Βασίλισσα σε κρίση

2017-10-30 16:05

Η χθεσινή (29/10) ήττα από τη νεοφώτιστη Ζιρόνα με 2-1 για τη δέκατη αγωνιστική της φετινής Πριμέρα Ντιβιζιόν άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης οκτώ ολόκληρους πόντους μακριά από την κορυφή και τη Μπαρτσελόνα, ψαλιδίζοντας αρκετές από τις ελπίδες των “μερένχες” για τον δεύτερο συνεχόμενό τους τίτλο στην Ισπανία. Παράλληλα, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που έχει φανεί σε αρκετά από τα μέχρι τώρα παιχνίδια της ομάδας τη φετινή χρονιά, πως δηλαδή η “βασίλισσα” βρίσκεται εν μέσω μιας μικρής κρίσης η οποία είναι πλέον πολύ πιθανό να της στοιχίσει το πρωτάθλημα, έστω κι αν είναι ακόμη νωρίς.

Οι προηγούμενες δύο σεζόν ήταν ονειρικές για τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μόλις σε ενάμιση χρόνο παρουσίας του Ζινεντίν Ζιντάν στην τεχνική της ηγεσία κατάφερε να πανηγυρίσει μεταξύ άλλων δύο συνεχόμενα Champions League καθώς και τον τίτλο πέρσι στην Ισπανία μετά από πέντε χρόνια. Η ομάδα κατακτούσε σχεδόν ό, τι τρόπαιο εύρισκε μπροστά της, η ομοιογένεια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της, γι' αυτό και για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγιναν σπουδαίες μεταγραφές, όμως φέτος η χρονιά δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν στη Μαδρίτη, παρ' όλο που ξεκίνησε εξαιρετικά, με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού και του ισπανικού Σούπερ Καπ. Πάμε να δούμε τους κυριότερους λόγους της προβληματικής παρουσίας των “μερένχες” στα περισσότερα παιχνίδια φέτος.


 

Επιθετικό πρόβλημα

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο για τη Ρεάλ Μαδρίτης που μας είχε συνηθίσει να “ματώνει” τα αντίπαλα δίχτυα στις προηγούμενες σεζόν, το πρόβλημα στην επίθεση είναι εμφανές φέτος, κυρίως στα παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος. Χαρακτηριστική είναι η “ξηρασία” του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος μπορεί στο Champions League να έχει ήδη πέντε γκολ, στην Πριμέρα όμως διανύει μέχρι στιγμής τη χειρότερη χρονιά του, έχοντας σκοράρει μόνο μία φορά (έχασε βέβαια λόγω τιμωρίας τα πρώτα τέσσερα ματς). Ένα γκολ έχει και ο Μπενζεμά, ο οποίος για άλλη μια φορά βρίσκεται στο στόχαστρο των οπαδών για τις μέτριες εμφανίσεις του και τις πολλές ευκαιρίες που χάνει, ενώ άλλα δύο μετράει και ο τραυματίας στα περισσότερα παιχνίδια Μπέιλ, με το BBC να έχει τη φτωχή συγκομιδή των τεσσάρων γκολ συνολικά στο πρωτάθλημα. Σε αυτόν τον τομέα η Ρεάλ φαίνεται πως πληρώνει δύο πράγματα. Την παραχώρηση του Άλβαρο Μοράτα, με τον Ισπανό φορ να δίνει αρκετές λύσεις στο σκοράρισμα πέρσι (20 γκολ συνολικά) ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο, αλλά και την επιμονή του Ζιντάν να μην αποκτηθεί άλλος επιθετικός το καλοκαίρι.

    Μόλις ένα γκολ σε έξι παιχνίδια πρωταθλήματος για τον Ρονάλντο

 

Θέμα στην άμυνα

Η άμυνα, επίσης, δεν εμπνέει καμία σιγουριά. Η Ρεάλ έχει δεχθεί γκολ σε επτά από τα δέκα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα (και σε δύο από τα τρία στο Champions League), ενώ το ακόμη χειρότερο είναι πως πολλοί αντίπαλοί της σκοράρουν χωρίς να κάνουν πολλές ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα στα παιχνίδια με Λεβάντε, Αλαβές και Χετάφε. Το πρόβλημα αυτό υπήρχε και πέρσι, με τη διαφορά όμως πως τότε οι Μαδριλένοι κατάφερναν να παίρνουν τα περισσότερα παιχνίδια λόγω της επίθεσής τους.

 

Τραυματισμοί

Για ακόμη ένα ξεκίνημα σεζόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει να αντιμετωπίσει πολλούς τραυματισμούς. Ήδη στους πρώτους αυτούς μήνες της χρονιάς έχουν μπει στο ιατρικό δελτίο οι Καρίμ Μπενζεμά, Γκάρεθ Μπέιλ, Τόνι Κρόος, Τεό Ερνάντες, Μαρσέλο, Χεσούς Βαγιέχο, Ματέο Κόβατσιτς, Κέιλορ Νάβας και Ραφαέλ Βαράν, ενώ σα να μην έφταναν όλα αυτά, προέκυψε και το πρόβλημα στην καρδιά του Ντάνι Καρβαχάλ, ο οποίος πάντως ευτυχώς το ξεπέρασε γρήγορα και αναμένεται σιγά σιγά να επιστρέψει στη δράση. Ο Ζιντάν πάντως βρήκε μπροστά του την επιλογή του να μην προχωρήσει το καλοκαίρι στην απόκτηση ενός αναπληρωματικού φορ ή δεξιού οπισθοφύλακα μετά τους τραυματισμούς των Μπενζεμά και Καρβαχάλ. Για την αντικατάσταση του τελευταίου δε, στράφηκε σε λύση από τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ, με τον 18χρονο Ασράφ Χακίμι να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τους μεγάλους και να έχει πάντως θετική παρουσία.

 

Μεγάλο πρόβλημα στο “Μπερναμπέου”

Για άλλες ομάδες η έδρα τους είναι η μεγάλη δυναμή τους, όμως τουλάχιστον για τη φετινή Ρεάλ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι παίκτες του Ζινεντίν Ζιντάν εμφανίζονται νευρικοί σε πολλά παιχνίδια μπροστά στο πάντα απαιτητικό κοινό του “Σαντιάγο Μπερναμπέου”-κάποιοι από αυτούς υπομένουν συνεχώς τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό τους από μεγάλο μέρος των οπαδών (Μπέιλ, Μπενζεμά)-με αποτέλεσμα η ομάδα να μην παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει στο γήπεδό της. Στο πρωτάθλημα έχει χάσει ήδη επτά βαθμούς εκεί, μετά τις ισοπαλίες με Βαλένθια (2-2), Λεβάντε (1-1) και την ήττα-σοκ με 1-0 από τη Μπέτις, ενώ και στο τελευταίο της παιχνίδι για το Champions League παραχώρησε ισοπαλία με 1-1 στην Τότεναμ. Τουλάχιστον η “βασίλισσα” έδειχνε δυνατή εκτός έδρας, έχοντας μόνο νίκες στην Πριμέρα συν τα διπλά σε “Καμπ Νου” για το Σούπερ Καπ και Βεστφαλία για το Champions League, μέχρι χθες όμως, που ήρθε η ήττα από τη Ζιρόνα στην Καταλονία.

    Εννέα χαμένοι βαθμοί για τη Ρεάλ στο "Μπερναμπέου" φέτος

 

Χάθηκε η “ρέντα”

Είχαμε γράψει παλαιότερα ότι η Ρεάλ του Ζιντάν έχει άστρο, δεδομένου του ότι πέρσι βρήκε πολλές φορές τη λύση με γκολ στα τελευταία λεπτά των αγώνων, γκολ πολύτιμα που στην ουσία της έδωσαν και τον τίτλο στην Ισπανία. Φέτος φαίνεται να έχει χαθεί αυτή η “ρέντα” των “μερένχες”, αφού με εξαίρεση ίσως το γκολ του Ρονάλντο με τη Χετάφε στο 85', που έδωσε τη νίκη στην ομάδα, η Ρεάλ δε μπορεί να βρει λύσεις στο τέλος των αγώνων για να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση.

 

Οι λύσεις από τον πάγκο

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να διαθέτει ένα πλούσιο ρόστερ, όμως πόσοι ποδοσφαιριστές μπορούν να αλλάξουν ένα παιχνίδι προερχόμενοι από τον πάγκο; Παίκτες όπως ο Τεό Ερνάντες ή ο Θεμπάγιος είναι εξαιρετικές προσθήκες για το μέλλον, όμως ακόμη είναι μικροί για να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Βαγιέχο, Γιορέντε και Μαγιοράλ, που προέρχονται από τις ακαδημίες. Ακόμη, ο Λούκας Βάσκες δεν είναι πάντα καθοριστικός. Εξαίρεση αποτελεί ο Μάρκο Ασένσιο, ο οποίος πέρασε κι αυτός περίοδο ντεφορμαρίσματος αλλά μετράει μέχρι στιγμής έξι γκολ (κάποια από αυτά εντυπωσιακά) και δείχνει να έχει όλα τα φόντα για να γίνει το νέο αστέρι της Ρεάλ. Η αποχώρηση παικτών όπως ο Μοράτα, ο Χάμες, ακόμη και ο Ντανίλο, πάντως, οι οποίοι έδωσαν αρκετές λύσεις πέρσι, έχει περιορίσει αρκετά τις επιλογές του Ζιντάν σε περίπτωση που θέλει ο Γάλλος να παρέμβει με τις αλλαγές του σε ένα παιχνίδι και σε αυτό το κομμάτι ενδεχομένως να έχει ευθύνες ο ίδιος που δεν προχώρησε σε μεταγραφές περισσότερων έστω και εφεδρικών παικτών.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω