι θα συνεχίσει τον “καυτό” Φλεβάρη της πηγαίνοντας στο “Αρτέμιο Φράνκι” να παίξει με τη Φιορεντίνα, η οποία θα κληθεί σε ένα ακόμη εντός έδρας μεγάλο ματς να αποδείξει ότι φέτος πάει για μεγάλα πράγματα, ενώ η Γιουβέντους θα υποδεχθεί την Ίντερ, με το derby d' Italia να αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον μετά από αρκετά χρόνια, εφόσον οι “νερατζούρι” βρίσκονται ακόμη στο κόλπο του τίτλου.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω