Τσέλσι-Μπαρτσελόνα: Μια κόντρα που ξυπνάει μνήμες

2017-12-12 17:57

Η κλήρωση για τη φάση των “16” του φετινού Champions League ανέδειξε πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια και μερικά σπουδαία παιχνίδια, όπως το Ρεάλ-Παρί και το Τσέλσι-Μπαρτσελόνα. Κανένα άλλο ζευγάρι όμως δεν έχει τόσο μεγάλη προϊστορία και τόσες πολλές ιστορίες από το παρελθόν να διηγηθεί, όσο αυτό των Λονδρέζων με τους Καταλανούς. Οι δυο τους έχουν αναμετρηθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και οι αναμετρήσεις τους είναι πλέον κλασσικές για το Champions League. Ας δούμε λοιπόν μία μία τις μνήμες που μας ξυπνά η μεταξύ τους κόντρα.


 

Μια επική ανατροπή

Δεκαεφτά χρόνια πριν η Μπαρτσελόνα γράψει ιστορία, ανατρέποντας το εις βάρος της 4-0 με το περσινό 6-1 κόντρα στην Παρί στους "16", οι Καταλανοί είχαν φτάσει και τότε σε μια σπουδαία ανατροπή. Μπαρτσελόνα και Τσέλσι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα πλαίσια του Champions League τη σεζόν 1999-00, στα προημιτελικά. Στο Λονδίνο, η Τσέλσι προηγήθηκε με 3-0 χάρη σε δύο γκολ του Φλο και ένα του Τζόλα, όμως ο Φίγκο μείωσε σε 3-1 και κράτησε τους “μπλαουγκράνα” στο παιχνίδι της πρόκρισης. Στη ρεβάνς του “Καμπ Νου”, οι φίλοι της “Μπάρτσα” είχαν ετοιμάσει ένα εντυπωσιακό κορεό που έγραφε “2-0”, δηλαδή το σκορ που χρειαζόταν η ομάδα τους για την πρόκριση, με τους Καταλανούς να κάνουν πράξη την επιθυμία τους με γκολ των Ριβάλντο και Φίγκο. Ένα λάθος όμως του τερματοφύλακα Χεσπ επέτρεψε στον Φλο να σκοράρει για την Τσέλσι, με τον Ντάνι να κάνει το 3-1 στο 83'. Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, η Μπαρτσελόνα κέρδισε πέναλτι, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο Ριβάλντο, με τον Βραζιλιάνο όμως να αστοχεί και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, ο μετέπειτα σούπερ σταρ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ πήρε το αίμα του πίσω ευστοχώντας σε νέα εκτέλεση πέναλτι, ο Κλάιφερτ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα για το 5-1 και η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε μία μεγάλη ανατροπή, περνώντας στα ημιτελικά.


 

Οι απειλές στον Φρισκ και το “σβήσιμο του τσιγάρου”

Όταν έφτασε ο καιρός να συναντηθούν εκ νέου, τη σεζόν 2004-05 για τους “16”, είχαν αλλάξει πολλά. Η Τσέλσι είχε αλλάξει πλέον στάτους με τα λεφτά του Αμπράμοβιτς, είχε προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο και είχε ως στόχο την κορυφή τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη. Στο πρώτο ματς του “Καμπ Νου”, οι “μπλε” προηγήθηκαν με αυτογκόλ του Μπελέτι και πήγαν έτσι στο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος, ο Σουηδός διαιτητής Άντερς Φρισκ αποβάλλει με αυστηρή δεύτερη κίτρινη τον Ντρογκμπά, η Τσέλσι μένει με δέκα και η Μπαρτσελόνα ανατρέπει το σκορ με γκολ των Μάξι Λόπες και Ετό. Το παιχνίδι αυτό σημαδεύτηκε από τις σοβαρότατες καταγγελίες του Μουρίνιο πως ο Φρανκ Ράικαρντ μπήκε στα αποδυτήρια των διαιτητών κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτεί ο Φρισκ απειλές και να αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη διαιτησία!

Ο επαναληπτικός μας πρόσφερε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην ιστορία του Champions League. Η Τσέλσι ήταν καταιγιστική στο ξεκίνημα του αγώνα και προηγήθηκε με 3-0 μόλις στο 19', όμως στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ροναλντίνιο. Αρχικά έκανε το 3-1 με πέναλτι και στο 39ο λεπτό πέτυχε ένα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας του και της ιστορίας του Champions League, αφού όντας κλεισμένος από τους αμυντικούς της Τσέλσι βρήκε τον τρόπο με μία ασύλληπτη έμπνευση να σκοράρει εκτός περιοχής. Το γκολ αυτό είναι γνωστό και ως “σβήσιμο του τσιγάρου”, λόγω της κίνησης που έκανε ο “Ρόνι” με το πόδι λίγο πριν σουτάρει. Με αυτόν τον τρόπο οι Καταλανοί είχαν σκορ πρόκρισης, όμως ο Τζον Τέρι έκανε το 4-2 με κεφαλιά στο 76΄ και χάρισε στους Λονδρέζους μία τεράστια πρόκριση.

    Μια στιγμή μαγείας από τον Ροναλντίνιο στο "Στάμφορντ Μπριτζ", από τις πολλές που ήξερε να χαρίζει
 

Η αποβολή του Ντελ Όρνο και τα θέατρα της Βαρκελώνης

Ο Ασιέρ Ντελ Όρνο δεν έκανε κάποια σπουδαία καριέρα στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, το όνομά του μνημονεύεται όμως ακόμη, για αρνητικό λόγο βέβαια, αφού εν πολλοίς έκρινε την τύχη του ζευγαριού Τσέλσι-Μπαρτσελόνα, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν και πάλι στους “16” τη σεζόν 2005-06. Ο Βάσκος αριστερός μπακ είχε επιφορτιστεί με το μαρκάρισμα του 18χρονου τότε Λιονέλ Μέσι , του οποίου το αστέρι είχε αρχίσει να ανατέλλει, και στο 37ο λεπτό του πρώτου ματς στο Λονδίνο έκανε ένα σκληρό μαρκάρισμα επάνω στον Αργεντινό, με αποτέλεσμα να δει απευθείας την κόκκινη κάρτα. Η Τσέλσι, αν και έπαιζε με παίκτη λιγότερο, προηγήθηκε με αυτογκόλ του Μότα, αλλά η ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι και να φύγει με τη νίκη από το “Στάμφορντ Μπριτζ” χάρη σε ένα αυτογκόλ του Τέρι και ένα τέρμα του Ετό. Σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, ο Μουρίνιο κατηγόρησε τον Μέσι για θέατρο στη φάση με τον Ντελ Όρνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η Βαρκελώνη είναι ένα μεγάλο πολιτισμικό κέντρο με μεγάλα θέατρα και αυτό το παιδί το έχει μάθει καλά. Έχει μάθει να δίνει ρεσιτάλ όσο παίζει”.

Στη ρεβάνς, ο Ροναλντίνιο, ο οποίος διένυε τότε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, ταλαιπώρησε αφάνταστα την άμυνα της Τσέλσι, σκόραρε στο 78' και κλείδωσε την πρόκριση, αφού το μόνο που κατάφεραν οι πρωταθλητές Αγγλίας ήταν να ισοφαρίσουν με πέναλτι του Λάμπαρντ στις καθυστερήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι Καταλανοί πήραν την εκδίκησή τους για τον αποκλεισμό της προηγούμενης σεζόν και αργότερα έφτασαν ως την κατάκτηση του τροπαίου στο Παρίσι κόντρα στην Άρσεναλ.


 

Το σκάνδαλο “Όβρεμπο” και η λύτρωση του Ινιέστα

Το 2009 οι δύο σύλλογοι τα είπαν και πάλι στα νοκ άουτ, αυτή τη φορά ένα βήμα πριν τον τελικό της Ρώμης, στα ημιτελικά. Το 0-0 του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη άφηνε τα πάντα ανοικτά και, όπως αναμενόταν, η ρεβάνς στην έδρα των “μπλε” ήταν επεισοδιακή. Η Τσέλσι προηγήθηκε μόλις στο 9' με φανταστικό γκολ του Εσιέν, όμως ο αγώνας στιγματίστηκε από τις αποφάσεις του διαιτητή Όβρεμπο. Οι Λονδρέζοι διαμαρτυρήθηκαν όχι για μία και δύο, αλλά για τέσσερις περιπτώσεις πέναλτι οι οποίες άφησαν ασυγκίνητο τον Νορβηγό ρέφερι. Η Τσέλσι έφτασε μια ανάσα από τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της σε τελικό, αλλά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ινιέστα έπιασε ένα μονοκόμματο σουτ εκτός περιοχής και πέτυχε το γκολ που έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να πανηγυρίζουν και αυτούς της Τσέλσι να πέφτουν όλοι επάνω στον Όβρεμπο και να του εκφράζουν εντονότατα τα παράπονά τους. Την επομένη του αγώνα έγινε γνωστό πως ο Νορβηγός δέχθηκε πολλές απειλές, η Αστυνομία αναγκάστηκε να του αλλάξει ακόμη και ξενοδοχείο και ουσιαστικά φυγαδεύτηκε από την Αγγλία. Σε συνέντευξή του τρία χρόνια μετά από εκείνο τον ημιτελικό, δήλωσε πως εξακολουθούσε να δέχεται απειλές για τη δική του ζωή αλλά και της οικογένειάς του.

    Η διαιτησία του Όβρεμπο σημάδεψε τον ημιτελικό του 2009
 

Το έπος της Τσέλσι στο “Καμπ Νου”

Τρία χρόνια μετά από την τελευταία φορά, οι δυο τους βρέθηκαν και πάλι στα ημιτελικά, για τη διοργάνωση της σεζόν 2011-12. Η Τσέλσι του Ρομπέρτο Ντι Ματέο ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ απέναντι στην εξαιρετική Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, όμως πήρε τη νίκη με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, χάρη σε τέρμα του Ντρογκμπά. Ακόμη κι έτσι, λίγοι έδιναν πιθανότητες στους “μπλε” εν όψει της ρεβάνς του “Καμπ Νου”, ενώ όταν οι “μπλαουγκράνα” προηγήθηκαν με 2-0 με τα γκολ των Μπουσκέτς και Ινιέστα, με την Τσέλσι μάλιστα να έχει μείνει ενδιάμεσα με δέκα λόγω αποβολής του Τέρι, τότε τα πάντα έδειχναν να έχουν κριθεί. Το όμορφο γκολ του Ραμίρες όμως, που έμοιαζε να ήρθε από το πουθενά στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, έδωσε σκορ πρόκρισης στους “μπλε”. Η Μπαρτσελόνα άσκησε ασφυκτική πίεση στο δεύτερο ημίχρονο, όμως το τρίτο γκολ δεν ήρθε ποτέ, αφού ο Μέσι έχασε πέναλτι και είχε και δοκάρι! Σα να μην έφτανε αυτό, ο Φερνάντο Τόρες βγήκε μόνος απέναντι στον Βαλντές στις καθυστερήσεις του αγώνα, σκόραρε για το 2-2 και έστω για ένα βράδυ εξιλεώθηκε για τις κακές εμφανίσεις του από τότε που πήγε στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι. Η πρόκριση των Λονδρέζων και ο τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση σε όλη την Ευρώπη και οι “μπλε” ολοκλήρωσαν το έπος νικώντας στα πέναλτι την οικοδέσποινα Μπάγερν στον τελικό του Μονάχου και κατακτώντας το πρώτο και μοναδικό τους μέχρι σήμερα Champions League, σε μια χρονιά που τους είχαν όλοι ξεγραμμένους.

    Ο πανηγυρισμός του Τόρες μετά το 2-2
 

Οι δυο ομάδες έχουν συναντηθεί επίσης το 1966 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εκθέσεων, παίρνοντας από μία νίκη με 2-0, όμως η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 5-0 στο τρίτο παιχνίδι που έκρινε την πρόκριση. Ακόμη, βρέθηκαν και στον ίδιο όμιλο στο Champions League της σεζόν 2006-07, με την Τσέλσι να νικάει 1-0 στην Αγγλία και το ματς της Βαρκελώνης να έρχεται ισόπαλο με 2-2.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω